elvismt 757 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia (edytowane) Dzień dobry... wieczór Wracam znów do tematu chłodzenia swojego i9 11900K Wracam ponieważ temat wisi już od kilku miesięcy. W skrócie: Zakupiłem AIO Fractal lumen s240 ARGB - ładne, drogie to i dobre sobie myślałem. Okazało się, że procesor na 5Ghz grzał się do 85-90C (OCCT) a do 100C dobijał po 2-4 minutach Cinebench co po jakimś czasie pogorszyło się na tyle że w OCCT też dobijał do 100C Aio miało wadę fabryczną związaną z pracą pompy. Obecnie mam to AIO nowe, pozbawione wad, świeże i zafoliowane, nie otwierane, ale raczej chcę je odsprzedać. Nie pasowała mi głośna praca pompy, która mogła wynikać z wady fabrycznej... Zastanawiam się co, maksymalnie wydajnego mogę nabyć, by schłodzić ten procesor. Dziś mamy zimę, latem na poddaszu mam spokojnie 26 a nawet 28C Zatem procesor to i9 11Gen ustawiona na 5Ghz zjadająca według OCCT podczas obciążenia nawet 240-250 W I teraz problemy Mam obudowę Sharcoon rev200 ..... Maks. grubość chłodnicy z wentylatorem (przód): 6,4 cm Maks. grubość chłodnicy z wentylatorem (tylni): Panel przedni: 3x 120 mm Adresowalny wentylator RGB (w zestawie) lub Chłodnica (opcjonalnie)* Panel tylni: 2x 120 mm Adresowalny wentylator RGB (w zestawie) lub Chłodnica (opcjonalnie)* Już wiem że 240mm wejdzie na tył w miarę bez problemów. Natomiast z przodu 360mm niby wejdzie ale tylko konstrukcja z długimi wężami, jak długimi tego nie wiem. Wąż musi ominąć kartę graficzną 3080, która zasłania cały prześwit. Następnie musiałbym zdemontować zatoki 3,5' z dyskami. Mam tam właśnie 2 HDD Reasumując wejdzie mi tylko chłodzenie powietrzne lub AIO 240mm lub 360mm z wielkimi kombinacjami i komplikacjami. Ewentualnie zostaje wymiana obudowy... Zadaje sobie pytania: 1) Jakie AIO 240mm jest najwydajniejsze i ciche? 2) Może jakieś super wydajne powietrze - tower? 3) Sprzedać to w cholerę dołożyć do nowej platformy na i7 13Gen która będzie wydajniejsza i chłodniejsza od tej i 9 ... 3) Co robić jak żyć Edytowane 23 Stycznia przez elvismt dodanie foto obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia a musisz mieć 5 ghz?moze ustaw 4.8 dla all core i dostosuj sobie napiecie Chlodzenie fortis 5 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia Możesz spróbować z delidem, kilka st idzie urwać Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 24 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia janek20 Zrobiłem na 4.9 i jakoś tam na powietrzu działa. Ale jest niesmak jeśli to miało boostować do 5.3 Ghz 7 godzin temu, PatrykT napisał: Możesz spróbować z delidem, kilka st idzie urwać Delid no thanks you, zbyt poważna ingerencja która bez srogiego chłodzenia i tak nic nie da Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia (edytowane) straciłeś tyle co nic tj 1 procent a 5.3 to dla 1 rdzenia czyli nie w dzisiejszym oprogramowaniu a lat 90 Poza tym na poczatku 11900k miał mieć 4.7ghz ,później zrobili chyba nieco wiecej tj 4.8 czy 9 Edytowane 26 Stycznia przez janek20 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 26 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia Miałem tego świadomość, a jednak człowiek chciał gonić te zegary naprzód. Nie wiem jak to powietrze latem da radę. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia Ja jak zjechałem z10850K 4.9 (maks oc)na 4.7ghz (4.8 standardowo) to zjechalem z tdp o 50% Spadek wydajności jakieś 2-3% na cpu czyli na systemie praktycznie zawsze zero 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts