carl22 4 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Od czasu gdy postanowiłem zrobić upgrade komputera, mam problem z nowymi zasilaczami. Najpierw be quite pure power 12M 850w Po podłączeniu uruchamiał światełko na płycie głównej i RGB na radiatorach oraz wentylatory na chłodzeniu cpu ale poza tym komputer nie wstawał. Nic się nie działo. Podłączyłem stary zasilacz - komputer działał. Pomyślałem że pewnie zasilacz walnięty. Próbowałem jeszcze kilka razy ale efekt zawsze ten sam. Zwróciłem więc zasilacz i kupiłem nowy, w innym sklepie nawet. MSI MAG A750g PCIE5 Efekt? Po podłączeniu komputer w ogóle nie reaguje, jakby prądu nie było. Nie chcę mi się wierzyć, że dwa razy z rzędu dostałem uszkodzone zasilacze. Prawdopodobnie ja coś źle robię, ale co?? Czy w przypadku nowych modularnych zasilaczy istnieje jakaś zasada podpinania kabli czy co? Komputer działa doskonale ze starym zasilaczem ale już drugi nowy zasilacz nie chce z nim współpracować, nie rozumiem co jest nie tak. Czuję się już całkowicie bezsilny. Nie wiem co mam zrobić Gigabyte Z790 UD AX Endorfy navis F240 I5 13600kf G.skill 32gb (2x16) trident 6000mhz cl 36 Adata 2TB M.2 nvme legend GTX 1060 6GB Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 (edytowane) Tak, modularne zasilacze, tym bardziej większość modeli be Quiet mają co najmniej dwie niezależne linie. Akurat twój model ma dwie. Ja w swoim mam trzy. Musisz dobrze rozbalansować linie by pobór energii był równomierny i nie obciążał niepotrzebnie jednej. https://zapodaj.net/plik-XSHfHGiK0o Edytowane 4 Września 2023 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Aha a jakieś poradniki są do tego?? Jakoś nigdy w żadnym poradniki dotyczący składania komputerów nigdy nie słyszałem by ktoś poruszał ten temat. Dalej nie wiem jak mam to rozbalnsować. Bawiłem się przełączeniem w różne wejście i nic nie działa. Nie wiem co i jak mam wziąć pod uwagę. Może po prostu daj screena i niech ktoś mi powie co gdzie jak podłączyć i wytłumaczy mi dlaczego tak a nie inaczej. I dlaczego nikt tego nie porusza w żadnym poradniku? Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Nikt nie porusza bo podpinasz odpowiednie przewody i wszystko powinno śmigać Wszystko powinno być w instrukcji zasilacza która wtyczka gdzie ma być wpięta i powinno działać i nie ma tam żadnej filozofii. Bardzo dziwny przypadek. W tym MSI masz akurat jedna linie 12v więc nie ma co bilansować kolega pisze o tym BQ co już oddałeś. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 5 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2023 9 godzin temu, wrobel_krk napisał: Nikt nie porusza bo podpinasz odpowiednie przewody i wszystko powinno śmigać Wszystko powinno być w instrukcji zasilacza która wtyczka gdzie ma być wpięta i powinno działać i nie ma tam żadnej filozofii. Bardzo dziwny przypadek. W tym MSI masz akurat jedna linie 12v więc nie ma co bilansować kolega pisze o tym BQ co już oddałeś. Post mi nie doszedł chyba więc napiszę jeszcze raz. Wychodzi więc na to, że drugi raz przyszedł mi walnięty zasilacz. Czyli znowu zwrot Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Września 2023 Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Może sprawdź dwa razy czy wszystkie kable są dobrze pospinane, bo nie chce mi się wierzyć w takiego pecha. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 5 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Godzinę temu, zbiku90 napisał: Może sprawdź dwa razy czy wszystkie kable są dobrze pospinane, bo nie chce mi się wierzyć w takiego pecha. Wszystko było sprawdzane nawet trzy razy Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) https://zapodaj.net/plik-yDtTrHB27X NIEBIESKI - złącza MOBO. Podpinasz dwa, nie ważne co tam wlepisz do tej płyty. CZERWONY - złącza CPU i PCIe, PCIe5. Proca masz widzę 13600KF więc pewnie go skręcisz. One ogólnie mają wysokie TDP więc podłączasz dwa kable. W mobo też. Kolejne dwa, nie ważne czy dolne czy górne mogą być jako stare podwójne lub potrójne (jeden z kabli może mieć dwie wtyczki), PCIe dla kart graficznych. Wpinasz tyle ile potrzebuje twoja. ZIELONY - nowe złącze PCIe5. Najnowsze GPU korzystają właśnie z tego złącza. Jeśli takie masz, użyj go. ŻÓŁTY - SATA i MOLEX. Podłączasz tyle ile potrzebujesz. Najlepiej jedno obok drugiego. Spróbuj się z tym uporać i daj znaka. Edytowane 6 Września 2023 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2023 21 godzin temu, Joymaxx napisał: https://zapodaj.net/plik-yDtTrHB27X NIEBIESKI - złącza MOBO. Podpinasz dwa, nie ważne co tam wlepisz do tej płyty. CZERWONY - złącza CPU i PCIe, PCIe5. Proca masz widzę 13600KF więc pewnie go skręcisz. One ogólnie mają wysokie TDP więc podłączasz dwa kable. W mobo też. Kolejne dwa, nie ważne czy dolne czy górne mogą być jako stare podwójne lub potrójne (jeden z kabli może mieć dwie wtyczki), PCIe dla kart graficznych. Wpinasz tyle ile potrzebuje twoja. ZIELONY - nowe złącze PCIe5. Najnowsze GPU korzystają właśnie z tego złącza. Jeśli takie masz, użyj go. ŻÓŁTY - SATA i MOLEX. Podłączasz tyle ile potrzebujesz. Najlepiej jedno obok drugiego. Spróbuj się z tym uporać i daj znaka. Ciężko to podłaczyć inaczej xD Czyli zasilacz walnięty bo nic nie działa. Robiłem różne kombinacje i nic, zero reakcji jakby prądu nie było. Btw. na starym zasilaczu 530w mam jeden kabel pod CPU podpięty i wszystko chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 5 minut temu, carl22 napisał: Btw. na starym zasilaczu 530w Smart se? Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2023 2 godziny temu, janek20 napisał: Smart se? tak Cytuj Link to post Share on other sites
xar 4 Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 - carl22 masz do tego PC jakąś listwę stabilizującą ? Cytuj Link to post Share on other sites
more 1 Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 (edytowane) - Po co do takiej konfiguracji większy zasilacz? 500W jest z wystarczającym zapasem. Większy zasilacz to większe straty energii. Zasilacze zazwyczaj najwyższą sprawność osiągają przy oko 65-85% obciążeniu deklarowanej mocy. - W zasilaczach jedyne co się da na upartego pomylić to kabel od zasilania procesora z kablem od grafiki, nie w każdym modelu zasilacza / płyty ale da się. Objawy wtedy są takie jak u ciebie. Edytowane 14 Września 2023 przez more Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 4 godziny temu, more napisał: Większy zasilacz to większe straty energii Ktoś kupił wypasiony komputer z mocnym procesorem i grafiką. 90% czasu komp wyświetla pulpit, bo coś tam użytkownik sobie czyta i filmiki na YT ogląda. Gra tylko jeden dzień w weekend. Jakie straty energii ponosi? Czy na czas grania powinien podłączać zapasowy mocny zasilacz, a resztę tygodnia dawać słabszy aby zniwelować staty energii? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 W dniu 7.09.2023 o 21:57, carl22 napisał: tak Raz ze stary a dwa od 250+ ma problemy Pewnie polecony na forum IT xD Cytuj Link to post Share on other sites
more 1 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) W dniu 14.09.2023 o 19:21, wodego napisał: W dniu 14.09.2023 o 19:21, wodego napisał: Czy na czas grania powinien podłączać zapasowy mocny zasilacz, a resztę tygodnia dawać słabszy aby zniwelować staty energii? Do czego zapasowy zasilacz? GTX 1060 przy maksymalnym obciążeniu będzie potrzebował oko 120W. Zasilacz 300-350wat wystarczy jeśli nie jest to zbyt stara azjatycka konstrukcja z przed 10 lat. GTX 1060 to jedna z bardziej ekonomicznych kart. Twój komputer nie będzie ani odrobiny w czymkolwiek lepszy jak sobie wstawisz 0,8MW zasilacz a ty będziesz płacił wyższe rachunki (jeśli w ogóle jakieś płacisz bo niektórych rodzice całe życie utrzymują) Edytowane 19 Września 2023 przez more Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 2 godziny temu, more napisał: Do czego zapasowy zasilacz? By uniknąć strat energii o których piszesz. Powielasz mity i na konkretne pytania nie potrafisz odpowiedzieć. Na dodatek jakieś bajkowe fantazje o zasilaczu komputerowym 0,8MW. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts