Faraday00 0 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Cześć, jakiś czas temu zrobiłem sobie przenośny dysk ze starego hdd 2.5; podłączałem go jakieś 3 razy i wszystko było ok. Dzisiaj go podłączyłem, a komputer go nie widzi. Muszę na nowo inicjować dysk w ustawieniach i sformatować go, aby można było z niego korzystać. Oczywiście tego nie chcę bo stracę pliki, które na niego zgrałem (mam je na innym dysku więc w razie co mogę zrobić format w ostateczności). Na dysku włączyłem funkcje bitlocker. Prosiłbym o pomoc co zrobić w takim przypadku lub jak tego uniknąć w przyszłości. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1028 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Podłącz pod jakiś USB meter, żeby sprawdzić pobór prądu... Aaa... nie masz takiego miernika, więc podłączaj pod USB 3.0, które ma większy prąd. Cytuj Link to post Share on other sites
Faraday00 0 Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 28 minut temu, wodego napisał: Podłącz pod jakiś USB meter, żeby sprawdzić pobór prądu... Aaa... nie masz takiego miernika, więc podłączaj pod USB 3.0, które ma większy prąd. Dysk był podłączany do USB 3.0, zmiana portów na inne lub 2.0 nic nie dała. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1028 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Podłączasz pod USB z tyłu komputera? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4098 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Pamiętaj że próbując odzyskać dane, możesz pogorszyć stan HDD, lud nadpisać dane, co może uniemożliwić ich późniejsze odzyskanie. Nie bierzemy odpowiedzialności za dane. Jak zależy na danych, to ja bym go wyjął z obudowy USB, i podłączył bezpośrednio do PC po SATA. Co do odzyskiwania danych na zaszyfrowanym dysku, to się nie wypowiem, bo nigdy nie robiłem czegoś takiego. Zacząłbym od zrobienia obrazu całego HDD, o ile będzie taka możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
Faraday00 0 Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, wodego napisał: Podłączasz pod USB z tyłu komputera? Podłączałem z tyłu i przodu. 1 godzinę temu, kokosnh napisał: Pamiętaj że próbując odzyskać dane, możesz pogorszyć stan HDD, lud nadpisać dane, co może uniemożliwić ich późniejsze odzyskanie. Nie bierzemy odpowiedzialności za dane. Jak zależy na danych, to ja bym go wyjął z obudowy USB, i podłączył bezpośrednio do PC po SATA. Co do odzyskiwania danych na zaszyfrowanym dysku, to się nie wypowiem, bo nigdy nie robiłem czegoś takiego. Zacząłbym od zrobienia obrazu całego HDD, o ile będzie taka możliwość. Nie chce z niego odzyskiwać danych (te same dane mam na innym dysku), tylko dowiedzieć się dlaczego komputer już tego dysku nie rozpoznaje/jak temu zapobiec. Tak jak pisałem zrobiłem z niego przenośny dysk hdd, co właściwie sprowadzało się tylko do wyczyszczenia go i podłączenia przejściówki sata usb. Jeśli rozwiązanie się nie znajdzie to mogę spróbować zgrać dane jeszcze raz i zobaczyć czy sytuacja się powtórzy. Edytowane 15 Stycznia przez Faraday00 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4098 Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Jaki to dokładnie adapter/obudowa USB? Cytuj Link to post Share on other sites
Faraday00 0 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia sorry za zwłokę z odpowiedzią W dniu 17.01.2023 o 22:20, kokosnh napisał: Jaki to dokładnie adapter/obudowa USB? najtańszy możliwy z allegro opinie miał dobre https://allegro.pl/oferta/kabel-adapter-przejsciowka-ssd-hdd-sata-usb-12211919556 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4142 Napisano 21 Stycznia Udostępnij Napisano 21 Stycznia (edytowane) Zmieniłbym adapter... Albo weź po prostu podłącz dysk bezpośrednio do komputera i zobacz czy zczyta. Edytowane 21 Stycznia przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts