BIGPUN 12628 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A u mnie dziś tak: http://i.imgur.com/Cv6w0Ym.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Uff nie tylko ja jeżdżę z prawie pustym bakiem aktualnie 35km na rezerwie przejechane Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Luk masz rezerwę pewnie na jakieś ~10 litrów, więc możesz spokojnie jeszcze jeździć Gorzej z dieslem, bo można zapowietrzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 moja małża jest zaciętym wielbicielem jazdy na oparach i jeszcze jej się ta sztuczka nie udała (nie pojmują i nie próbuję pojąć faktu dlaczego nie tankuje wcześniej) natomiast z rezerwą jest różnie, u mnie jest to 7l co zależnie od tego czy miasto czy trasa i czy szybko starczy na jakieś 70-120km zanim będzie całkiem pusto Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 więc możesz spokojnie jeszcze jeździć Nie do końca. Jazdą na oparach możesz sobie zatrzeć pompę paliwa. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ja najwięcej chyba przejechałem 75km na rezerwie , zawsze mi wmawiano że diesle mają rezerwy na 100km więc się tego trzymam W końcu też policzyłem ile mi pali audica wyszło że za 99,99 przejechałem 330km więc średnio pali 6l co mnie w pełni zadowala. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Ja rekordowo na rezerwie w seicento przejechalem chyba ok 105km po miescie az sie paliwo skonczylo ;P Edytowane 5 Listopada 2014 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ja na rezerwie niechlubnie przejechalem okolo 120km, ale nie jest to powod do chwaly... Wracalem chyba A2/A1 do wawy, a tam zadnych stacji, troche sie przeliczylem. Jak zobaczylem jaki dystans do najblizszej stacji mi sie zostal to tylko hops za tira i tempomat na 80kmh... Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Zdarza sie. Mi sie 3 czy 4 razy chyba paliwo skonczylo w samochodzie. Pompa paliwa sie nie zepsula ani nie zapowietrzyla nawet. Porzadne auta tak maja ;P Teraz staram sie nie ryzykowac ponad 70km na rezerwie glownie dlatego ze po wymianie baku nie wiem ile ona wynosi Edytowane 5 Listopada 2014 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 U mnie podobno pompa jest bardzo wybredna i nie powinno sie nawet schodzic ponizej rezerwy w baku, wiec staram sie uwazac. Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ja jak widzę że za chwilę będzie rezerwa to śmigam na stację, pewniej się wtedy czuję Ale u mnie to też inaczej, 20 letnie auto . Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Nie powinno się jeździć na resztkach paliwa bo zaciągnie syf z dna baku. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Zartujesz? Przeciez pompa i tak jest na dnie baku, syf opada zawsze na dno wiec bedzie go ciagnac bez wzgledu na to czy masz litr w baku czy 50 litrow. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Nie do końca. Jazdą na oparach możesz sobie zatrzeć pompę paliwa. Oczywiście, że masz rację. Mówiąć o jeździe na rezerwie nie miałem na myśli jazdy na oparach Nie powinno się jeździć na resztkach paliwa bo zaciągnie syf z dna baku. Jak wyobrażasz działanie pompy paliwowej umieszczonej na jakiejś wysokości, a nie na dnie baku? W ten sposób na dnie zawsze zostawałoby jakieś paliwo. Cytuj Link to post Share on other sites
szary_turbo 3473 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 http://img8.demotywatoryfb.pl//uploads/201205/1335959373_by_PedzacyRumak_600.jpg 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Parkowanie równoległe tryb: HARD Po 30 centów zderzak-zderzak... i żadnego nie zarysowałem Tylko sprzęgło delikatnie się przypaliło.... 5 Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jak wyobrażasz działanie pompy paliwowej umieszczonej na jakiejś wysokości, a nie na dnie baku? Większa ilość paliwa może rozrzedzać zanieczyszczenia dostające się do pompy. Wraz z zmniejszającą się ilością paliwa pływające w nim zanieczyszczenia kumulują się i mogą zapchać filtr.Poza tym przy rezerwie w baku jest dużo powietrza, które zacznie się skraplać woda co może doprowadzić do rdzy ale ma to w starszych autach gdzie bak jest zrobiony z blachy. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Większość nowych samochodów wyposażona jest w taki fajny element: http://gazelo.pl/foto/big/1268034441184.jpg Tak więc problem syfu jest marginalny. Niemniej najlepiej jest jeździć na pół baku bo: 1. na ostrych zakrętach przeciążenie nie spowoduje odcięcia dopływu paliwa do pompy. 2. przy pełnym baku zwiększamy niepotrzebnie masę samochodu. Powyższe dwa aspekty wzięły się z F1 z czasów dotankowania. Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Tyle tylko, że Kowalskiemu nie zależy by poprawić swój czas od świateł do świateł o 0,5 s, nie będzie tankował co rusz tylko pojedzie zaleje pod korek i ma święty spokój a i nie jeździ "golasem" stworzonym pod kątem wyścigów na choćby ćwiartkę gdzie każdy kilogram ma znaczenie. Ponadto przeciążenia w bolidzie F1 oraz w pasku tdi raczej się różnią Cytuj Link to post Share on other sites
szary_turbo 3473 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Mała część osób tankuje prywatne samochody zawsze do pełna (z powodów ekonomicznych). Luksonowi nie chodzi o czas od świateł do świateł a wyższe spalanie bo pełny bak to dodatkowy pasażer. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 2. przy pełnym baku zwiększamy niepotrzebnie masę samochodu. Przesadzasz. Benzyna waży jakieś ~0,75 kg/dm3, a ON mniej więcej 0,84-85 kg/dm3. Zakładając opcję z bakiem 60 litrowym benzyniakiem: 0,75* 30= 22,5 kg. Wozisz 22,5 kg "nadwyżki" na starcie. Te 20kg dla Twojego Mondeo to przecież nic. Nawet nie odczujesz różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 pełna (z powodów ekonomicznych) A co to za powod ekonomiczny? "Taniej" jest zatankowac 4 razy w miesiacu po stowce zamiast raz za 400? Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Niby nie, ale widok 4stowek bardziej działa na psychikę niż stowki ja walę co 2 tyg za stowe. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 I wydajesz wiecej kasy na sam dojazd na stacje dzieki temu Nie mowiac juz o straconym czasie Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) I wydajesz wiecej kasy na sam dojazd na stacje dzieki temu Nie mowiac juz o straconym czasie Z dojazdem na stację też bym nie przesadzał (groszowe sprawy) Ale to drugie prawda. Na przykład ja zawszę wolę mieć tego paliwa więcej (leje od rezerwy, czy tam 1/4 zawsze do pełna, chyba że kasy przy sobie nie mam tyle), bo po prostu niejednokrotnie jest tak, że muszę gdzieś bardzo szybko się przemieścić, a na zabawę w tankowanie nie mam w takich momentach czasu. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Klikacz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts