elvismt 756 Napisano 6 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Cześć, jakiś czas w swojej sieci lan miałem podłączony router główny Huawei AX3Pro i kolejne dwa routery podbięte kablem AX3 w trybie huawejowego meschowego accesspointa . Sieć działała stabilnie, ale ax3 niestety nie jest doskonały pod względem mocy rozgłaszanego wi-fi (tutaj jest słabiutko) W ten oto sposób by poprawić zasięg musiałem zastosować rzeźbę w postaci: Gpon światłowodowy operatora mam w "pralni" tam również znajduje się serwer, switch sieciowy rozpraszający sieć na cały dom i kilka innych urządzeń. > Router główny zaś znajdował się w salonie pod TV był wanem podłączony do Gpona operatora, z kolei jeden z Lanów wracał z powrotem do switcha w pralni, aby podłączyć resztę domu. Optymalnym byłoby aby router znajdował się w pralni! (tam jest podtrzymanie zasilania 12V no i wykorzystuje wtedy jeden kabel LAN nie dwa) Teraz sedno problemu Otrzymałem na testy zestaw 3-pack Tenda MX12 Obecnie mam podłączony jako router główny Huawei AX3Pro z wyłączonym wi-fi w pralni oraz 3 urządzenia Tenda MX12 w trybie AccessPointa (jeden w salonie, drugi na piętrze i trzeci w garażu) Pokrycie sygnałem wi-fi jest wystarczające, a nawet większe niż potrzeba. Natomiast pojawiają się nowe problemy. W CS GO wyrzuca mnie z gry raz na dwie krótkie rundy. (raz na 15-25 minut) i nie jest to reguła, czasami przegram godzinę bez problemu. Losowo zaczynają wypadać mi jakieś urządzenia w sieci raz na parędziesiąt godzin. Wczoraj wypadł kontroler ZIGBEE podłączony RJ45 do sieci oraz wszystkie produkty inteligentnego domu od xiaomi. Wyrzuciłem swój serwer DNS i ustawiłem domyślny operatora i pomocniczy 9.9.9.9 - nie pomogło. Podczas gdy mnie wyrzuca z gry, mam ustawiony ping np. wp.pl i 8.8.8.8 (google) nie wypada ani ping, czasy odpowiedzi niskie. Czyli łącze jest i działa niby poprawnie. Zastanawiam się nad 3 rozwiązaniami: 1. Wywalić te Tendę w cholerę 2. Wywalić router AX3Pro i zostawić samą tendę w domyślnym trybie pracy routera + dodać wszystkie mac adresy urządzeń ze zdefiniowanym IP ze starego huaweia (jest tego trochę) Wady, jedna Tenda będzie wtedy w pralni co wpłynie negatywnie na zasięg Wi-FI i ilość portów LAN wolnych np. na piętrze gdzie nie będzie już stała Tenda. 3. Dokupić jedną dodatkową Tendę np. MX6 i wstawić w serwerowni by pełniła funkcję routera Głównego. 4. Jeśli z Huawei było w miarę OK, zostawić tak jak było i dokupić np. do salonu Huawei Mesch 7 (Trochę nie chcę inwestować) a ax3pro zostawić w pralni. Router główny w pralni jest dla mnie ważny, ponieważ chcę mieć podtrzymanie sieci internet na wypadek odcięcia zasilania. Przyjdą mi wtedy wszystkie alerty z czujników, obraz z kamer czy zgłoszenia z alarmu. Bez tego o "incydentach" w domu dowiem się po fakcie. Ja wiem jest Unifi czy TP-link omada i święty spokój ale to kosztuje kupę kasy a ja chwilowo jestem bez niej Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 6 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Sprawdź adresację, w tym DHCP. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 756 Napisano 6 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Wszystkie adresy IP rozgłasza Huawei (serwer DHCP) jest na huawei. Na tendach jest tryb AP bez serwera DHCP Tendy otrzymały adresy z DHCP, ale dałem im adresy przydzielane do ich MAC addresów kolejno 192.168.3.240 /241 /242 dla wszystkich trzech AP tendy. Więc chyba to nie tu... Edytowane 6 Lipca 2023 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 6 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 2 godziny temu, elvismt napisał: Wszystkie adresy IP rozgłasza Huawei (serwer DHCP) jest na huawei. Na tendach jest tryb AP bez serwera DHCP Tendy otrzymały adresy z DHCP, ale dałem im adresy przydzielane do ich MAC addresów kolejno 192.168.3.240 /241 /242 dla wszystkich trzech AP tendy. Więc chyba to nie tu... A z jakiej puli ten DHCP przydziela adresy i jak to się ma w stosunku do pozostałych urządzeń? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 756 Napisano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Pula DHCP otwiera się na adresie 192.168.3.15 i kończy na 3.250 (pierwsze adresy przed 15 ( 3.1, 3.2, 3.3 itp) są na stale przypisane do urządzeń typu router, ap, serwer, kontroler zigbee, kamery itp.) Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Moje podejrzenia kierują się w stronę pętli. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 756 Napisano 9 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Też tak podejrzewam, choć nie wiem gdzie. Po restarcie wszystkiego 3 dni działa bez problemu ... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts