Rafal Żurek 2 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 tak :-) usmiecham sie, znam zasadę i pomyłki, ale też o to zwykle inych pytam Wiatraki na chłodnicy mogą się kręcić pytanie czy pompka w bloku działa? W BIOSIE powinieneś mieć w ustawieniach podane z jaką prędkością pompka pracuje, może ktoś tu doradzi jak to lepiej sprawdzić bo z AiO nie miałem styczności ale zdarzały się przypadki, że pompka była wyłączona, ustawiona na bardzo niskie obroty lub zwyczajnie zepsuta. zanim rozbiorę zdejmę ... najpierw to sprawdzę Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 W dniu 30.06.2023 o 18:46, wrobel_krk napisał: Możesz tez ustawić offset np - 0.100v, odpalić cb23 i zobaczyć czy będzie działać, jakie masz napięcie podczas cb23? Może się nie znam ale offset moi zdaniem słabo nadaje się do UV. U mnie na na 1.100v działa stabilnie i w dodatku CPU jeszcze udało się podkręcić, P do 5300MHz i E 4100MHz Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Stałe napięcie podbija lekko pobór prądu podczas bezczynności. Jeśli procesor jest sporadycznie obciążany wtedy lepiej sprawdza się offset. No ale fakt, stałe jest bardziej stabilne i zalecane przy mocnym OC. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) A kto używa komputer w totalnej bezczynności? . Ja u siebie nie zauważyłem jakieś różnicy. Napięcie ustawione na stałe, cpu normalnie zrzuca zegary w idle. Może na starszych generacjach było inaczej? Edytowane 3 Lipca 2023 przez Kawabonga Cytuj Link to post Share on other sites
Rafal Żurek 2 Napisano 8 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 wrobel_krk taaa bez komentarza2.bmp test multi.bmp re2.bmp Tak miałem folię pod pompką . masakra! i szok! jakoś ucichło i w garch . dziękuję !! w biosie nic nie przestawiam nic nie ustawiałem. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jaco007 22 Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Grając w gry na i5 13600kf na z790, wraz z bq dar rock 4, tylko w 3mark procesor dojechał do 100stopni. W grach z rtx4007ti, na 144p, można spać spokojnie. Jest cicho. Testy syntetyczne nie interesują mnie. Synek i tak tylko gra w gry. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 To jaki masz maksymalną temperaturę w grach ? 100c w 3Dmarku dla mnie nie dopuszczalne Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Walicie na siłę po ponad 5GHz to nie dziwcie się że wam dobijają tempy do 100C. 11th-13th gen to bardzo prądożerne kloce więc potrzeba naprawdę AIOsa z górnej półki, do tego fany w odbudowie żeby tempy były stabilne. Ja na moim robię 4.8GHz, Spedstep, Spedshift i C-States wyłączone. W idle max 35C w gorące dni, Cinebench R23 po 10 min all cores podchodzą pod 86C. Testy Prime95 niestety 100C ale nie mają sensu bo żaden program ani gra nigdy nie skatuje tak mocno procesora instrukcjami AVX, OCCT też odpada bo nie wykryje żadnych niestabilności nawet jeśli proc jest za mocno podkręcony. Można odpalić go na max 15 min w dłuższych odstępach by się upewnić że komp nie zfrezuje podczas obciążenia. Jeśli oscylujemy wokół jednego ustawienia to nie ma sensu katować tak maszyny. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
jaco007 22 Napisano 26 Lipca Udostępnij Napisano 26 Lipca Dziś zainteresowałem się tematem, procka z płytą itd. kupiłem w morelkach Po aktualizacji biosu na z790(dziś) , na z790 pg Lightning d4 (nigdy nie aktualizowałem) Temperatury w cb 2077 (1440p na ultra ze wszystkimi bajerami z RTX 4070 Ti iChill X3) na dark rock 4 55stopni (oczywiście wszystko skręcone na ciszę). Przed aktualizacją było pod 60-65stopni czasami, teraz 55stopni i zjadło w bencharmaku cb2077 1fps Czekam jak intel ogarnie się, aby podał numery sn które procki były zj***ne, chociaż Syna i5 pewnie jest już po tych problemach. 12lipca 2023 go zakupiłem z płytą itd. Tylko było grane przez Syna, więc zapewne procek się nudził. https://www.youtube.com/watch?v=0BxP6DFQ4Zc @janek20 komputer Synka co się śmiejesz, ja tam sobie piszę z m1 air, zimny szybki itd. Komputer Synka, zrobiony na ciszę, wszystko tylko na ciszę, każdy komponent. +plus wydajność. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 28 Lipca Udostępnij Napisano 28 Lipca W dniu 26.07.2024 o 22:51, jaco007 napisał: Czekam jak intel ogarnie się, aby podał numery sn które procki były zj***ne, chociaż Syna i5 pewnie jest już po tych problemach. 12lipca 2023 go zakupiłem z płytą itd. Problem dotyczy wszystkich CPU intela więc pojawienie się niestabilności jest niestety tylko kwestią czasu. Oczywiście zapodać można środki zaradcze typu UV/UC ale tj odraczanie kary bo wyrok już zapadł. W najgorszym wypadku dostaniesz nowy i5 z reklamacji, w którym będą te same problemy bo żeby problem degradacji krzemu usunąć musieliby zmienić struktury CPU już na etapie linii produkcyjnej w fabach co się nie stanie. Ot, powtórka z historii. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia W dniu 28.07.2024 o 14:39, Rebelmind napisał: Problem dotyczy wszystkich CPU intela więc pojawienie się niestabilności jest niestety tylko kwestią czasu. Oczywiście zapodać można środki zaradcze typu UV/UC ale tj odraczanie kary bo wyrok już zapadł. W najgorszym wypadku dostaniesz nowy i5 z reklamacji, w którym będą te same problemy bo żeby problem degradacji krzemu usunąć musieliby zmienić struktury CPU już na etapie linii produkcyjnej w fabach co się nie stanie. Ot, powtórka z historii. Ja kupiłem cpu na premierę, wiec mam jeden z pierwszych modeli . Może wyjdzie jakaś nowa rewizja , stepping ? Ktoś może wie jaka jest teraz najnowsza ? Ja mam taką : 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jaco007 22 Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Syn, ma dokładnie taki sam cpu. Z dwa tygodnie nie było włączany bo jest na wakacjach. Po aktualizacji biosu Win 11krzyczy aby go aktywować. *używany tylko do gier w 1440p, z chłodzeniem BQ darkrock4 Jak obstawiacie, przepalony? na płycie z790 asrock Qrda, a ja sobie śmigam na m1, w firmie na m3. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia @jaco007 Co masz na myśli że przepalony ?? Cytuj Link to post Share on other sites
jaco007 22 Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Utlenia się miedzy w procesorze przez za wysokie napięcie, trąbią o tym w internecie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 459 Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia W dniu 10.08.2023 o 01:10, Joymaxx napisał: Testy Prime95 niestety 100C ale nie mają sensu bo żaden program ani gra nigdy nie skatuje tak mocno procesora instrukcjami AVX, Wiem, że komentarz był dawno temu, ale nie do końca jest tak jak piszesz, jest sporo sytuacji kiedy mi procek grzeje bardziej niż przy Prime95. Przykład? Pierwszy z brzegu - wypakowywanie dużej ilości JPG wielowątkowo - robi się DCT na wszystkich rdzeniach - operacja podobna do small FFT w Prime95. Jeżeli z jakiegoś powodu potrzeba szybko sklasyfikować 200 - 300 tysięcy zdjęć, to procek ostro grzeje bardziej niż z prime. Jest trochę takich bibliotek do konkretnych zadań, które wyciskają z procka ile się da. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jaco007 22 Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia No właśnie a jak procek był tylko używany do gier? Z raz czy dwa robiłem testy 3d markiem. A grach to procek dojeżdża do 25-30% używacie, w miejscach procesorowych jak w wiedźmin 3 gdzie grałem i obserwowałem czy cb2077 jakoś też tak do 60-65% dochodził. Syn tnie w cs-a, fifę 2k24, fn, ten procek przy rtx4070ti w 1440p chyba tak bardzo nie dostawał. A planowałem mu zamówić i7 14700k. p.s. procek nigdy nie podkręcany. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 459 Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 1 godzinę temu, jaco007 napisał: No właśnie a jak procek był tylko używany do gier? No właśnie gry też potrafią obciążyć procka do granic, często jednak tylko przez krótką chwilę. Afera intela rozpoczęła się od tego że gry oparte o UE5 zaczęły się wysypywać. https://www.radgametools.com/oodleintel.htm Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia W dniu 9.08.2024 o 19:10, jaco007 napisał: używacie, w miejscach procesorowych jak w wiedźmin 3 gdzie grałem i obserwowałem czy cb2077 Są w Cyberpunku miejsca procesorowe, które zjedzą 99% CPU. CS2 zaś jest świetnym przykładem gry, która "wypala" Raptory: skoki zegarów są tak ogromne, że okazuje się to jeden z lepszych tytułów do degradowania tych CPU... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jaco007 22 Napisano 24 Sierpnia Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Przeszedłem do przodu i do tyłu cp2077, nie widziałem nigdy więcej jak 60% użycia z rtx4070ti na i5 13600k (1440p) dodam że taka jest rozdziałka używana. Rodzielczość w grach też ma znaczenie.. z tego co obserwuję, mało gram. Syn tnie głównie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 25 Sierpnia Udostępnij Napisano 25 Sierpnia Zobacz miejsce procesorowe z testu PurePC (Chinatown bodajże), u mnie jest zawsze 95+% na 7800X3D Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts