Skocz do zawartości

Szukam nowego dysku twardego do PC do 300zł

Recommended Posts

Witam,

szukam nowego dysku, dotychczasowy Seagate ST1000DM003 1TB SATA III 3,5 już padł. Chciałbym tym razem dysk  o większej pojemności tj. 2TB. Ma służyć do instalacji gier, programów, zdjęć itp. Mam już jeden dysk SSD 500GB z systemem.  Szukam dysky godnego polecania w cenie do 300 zł

2 godziny temu, janek20 napisał:

W opiniach tego sprzedawcy znalazłem niepokojący komentarz na temat zakupu u niego dysku SSD - 128GB:

"Ten produkt to porażka : używam od miesiąca i się niestety sypie , komputer się wiesza a aplikacje przestają odpowiadać . Po zmianie na standardowy dysk hdd wszystko wraca do normy . Nie polecam . "

"Reklamacje produktu zgłasza się kontaktując się ze sprzedawcą, nie przez komentarze sklepu. Ocena produktu nie ma związku z oceną sklepu, każda elektronika może ulec awarii."

Odpowiedź z dnia 27 wrz 2022
31 minut temu, wodego napisał:

Raczej kup sobie padakę SSD

Po czym wnosisz?To składak malo znanej firmy.Wyczerpuje specyfikacje sata III

Nie to co tu polecacie kingstona czy patriota którzy podmieniają specyfikacje :menda:

55 minut temu, Lukasz10 napisał:

W opiniach tego sprzedawcy znalazłem niepokojący komentarz na temat zakupu u niego dysku SSD - 128GB:

Serio?

Taki komentarz mozesz znaleźć o paczce zapałek czy rakiecie saturn V

2 minuty temu, janek20 napisał:

Wyczerpuje specyfikacje sata III

Weź tu nie rozśmieszaj ludzi.

• Prędkość odczytu (maksymalna): 600 MB/s
  • Prędkość zapisu (maksymalna): 600 MB/s

Żaden SSD SATA nie jest w stanie uzyskać 600MB/s, a tu proszę. Sprzedawca nie wspomniał jeszcze o nieskończonym TBW i dożywotniej gwarancji:rotfl:

• Popieram 1

300zł to trochę mało na fajny HDD

Jedyny co się mieści w budżecie to HDWD120UZSVA  (pamiętaj że tylko ten model cię interesuje, bo są też P300 2TB na SMR), trochę awaryjny, ale kupisz go za 300zł. 

Oczywiście trzeba pamiętać że dokładają trochę ponad 2 razy więcej, będziemy móc kupić całkiem fajne SSD 2TB, no ale to jednak ponad 300zł mocno... 

Z fajniejszych HDD, to tak do 400zł trzeba dołożyć, ogólnie HDD małej pojemności nie są jakoś super opłacalne, od 4TB i więcej zaczyna się opłacać cena / pojemność. 

9 godzin temu, janek20 napisał:

No z pewnością bo się podniecasz cristalmark który pokazuje najwięcej . Realnie mx500 ma 150 mb przy kopiuj wklej 

Jeśli jest szybszy od mojego poprzedniego dysku HDD i od wspomnianej przez AudiAWX Toshiby to mogę go brać

Zastanawiam się również czy zamiast 2TB HDD nie zmniejszyć oczekiwań na mniejszą pojemność dysku i kupić: 1TB SSD Crucial MX500

Edytowane przez Lukasz10

Specyfikacja komputera:

- Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-4150 CPU @ 3.50GHz
- Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 750
- Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 550W
- RAM: 8 GB

System 64-bitowy - Windows 10
- Płyta główna: ASRock H81M-VG4 R2.0

- dysk HDD: Seagate ST1000DM003 1TB SATA III 3,5

- dysk SSD z systemem: Crucial MX500 500GB 2,5" (CT500MX500SSD1)

Sprawdziłem programem CristalDiskInfo mój dysk SSD Crucial MX500 500GB 2,5   Liczyłem na dane o prędkości odczytu, żeby móc porównać do innych proponowanych dysków, ale nie widzę tego parametru

Drugi test wykonany programem CristalDiskMark:

7 godzin temu, kokosnh napisał:

no tutaj w teorii da się max adapter PCIe 2.0 x1 upchnąć nad kartą graficzną, gdybyśmy chcieli NVMe  prędkości w okolicach 350MB/s 
https://pl.aliexpress.com/item/33052785264.html    26zł z AliExpress Saver Shipping

Płyta ma niby bios z 2016 z wsparciem NVMe 

Wyszukałem na ceneo dyski SSD z NVMe. Jest dużo ofert, też atrakcyjnych cenowo. Pytanie której fory lub który model będzie najlepszy?

Wyjście PCIE1 to nad karta graficzną obecnie zajęte jest przez kartę WiFi. Korzystam z niego jak zabieram komputer w jedno miejsce, dopóki nie będzie tam stałego łącza internetowego

Edytowane przez Lukasz10
nowe dane