emse7en 2 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Witam. Jaki kabel RJ45 do internetu (stosunek jakość/cena) będzie najlepszy? Potrzebuję 5m takiego kabla. Głównie pod gry (ethernet). Brać już jakiś 6/6a/7/8? Obecnie główny kabel internetu od skrzynki mam puszczony złączką 5e, do której wchodzi RJ45 (także 5e) do gniazda "Internet" routera. i takie takie kwestie jak producent? grubość kabla (niektórzy pisali, że ich kabel jest cienki jak ten od myszki i padł po miesiącu)? Mój obecny internet to 200mb. Edytowane 10 Marca 2023 przez emse7en Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Pod gry to taki z ledami będzie dobry. Aaaa... sorry, nie ma z ledami. No to dowolny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Jak masz internet do 10Gb/s to 6A. Cytuj Link to post Share on other sites
emse7en 2 Napisano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/patchcord-digitus-utp-kat-5e-5m-pvc-czarny-12554056465 W takim razie wezmę chyba taki - najtańszy UTP Cat5e czarny kabel jaki znalazłem na Allegro, bo skoro i tak doprowadzenie internetu do routera mam 5e to kupno lepszego niż 5e nic mi nie da? Zresztą z tego co widzę 5e chyba i tak obsłuży łącze do 1000Mb? Ja mam 200mb, więc jest aż nadto zapasu, także chyba nie ma co przepłacać skoro za 7 zł mam kabel, który będzie działał identycznie jak te S/FTP czy FTP. Edytowane 10 Marca 2023 przez emse7en 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Ekranowany Ci do niczego nie potrzebny. Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Powiem tobie tak. Ja bym wziął cat 6 i płaski. Różnica w cenie nie jest jakaś kolosalna, a po pierwsze płaski mozna wrypać pod dywan i nie przeszkadza, a po drugie niby między 5e, a 6 categorii nie ma różnicy to jednak miałem przypadki, ze trafil się z allegro pseudo 5e tak zarobiony jak cat 5 i zdziwko maks szło 100Mb/s. To mimo tego, ze wyglądał na zarabiany fabrycznie, a nie ręcznie w „kuchni” Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 A jakie normy spełnia taki płaski kabel ? To zamiast płaskiego możesz równie dobrze wziąć taki z ledowym podświetleniem (o ile znajdziesz) Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 28 minut temu, 8gwiazdek napisał: A jakie normy spełnia taki płaski kabel ? To zamiast płaskiego możesz równie dobrze wziąć taki z ledowym podświetleniem (o ile znajdziesz) A jakie normy spełnia ten co autor tematu linkuje? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) ze względu na jego budowę mogę domniemać że spełnia 5e, tego o płaskim przewodzie powiedzieć nie można@eustachypójdź do jakiejś szkoły albo na jakiś starz gdzie Cie nauczą czegoś o sieciach....już tu był jeden taki co to zgrywał specjalistę w zakresie sieci komputerowych....okazało się że nie za dużo wie i często wprowadza w błąd. Edytowane 10 Marca 2023 przez 8gwiazdek 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 1 minutę temu, 8gwiazdek napisał: ze względu na jego budowę mogę domniemać że spełnia 5e @eustachypójdź do jakiejś szkoły albo na jakiś starz gdzie Cie nauczą czegoś o sieciach....już tu był jeden taki co to zgrywał specjalistę w zakresie sieci komputerowych....okazało się że nie za dużo wie i często wprowadza w błąd. To, ze kabel płaski np firmy Silver Monkey to z racji, że płaski, a nie okrągły jest nie wiadomo jakiej kategori? To dopiero historja chyba wysmarkana w chusteczke w zimie? Napiszę ci chistorie z życia wzięta. Miałem 10 lat, windows 98se i modem wdzwaniany w PCI. Znajoma rodziców miała dużą firmę i około 10 informatyków po studiach. 5-ciu nie wiuem, albo nie chcieli, albo nie umieli, ale wiedząc ile w firmie im płaciła wątpie, zeby im się nie chciało bo nawet ja zaspany za taką kase bym to zrobił, ja 10 latek w 10 minut wgrałem sterowniki, ustawiłem i hulaj dusza. Co z tego, że ktoś ma papier ze skonczył studia informatyczne i zna się na sieciach jak mało kto jak z racji pracy nie ma czasu na pierdoły, które umie 10 latek bo sam robił u siebie, bo go to bardziej rajcowało niż tego informatyka z dopiskiem mgr? Pisze to bez żadnych aluzji do ciebie tylkp wiedza zamknieta w jednym temacie jeszcze nie swiadczy o tym, ze ktos coś umie, umie tylko tjedną rzecz. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 3 minuty temu, eustachy napisał: chistorie Ah so. 6 godzin temu, eustachy napisał: pseudo 5e tak zarobiony jak cat 5 i Opowiedz nam o tym. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) 5 minut temu, eustachy napisał: To, ze kabel płaski np firmy Silver Monkey to z racji, że płaski, a nie okrągły jest nie wiadomo jakiej kategori? To dopiero historja chyba wysmarkana w chusteczke w zimie? Tiaaaaa. To się powinno oprawić w ramkę i umieścić w kategorii jak nie budować sieci. Edytowane 10 Marca 2023 przez 8gwiazdek Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Teraz, 8gwiazdek napisał: Tiaaaaa 1 minutę temu, cooger napisał: Ah so. Opowiedz nam o tym. Nie opowiem!!! Jeżeli pisze takie bzdury i farmazony bo pisze prostym językiem, a nie strikte fachowym bo to jest dział dla specjalistów i cała reszta wynoha tak to rozumiem to prosze Raportować. Są Moderatorzy, administracja i niech decyduje co złego napisałem, a nie wy, żeby mnie zaczepiac swoimi pyskówkami prowokowac, żeby to ja dostał bana, a wy świete krowy wszystko wam wolno. Raportujcie, a nie zabawy w [oaslpwnicy czy tą babkę zrobie ja czy Eks[ert bo ekspert to ekspert i cała reszta nic nie wie. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 18 minut temu, 8gwiazdek napisał: już tu był jeden taki co to zgrywał specjalistę w zakresie sieci komputerowych....okazało się że nie za dużo wie i często wprowadza w błąd Dlaczego piszesz "był"? Przecież on wciąż jest 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Teraz, wodego napisał: Dlaczego piszesz "był"? Przecież on wciąż jest Tak jak zacznie pisać fachowym słownictwem informatyczno-sieciowym, a nie prostym to stwierdzicie, że się nauczył, a tak to będzieci drwić z niego bo pisze prostym słownictwem i wszystko co napisze to bezsens, nie prawda itd. Będziecie sobie robić z niego pośmiewisko, a moderacja i administracja pozwala. To zwyczajny hejt na mnie i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 2 godziny temu, wodego napisał: Dlaczego piszesz "był"? Przecież on wciąż jest Ciii, niech myśli że jestem głupi i się nie domyśliłem. Cytuj Link to post Share on other sites
emse7en 2 Napisano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Co tu się wyprawia Panowie? Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Coś mi tu pachnie kolejnym wcieleniem szanownego kolegi od sieciowych bredni i usuwania konta. Podejrzanie podobny styl wypowiedzi i stosowane "argumenty". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts