Milusiek01 0 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Witam, posiadam 2 dyski HDD i SSD. Kiedyś miałem system na HDD, ale ostatnio postawiłem na SSD i pojawił się problem. Windows Boot Manager znajduje się na dysku HDD. Kiedyś również zainstalowałem na HDD Qubes OS. Teraz niestety przy włączeniu komputera, automatycznie próbuje wczytać się Qubes OS ( co dziwne bo sformatowałem już ten dysk HDD). Muszę wejść do boot menu i ręcznie wybrać Windows Boot Manager, który znajduje się na HDD, a następnie instalacje windowsa. Czy jest jakaś możliwość zrobienia Windows Boot Manager na dysku SSD z systemem, żeby po włączeniu komputera automatycznie odpalał się windows z SSD? Wrzucam screen z diskmgmt Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 1. Przy instalacji windowsa zostaw podpięty sam SSD to ci utworzy na nim bootloader. Jak sprzęt na to pozwala to instaluj w trybie UEFI najlepiej (do ustawienia w biosie, zakładka Boot przeważnie). 2. Usuń te 2 pierwsze partycje na HDD, tak na wszelki wypadek. Jak masz możliwość to utwórz partycje od nowa to odzyskasz 600MB przestrzeni Edytowane 15 Stycznia 2023 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) W kolejnościach bootowania SSD jest na samej górze?? Usuń wszystkie partycje jakimś software'm i rozdysponuj miejsce jeszcze raz bo zostały ci małe części na których prawdopodobnie są zapisane informacje m.in o bootowaniu i przywracaniu systemu. Nie sformatowałeś całego dysku tylko partycję na której był system. Najpewniej D był kiedyś C Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
Milusiek01 0 Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 A jak usunę te 2 pierwsze partycje z HDD to odpali mi się windows z SSD? Bo z tego co wiem to właśnie w tej 2 partycji na HDD jest windows boot manager. A jak wybierałem boot z SSD to windows niestety się nie odpalał Odpinając wszystkie dyski i zostawiając samego SSD mogę na nim stworzyć bootloader przez obraz instalacji? Czy niestety muszę na nowo cały system postawić? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Musisz stawiać od nowa chyba. Nie znam szybkiego i łatwego sposobu żeby to naprawić w inny sposób. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 4 godziny temu, Milusiek01 napisał: Windows Boot Manager znajduje się na dysku HDD To normalne przy instalowaniu systemu na SSD, gdy podpięty jest stary system na HDD. Odpinając wszystkie dyski i zostawiając samego SSD mogę na nim stworzyć bootloader przez obraz instalacji? - tak, "ręcznie" można stworzyć partycję rozruchową. Robiłem to, ale z pamięci nie potrafię opisać. Na pewno jakiś program do partycjonowania, klonowanie partycji rozruchowej lub z wiersza poleceń tworzenie za pomocą komend. Jeśli nie czujesz się na siłach - instalacja od nowa po odłączeniu innych dysków. Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Zawsze instalacja systemu powinna być tylko z podpiętym dyskiem na którym ma być system. Reszta odpięte - Wtedy unikamy problemów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts