elvismt 757 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego Cześć, Ostatnio wpadł mi w ręce dziwny telefonik. Kompletnie nie znam jego pochodzenia (był w paczce sprzętu z przeznaczeniem na śmietnik/utylizacje) Telefonik nie posiada żadnych oznaczeń producenta, nie posiada numeru imei, nie posiada certyfikacji, modelu... dosłownie nic. Nawet na sim tray nie posiada napisów. Urządzenie działa na czymś opartym o androida... albo mocno wykastrowanym androidzie W recovery niestety zgłasza "no command" ale na czuja przez pół godziny wciskałem różne kombinacje i udało się zrobić nie pełny whipe bo wywaliło jakiś dziwny błąd Ustaliłem że telefon łudząco przypomina chiński Elephone PX Pro I teraz najdziwniejsze Telefon nie przypomina Elephone PX Pro w oprogramowaniu ani troszkę. Ma jakiś dziwny system powered by c0der (nic w google nie znalazłem na ten temat) Po załadowaniu się systemu mamy fake menu z którego działają kalkulator notatki i zegar. Prawdziwe menu natomiast kryje szereg dziwnych tajemnic. Są tam opcje wyłapywania fałszywych BTS, prób podsłuchiwania, jest szyfrowany komunikator sms/mms, jest opcja zmiany imei telefonu w locie! i masa dziwnych innych akcji Nawet tapeta jest tajemnicza bo z jakimiś kodami Oczywiście telefon leżał rozładowany zablokowany hasłem więc za punkt honoru przyjąłem sobie dobranie się do niego. Liczyłem że to jakaś chińska tania zabawka... a pojęcia teraz nie mam co to może być. Może pomożecie w identyfikacji? Firma skąd pochodzą graty do utylizacji twierdzi że nic nie wie o tym dziwnym urządzeniu... także jest jeszcze bardziej tajemniczo Film: 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego Zapytaj służb specjalnych pracujących w naszym kraju, czy nie "zgubili" swojego telefonu: 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego Chyba Ci Call of Duty wjechało za mocno 3 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 23 Lutego Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 7 godzin temu, PaulG napisał: Zapytaj służb specjalnych pracujących w naszym kraju, czy nie "zgubili" swojego telefonu: Może lepiej nie kusić losu Godzinę temu, Lord_Krecitsqa napisał: Chyba Ci Call of Duty wjechało za mocno Ja tak serio zapytałem czy ktoś widział podobny twór... Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego Dobra, śmiechy były, a teraz na poważnie, wygląda to tak jakby ktoś próbował mu wgrać zmodyfikowaną wersję Androida. I nie chodzi o służby specjalne tylko ktoś chciał mieć więcej możliwości modyfikacji systemu niż pozwala zwykły Android. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 349 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego (edytowane) https://pl.k0der.com/ Ciekawostka, swoją drogą jestem ciekaw jakim kanałem dystrybucji to "lata". Jak kto ma jakieś macki w darkwebie, może tam się warto rozejrzeć? Chyba że jakiś projekt który nie wypalił... na FB też jest jakaś stronka. Edytowane 23 Lutego przez wid3l3c 1 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 23 Lutego Udostępnij Napisano 23 Lutego Wygląda na to, że jakiś dzieciak chciał się bawić w "chakiera" i kupił sobie zabawkę, ale pewnie nie potrafił się tymi narzędziami posługiwać i dał sobie siana. Albo mamusia znalazła u synka w szpargałach, nie wiedziała co to i do hoboka wywaliła, bo myślała że popsute Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 8 Marca Udostępnij Napisano 8 Marca https://www.pcmag.com/news/fbi-sold-criminals-fake-encrypted-phones-that-actually-copied-their-messages Ciekawe co ten telefon ma w środku? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca W dniu 8.03.2024 o 22:10, karai napisał: https://www.pcmag.com/news/fbi-sold-criminals-fake-encrypted-phones-that-actually-copied-their-messages Ciekawe co ten telefon ma w środku? Słyszałem o tej sprawie... ciekawe czy tak jest w tym przypadku Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3639 Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca Na nasze służby "specjalne" bym nie liczył. Nie byli mistrzami przed 2015 a po 8 latach są cieniem. Natomiast szyfrowany telefon lekko zastanawia. Chociaż z poważnego źródła nie trafił by na śmietnik. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts