Skocz do zawartości

Wymiana karty graficznej pod cs2

Recommended Posts

Witam, chciałbym wymienić kartę graficzną na lepszą w tym zestawie. Poleci ktoś jakąś, żeby to wszystko było kompatybilne ze sobą?

Sprzęt:

-grafika nvidia gtx 1060 6gb

-płyta główna b450m-a promax

-procek amd ryzen 5 3600

-zasilacz seasonic s12 III 500W

-ram Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15

-dysk ssd goodram cx400

-cooler fortis 3

-monitor aoc 144hz

Jak chcesz mieć jak najwięcej fps to wymiana karty nie da Ci nie wiadomo jakiego boosta - sam na moim intelu 12700kf mialem 250-400 klatek, ale mocno skakały przy 7900 XTX. Zmieniłem platforme na AM5 i 7800x3D i mam 500-700 fps. CS2 bardzo lubi procesory z 3d cache, to polecałbym Ci bardziej czyli np z am4 5800x3d mozesz kupić i da Ci sporego kopa. Tylko mimo, ze procesor bedzie pasowal do Twojej płyty to jest ona bardzo słaba pod wzgledem zasilania i chłodzenia więc może byc ciężko.

A jak serio zależy Ci na karcie to jakis radeonik 7800 XT,7900GRE,7900 XT wszystko zależy jaki budżet masz. Najlepiej szukaj perełek na olx/allegro z drugiej ręki na gwarancji.

Nie podałeś budżetu na karte to cięzko doradzic ;)

Edytowane przez shadows1991

Budżet to tak do 1000zł używkę. Bardziej mnie zastanawia czemu mam wykorzystanie GPU 7-8% w csie a CPU jakies 30%(chyba mało trochę?) może coś tu nie współgra ze sobą w tym zestawieniu. Tak myślę, że tą karte trzeba wymienić na lepsza, nie koniecznie musi być jakaś mega dobra, po prostu inna

Ja bym do CS2 nie schodził niżej jak 3060/ti.

(mówię tu o wydajności +/-, sam mam 1080ti na wysokich zegarach). 

Nie i tyle. 

Oczywiście z prockiem 5000x3D.

Nie wiem jak 5600/5700x3D ale 5800x3d nawet jak GPU siadzie na 99% i klatki gdzieś zawędrują gdzie nie powinny - tutaj nie ma żadnego mikro szatkowania co miało miejsce z 5600.

CS2 za bardzo gra cieniami, oczywiście można je olać, ale niekiedy, w tych 5% to gamechanger. 

1060, 1660ti te karty już bottleneckują procki z 3d cache. Zwykły 5600 jeszcze się obroni, ale nie np. z 1060. Jak cienie zabrać, 1660ti i jej podobne dadzą radę ostatecznie. 

Nie wiem jaki to jest odpowiedniki u AMD.

Do tego ludzie grają na kartoflanej rozdziałce i włączają AA 2/4x dodatkowo dobijając kartę. 

Oczywiście mówię tu o chęci wyciągnięcia 200+ fps na dość wysokich ustawieniach graficznych nie wyżej jak FHD. 

Edytowane przez wid3l3c
  • Lubię to 1
51 minut temu, VeGooooo napisał:

Zalecana karta graficzna do cs2 to RTX 2070 lub Radeon RX 5700 XT. Z tego co mi się wydaję to ja mam gorszą, więc nie potrzebuje zmieniać procesora(raczej)

Tak jak kolega Ci wyżej napisał 5700x3d lub 5800x3d da Ci większego kopa niż lepsza grafa. Napisałem Ci już, że cs2 lubi 3dcache. Procesor w cs2 dalej mimo wszystko daje większego kopa. Chcesz dużo fps? To kup proca lepszego.

Najlepiej by było jakbyś wymienił grafe plus wrzucił 5700x3d lub 5800x3d.

Edytowane przez shadows1991
Godzinę temu, wid3l3c napisał:

1660ti i jej podobne dadzą radę ostatecznie. 

ja mam na ustawieniach wysokich  fhd 120-220fps ( z reguły 160-190) na dust2. ryzen 5 1600af stock i 1660s . @VeGoooooMasz tak dla porównania 

patrząc po testach to nividia jest dużo wydajniejsza od amd 

https://www.techpowerup.com/review/counter-strike-2-benchmark-test-performance-analysis/5.html

Edytowane przez jakub1t
2 minuty temu, jakub1t napisał:

ja mam na ustawieniach wysokich  fhd 120-220fps ( z reguły 160-190) na dust2. ryzen 5 1600af stock i 1660s . @VeGoooooMasz tak dla porównania 

Spoko, ja miałem ryzena 5 1600af niedawno, zmieniłem na 3600 fajnie podbiło fpsy ;) 

15 minut temu, shadows1991 napisał:

Tak jak kolega Ci wyżej napisał 5700x3d lub 5800x3d da Ci większego kopa niż lepsza grafa. Napisałem Ci już, że cs2 lubi 3dcache. Procesor w cs2 dalej mimo wszystko daje większego kopa. Chcesz dużo fps? To kup proca lepszego.

Najlepiej by było jakbyś wymienił grafe plus wrzucił 5700x3d lub 5800x3d.

Nie chce boosta w fpsach, chce lepszą grafikę tak jak w tytule, ale dzięki za pomoc. Niedawno zmieniałem procka teraz czas na grafikę, w przyszłości pewnie wleci x3d coś :)

Godzinę temu, wid3l3c napisał:

Ja bym do CS2 nie schodził niżej jak 3060/ti.

(mówię tu o wydajności +/-, sam mam 1080ti na wysokich zegarach). 

Nie i tyle. 

Oczywiście z prockiem 5000x3D.

Nie wiem jak 5600/5700x3D ale 5800x3d nawet jak GPU siadzie na 99% i klatki gdzieś zawędrują gdzie nie powinny - tutaj nie ma żadnego mikro szatkowania co miało miejsce z 5600.

CS2 za bardzo gra cieniami, oczywiście można je olać, ale niekiedy, w tych 5% to gamechanger. 

1060, 1660ti te karty już bottleneckują procki z 3d cache. Zwykły 5600 jeszcze się obroni, ale nie np. z 1060. Jak cienie zabrać, 1660ti i jej podobne dadzą radę ostatecznie. 

Nie wiem jaki to jest odpowiedniki u AMD.

Do tego ludzie grają na kartoflanej rozdziałce i włączają AA 2/4x dodatkowo dobijając kartę. 

Oczywiście mówię tu o chęci wyciągnięcia 200+ fps na dość wysokich ustawieniach graficznych nie wyżej jak FHD. 

Ty już konretniej napisałeś, dzięki ;)  pytanie czy ktoś wie jaki jest odpowiednik u AMD. Jak ktoś wie to proszę o pomoc :)

Będzie bardzo śmiesznie nam tutaj kiedy kupisz lepszą grafikę, podmienisz, okaże się że ~praktycznie FPS są BZ, 0.1% low wręcz Ci siadł (bo karty RTX w CS-ie mają wyższy narzut na sterownik niż przykładowo Maxwell) i będziesz się zastanawiał co poszło nie tak.... 

Ja Ci serio @VeGooooodobrze życzę. Komputer praktycznie od dawna rozbudowuje tylko pod kantera, przerobiłem chyba wszystkie architektury CPU które wyszły od czasu premiery podstawki AM4 i trochę o tej grze wiem. Dlatego proponuję Ci takie rozwiązanie: weź tego 5700X3D przez neta z możliwością zwrotu w ciągu dwóch tygodni, przetestuj sam. Weź też nowsze GPU - np taki RTX 4060 - i przetestuj jeszcze z obecnym R5 3600. Na koniec oddaj to, co Ci wygeneruje najmniejsze przyrosty i wróć do tego tematu z własnymi obserwacjami. 

• 4 tygodnie później...

Tak szczerze to chyba nikt nie zrozumiał pytania, prosiłbym o jakieś propozycje kart graficznych lepszych od obecnej czytaj gtx  1060 6gb, potrzebuje jakiejś 8gb najlepiej w rozsądnej cenie, chce przeskoczyć o półkę, dwie wyżej, nie o 3 półki etc. Na dniach chce coś zamówić i nie wiem co? Ja się nie znam, przeglądam internet i szukam sobie. Złącze PCI 3.0 x 16 jak coś na płycie głównej 

W dniu 21.03.2024 o 10:02, Rebelmind napisał:

Będzie bardzo śmiesznie nam tutaj kiedy kupisz lepszą grafikę, podmienisz, okaże się że ~praktycznie FPS są BZ, 0.1% low wręcz Ci siadł (bo karty RTX w CS-ie mają wyższy narzut na sterownik niż przykładowo Maxwell) i będziesz się zastanawiał co poszło nie tak.... 

Ja Ci serio @VeGooooodobrze życzę. Komputer praktycznie od dawna rozbudowuje tylko pod kantera, przerobiłem chyba wszystkie architektury CPU które wyszły od czasu premiery podstawki AM4 i trochę o tej grze wiem. Dlatego proponuję Ci takie rozwiązanie: weź tego 5700X3D przez neta z możliwością zwrotu w ciągu dwóch tygodni, przetestuj sam. Weź też nowsze GPU - np taki RTX 4060 - i przetestuj jeszcze z obecnym R5 3600. Na koniec oddaj to, co Ci wygeneruje najmniejsze przyrosty i wróć do tego tematu z własnymi obserwacjami. 

Może i będzie śmiesznie tylko czy ja pisałem o jakimkolwiek boście fps? No nie, więc dziękuję za takie propozycje.

Wyczytałem że teraz karta graficzna odgrywa też rolę w cs go 2 a ja mam gorszą niż zalecana, prosiłbym o konkretne propozycje, tylko kart graficznych

GTX 1070 8gb - ale czy warto? Pewnie nie, lecz skoro klient uparty, kombinuje jak koń pod górę, szkoda tracić więcej czasu. 

Oczko wyżej? A no wyżej. 8gb jest? A no jest. 

Chłopaki tracą czas by sensownie Ci doradzić, wyjaśnić kwestie które są od siebie zależne w różnych sytuacjach. 

Nie sposób wydać kasę, warto to zrobić z głową, a zarazem widzieć za co się płaci i dlaczego. 

Edytowane przez wid3l3c
  • Dzięki 1

Zgadzam się z Tobą, tracą czas. Jakbym chciał wymienić kompa to bym tak napisał w tytule. Ja zadałem konkretne pytanie, a tu nagle się zrobiła dyskusja bezsonsowna. Dzięki za propozycję, rozważę ja, może się coś pojawi w okolicy to podjadę na szybko i kupię. Jakieś inne karty będą też wydajne czy ten gtx 1070 jest spoko?

To zależy za ile, bo sama karta nie powala. Jeżeli dalej czegoś szukasz w okolicy 1000 zł to lepiej poszukać 3060 12 GB lub 3060Ti. Np taka:
https://www.olx.pl/d/oferta/rtx-3060ti-founders-edition-CID99-IDZM8Xd.html

Na olx jest całkiem sporo tego. 

Jest też trzecia droga, INTEL ARC A750 :) Bywają z nią problemiki, ale te zdarzają zię ze wszystkim. Używkę można wyrwać w naprawdę niewielkich pieniądzach 

• Dzięki 1
Zgadzam się z Tobą, tracą czas. Jakbym chciał wymienić kompa to bym tak napisał w tytule. Ja zadałem konkretne pytanie, a tu nagle się zrobiła dyskusja bezsonsowna. Dzięki za propozycję, rozważę ja, może się coś pojawi w okolicy to podjadę na szybko i kupię. Jakieś inne karty będą też wydajne czy ten gtx 1070 jest spoko?
Bezsensowne jest tutaj niestety Twoje podejście, bo uparłeś się na jedno konkretne rozwiązanie, które zwyczajnie nie będzie optymalne. Ty już z góry wiesz jaka chcesz otrzymać odpowiedź i na nią czekasz, a każda inna niezgodna z oczekiwaniami jest odrzucana.
  • Dzięki 1
  • Popieram 1

Na pewno nie karta od amd.

Ale tutaj w dziale sprzedam jeden kolega bujał się ze sprzedażą 2080super od 15 marca, odświeżył ogłoszenie 21 marca, zamknął 30 marca... Tu była perełka pod nosem za 1150zl+kw(pewnie szlo by coś negocjować) i autor myślę że by się skusił nawet z tą dopłatą i byłby to deal miesiąca.

• Popieram 1

Wymiana gtx 1060 6GB na 1070 dla CS2 nic nie da, bo nawet gdybyś nie miał CPU-bottleneck'a to byś tego nie odczuł (a będziesz miał bo Zen2 w CS2 ograniczy Ci każde GPU). Chcesz faktycznie istotny upgrade GPU to gtx 1080 Ti minimum (te zabytki chodzą już poniżej 900 PLN, https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1080-ti-jetstrea-74w). Nowa karta o zbliżonej wydajności, rtx 4060, zaczyna się od 1300 PLN. 

W dniu 20.04.2024 o 14:22, janek20 napisał:

Szukaj sobie rtx 3060 z olx

Popieram, jeśli nie OLX to za 1100 trafiają się takie sztuki 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/asus-tuf-rtx-3060-12gb-oc

Edytowane przez Rebelmind
Zjadłem wyraz
  • Lubię to 1

Plus obowiązkowo wymiana pasty oraz inspekcja termopadów. W palitach starszej daty lubią paść wentyle nagle - w takiej sytuacji nie rozpaczaj, bo na allegro / AliX są zamienniki, co najśmieszniejsze, jakościowo lepsze niż originał :o

(przerabiane na dwóch Palitach). 

Teraz trzeba Ci tylko jeszcze 5700X3D / 5600 zasugerować drogą incepcji i będzie legancko. 

Edytowane przez Rebelmind

.

@wid3l3c Nie umiem  w afterburnerze sie robi to UV?

@Rebelmind to może w niedalekiej przyszłości, narazie już wiem dlaczego chciałem tą grafike wymienić, teraz przynajmniej mi freesync działa  ale ledwo sie ta krowa zmiescila i mi kable wygiela troche ale działa

Zobaczymy jak się bedzię sprawować, dziś to nie mam czasu testować, może po weekendzie