Skocz do zawartości

Router do internetu 5G z czterema portami lan i dyskiem sieciowym usb.

Recommended Posts

Za rok hakiem kończy mi się umowa na światłowód 1Gb neostrady i chciałbym wyemigrować na sieć 5G (prędkości zbliżone, a znacznie taniej). Obecnie mam modem oppo cpe t1a, ale może są jakieś alternatywy dla niego, który miałby 4 wyjścia lan, ale powyżej 1Gb/s, a także port usb z opcją dysku sieciowego (SMB + ew. ftp). Funbox ma taką funkcję i działa to nawet stabilnie. Rewelacja była by, gdy jednak obsługiwał system plików ext4, a nie sam archaiczny fat32.

16 godzin temu, wodego napisał:

No dobry kawał :menda:

Mi w zupełności wystarczy. Trochę za bardzo pośpieszyłem się z tym światłowodem od razu jak tylko budynek podłączyli, a teraz żałuję, bo zaraz uruchomili pasmo 3500Mhz i 5G zaczęło działać lepiej od lte. Mało która usługa wykorzystuje transfery powyżej 250Mb/s. Głównie to speedtesty i aktualizacje systemowe. W pracy mamy neostradę 10Mb/s więc te kilkaset Mb na 5G to i tak torpeda.

Screenshot_20240409_093341.png

2 godziny temu, Hammond napisał:

Mało która usługa wykorzystuje transfery powyżej 250Mb/s

Gier nie pobierasz z np. Steam? Ja tam swój światłowód mega za to doceniam - 15 minut i gra ważąca 80 GB pobrana. Na Neostradzie kiedyś to trwało 2 doby.... Do tego najniższy możliwy ping podczas grania. 

Głęboko bym się zastanowił - żadne mobilne gunwo, najpewniej z limitem danych nie zastąpi stabilnego światłowodu. 

Edytowane przez joker5513
9 godzin temu, Hammond napisał:

Mi w zupełności wystarczy

No prędkości dobre.  Tylko jak zachowuje się transfer przy ściąganiu dużego pliku? Choćby sterowniki Nvidii 600MB. Bo speedtest, to kilkanaście sekund dla łącza.

LTE raczej traktował bym jako backup z przymusu.
Jak masz światło orange z projektu to możesz po zakończeniu znaleźć innego dostawce, on odda usługe na tym samym kablu.

Po za tym, umowa kończy Ci się za rok, za szybko na takie dyskusje a tym bardziej decyzje.

W dniu 9.04.2024 o 12:26, joker5513 napisał:

Gier nie pobierasz z np. Steam? Ja tam swój światłowód mega za to doceniam - 15 minut i gra ważąca 80 GB pobrana. Na Neostradzie kiedyś to trwało 2 doby.... Do tego najniższy możliwy ping podczas grania. 

Dotąd pobierałem gry na lte, potem na 5G, obecnie na orange. Ale transfery we wszystkich przypadkach nie przekraczały 250Mb/s czyli 1/4 mozliwości łącza.

Ale będzie wybrany model, bo nie ma sensu przedłużać światła. Nawet CS GO po sieci jest grywalne na tym 5G

W dniu 9.04.2024 o 19:25, wodego napisał:

No prędkości dobre.  Tylko jak zachowuje się transfer przy ściąganiu dużego pliku? Choćby sterowniki Nvidii 600MB. Bo speedtest, to kilkanaście sekund dla łącza.

Sprawdzałem i jest coś na rzeczy, ale na światłowodzie te serwisy też są wolne i na obu łączach są to granice 100Mb/s. Nvidia, ubuntu, manjaro wykorzystuję 1/10 prędkości. Gorzej nawet od steam

W dniu 9.04.2024 o 12:26, joker5513 napisał:

Dotąd pobierałem gry na lte, potem na 5G, obecnie na orange. Ale transfery we wszystkich przypadkach nie przekraczały 250M
Po restarcie jednak ściąga te sterowniki czy np. ubuntu z prędkością kilkuset Mb/s, więc ok. Nic nie przemawia za przedłużeniem światłowodu.

12 godzin temu, wodego napisał:

U mnie idzie pełną prędkością na światłowodzie 500Mb.

U mnie po restarcie pc leci z pełną prędkością i na ftth i na 5G.

Na allegro widzę jakieś routery bez modemu 5G, które mają openwrt i z usb i nie są szczególnie drogie.
Obecnie od ponad roku mam oppo cpe t1a z takich "lodówkowych" modemów 5G.

W dniu 11.04.2024 o 00:47, Hammond napisał:

Nic nie przemawia za przedłużeniem światłowodu.

zrób jak chcesz. IMHO nie będzie to błąd, tylko wielbłąd i jeszcze zapukasz do salonu Orange :) Mi ze steam (no ok może nie w np. piątek wieczór, sobotnie popołudnie jak serwery przeciążone) leci max łącza - 125MB/s.

W dniu 12.04.2024 o 11:28, joker5513 napisał:

zrób jak chcesz. IMHO nie będzie to błąd, tylko wielbłąd i jeszcze zapukasz do salonu Orange :) Mi ze steam (no ok może nie w np. piątek wieczór, sobotnie popołudnie jak serwery przeciążone) leci max łącza - 125MB/s.

U mnie niezależnie czy to 4G, 5G czy światłowód to leci max 250Mb/s ze steam, zmiana serwera nic nie zmienia. To jakieś ograniczenie po stronie steama. Gry na szczęscie się ściaga tylko raz, no chyba że padnie hdd.