Skocz do zawartości

Jaki kabel do internetu pod gry będzie najlepszy (jakość/cena)?

Recommended Posts

Witam.
Jaki kabel RJ45 do internetu (stosunek jakość/cena) będzie najlepszy? Potrzebuję 5m takiego kabla. Głównie pod gry (ethernet).

Brać już jakiś 6/6a/7/8? Obecnie główny kabel internetu od skrzynki mam puszczony złączką 5e, do której wchodzi RJ45 (także 5e) do gniazda "Internet" routera.
i takie takie kwestie jak producent? grubość kabla (niektórzy pisali, że ich kabel jest cienki jak ten od myszki i padł po miesiącu)? Mój obecny internet to 200mb.

Edytowane przez emse7en

https://allegro.pl/oferta/patchcord-digitus-utp-kat-5e-5m-pvc-czarny-12554056465

W takim razie wezmę chyba taki - najtańszy UTP Cat5e czarny kabel jaki znalazłem na Allegro, bo skoro i tak doprowadzenie internetu do routera mam 5e to kupno lepszego niż 5e nic mi nie da?

Zresztą z tego co widzę 5e chyba i tak obsłuży łącze do 1000Mb? Ja mam 200mb, więc jest aż nadto zapasu, także chyba nie ma co przepłacać skoro za 7 zł mam kabel, który będzie działał identycznie jak te S/FTP czy FTP.

Edytowane przez emse7en
  • Lubię to 1

Powiem tobie tak. Ja bym wziął cat 6 i płaski. Różnica w cenie nie jest jakaś kolosalna, a po pierwsze płaski mozna wrypać pod dywan i nie przeszkadza, a po drugie niby między 5e, a 6 categorii nie ma różnicy to jednak miałem przypadki, ze trafil się z allegro pseudo 5e tak zarobiony jak cat 5 i zdziwko maks szło 100Mb/s. To mimo tego, ze wyglądał na zarabiany fabrycznie, a nie ręcznie w „kuchni” ;) 

28 minut temu, 8gwiazdek napisał:

A jakie normy spełnia taki płaski kabel ?
To zamiast płaskiego możesz równie dobrze wziąć taki z ledowym podświetleniem (o ile znajdziesz) :D

A jakie normy spełnia ten co autor tematu linkuje?

ze względu na jego budowę mogę domniemać że spełnia 5e, tego o płaskim przewodzie powiedzieć nie można;)
@eustachypójdź do jakiejś szkoły albo na jakiś starz gdzie Cie nauczą czegoś o sieciach....już tu był jeden taki co to zgrywał specjalistę w zakresie sieci komputerowych....okazało się że nie za dużo wie i często wprowadza w błąd.

Edytowane przez 8gwiazdek
  • Lubię to 1
  • Popieram 1
1 minutę temu, 8gwiazdek napisał:

ze względu na jego budowę mogę domniemać że spełnia 5e ;)
@eustachypójdź do jakiejś szkoły albo na jakiś starz gdzie Cie nauczą czegoś o sieciach....już tu był jeden taki co to zgrywał specjalistę w zakresie sieci komputerowych....okazało się że nie za dużo wie i często wprowadza w błąd.

To, ze kabel płaski np firmy Silver Monkey to z racji, że płaski, a nie okrągły jest nie wiadomo jakiej kategori? To dopiero historja chyba wysmarkana w chusteczke w zimie? :)

Napiszę ci chistorie z życia wzięta. Miałem 10 lat, windows 98se i modem wdzwaniany w PCI. Znajoma rodziców miała dużą firmę i około 10 informatyków po studiach. 5-ciu nie wiuem, albo nie chcieli, albo nie umieli, ale wiedząc ile w firmie im płaciła wątpie, zeby im się nie chciało bo nawet ja zaspany za taką kase bym to zrobił, ja 10 latek w 10 minut wgrałem sterowniki, ustawiłem i hulaj dusza. Co z tego, że ktoś ma papier ze skonczył studia informatyczne i zna się na sieciach jak mało kto jak z racji pracy nie ma czasu na pierdoły, które umie 10 latek bo sam robił u siebie, bo go to bardziej rajcowało niż tego informatyka z dopiskiem mgr?

Pisze to bez żadnych aluzji do ciebie tylkp wiedza zamknieta w jednym temacie jeszcze nie swiadczy o tym, ze ktos coś umie, umie tylko tjedną rzecz.

5 minut temu, eustachy napisał:

To, ze kabel płaski np firmy Silver Monkey to z racji, że płaski, a nie okrągły jest nie wiadomo jakiej kategori? To dopiero historja chyba wysmarkana w chusteczke w zimie? :)

Tiaaaaa. To się powinno oprawić w ramkę i umieścić w kategorii jak nie budować sieci.

Edytowane przez 8gwiazdek
Teraz, 8gwiazdek napisał:

Tiaaaaa

1 minutę temu, cooger napisał:

Ah so.

Opowiedz nam o tym.

Nie opowiem!!!

Jeżeli pisze takie bzdury i farmazony bo pisze prostym językiem, a nie strikte fachowym bo to jest dział dla specjalistów i cała reszta wynoha tak to rozumiem to prosze Raportować. Są Moderatorzy, administracja i niech decyduje co złego napisałem, a nie wy, żeby mnie zaczepiac swoimi pyskówkami prowokowac, żeby to ja dostał bana, a wy świete krowy wszystko wam wolno.

Raportujcie, a nie zabawy w [oaslpwnicy czy tą babkę zrobie ja czy Eks[ert bo ekspert to ekspert i cała reszta nic nie wie.

18 minut temu, 8gwiazdek napisał:

już tu był jeden taki co to zgrywał specjalistę w zakresie sieci komputerowych....okazało się że nie za dużo wie i często wprowadza w błąd

Dlaczego piszesz "był"? Przecież on wciąż jest:P

• Lubię to 1
Teraz, wodego napisał:

Dlaczego piszesz "był"? Przecież on wciąż jest:P

Tak jak zacznie pisać fachowym słownictwem informatyczno-sieciowym, a nie prostym to stwierdzicie, że się nauczył, a tak to będzieci drwić z niego bo pisze prostym słownictwem i wszystko co napisze to bezsens, nie prawda itd. Będziecie sobie robić z niego pośmiewisko, a moderacja i administracja pozwala.

To zwyczajny hejt na mnie i tyle.