gustine 1003 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Znalazłem na sferis za 4696 x trio, myślicie ze będą w cenie niższej w nowej dostawie? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) 13 minut temu, gustine napisał: na sferis za 4696 x trio, Ale to już chyba wersja OC? Nie ma tam jakiegoś Gigabyte taniej? Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Artok Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Msi rtx 4070 Ti Gaming x trio 12g, taktowanie rdzenia 2745 więc to wersja OC chyba hehe. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 1 minutę temu, gustine napisał: taktowanie rdzenia 2745 więc to wersja OC chyba Tak, OC. Moja sztuka bez OC w nazwie ma taktowanie 2610. Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Ale to już chyba wersja OC? Nie ma tam jakiegoś Gigabyte taniej? Gigabyte Gaming to cena ok 4800, eagle ok 4700, jest jeszcze gainward Reunion za 4400. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Czyli albo dopłacasz do Trio albo próbujesz Gainwarda. Na x-kom jest za 4379 zł z darmowym zwrotem, gdybyś się rozmyślił. Cytuj Link to post Share on other sites
invok3d 8 Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 10 godzin temu, Artok napisał: Wypadałoby kupić sonometr, aby zmierzyć poziom decybeli, nieprawdaż? No już nie rozdrabniałbym się tak żeby wykorzystywać urządzenia pomiarowe, co do głośności w zamyśle miałem raczej komfort dla ucha bo ponad 300rpm różnicy na jeden wentylator to już sporo Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 15 minut temu, invok3d napisał: co do głośności w zamyśle miałem raczej komfort dla ucha bo ponad 300rpm różnicy na jeden wentylator to już sporo Moje uszy nie zgłosiły reklamacji. Pod dużym obciążeniem np. Wiedźmin 3 z RayTracingiem to ja bardziej słyszę pisk cewek niż szum wentylatorów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 1500rpm na zotacu też nie powinno być tragedii. Można sobie mniej agresywną krzywą ustawić tak żeby hotspot do 90st C dobijał. Cytuj Link to post Share on other sites
invok3d 8 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:14, Artok napisał: np. Wiedźmin 3 z RayTracingiem to ja bardziej słyszę pisk cewek niż szum wentylatorów. Nie wiem czy to sarkazm ale u mnie na szczęście do tej pory nie zaobserwowałem żadnego piszczenia. Wiem, że sztuka sztuce nie równa i jedna może piszczeć a inna nie ale miałem podobny problem kilka lat temu z Radeonem R9 390, w niektórych grach się buntował i przy generowaniu wysokiego FPS piszczał niemiłosiernie. 23 godziny temu, zbiku90 napisał: 1500rpm na zotacu też nie powinno być tragedii. Można sobie mniej agresywną krzywą ustawić tak żeby hotspot do 90st C dobijał. No właśnie tragedii nie ma, dlatego zdziwiłem się kulturą pracy tego MSI Trio od Artoka. Widziałem, że zegary nieco niżej idą niż u mnie ale 300rpm różnicy to już jest coś, w każdym razie ja u siebie nie słyszę żadnego dyskomfortu. Mój poprzedni Radeon RX580 od Gigabyte przy dużym obciążeniu robił już za odkurzacz w obudowie i było go słychać niemiłosiernie. Jeżeli chodzi o ustawienia to narazie zostawię wszystko na stocku, ciekawy jestem jedynie kwitu z Taurona za miesiąc czy też dwa bo mam do ogrania kilka tytułów ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 6 minut temu, invok3d napisał: Nie wiem czy to sarkazm ale u mnie na szczęście do tej pory nie zaobserwowałem żadnego piszczenia. To nie był sarkazm, pod małym obciążeniem karta jest bezgłośna, ale gdy wejdzie na obroty to trochę ją słychać, gdy się zdejmie słuchawki. Cytuj Link to post Share on other sites
invok3d 8 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 6 minut temu, Artok napisał: To nie był sarkazm, pod małym obciążeniem karta jest bezgłośna, ale gdy wejdzie na obroty to trochę ją słychać, gdy się zdejmie słuchawki. No to dziwna sprawa, bo albo ja jestem już tak przewrażliwiony słuchowo po mojej poprzedniej karcie i nie słyszę różnicy albo ta moja karta jest tak cicha. Przerobiłem już kilka godzin gry w Metro, teraz nadrabiam Cyberpunka w którego swoją drogą jeszcze nie grałem w ogóle i generalnie nie słyszę różnicy między idle a obciążeniem, a wszystko staram się ogrywać na ultra. A z tego co obserwuję to chyba najbardziej w palnik dostała przy tym teście w Furmarku, gdzie tam też nie było sytuacji, żeby wentylatory jakoś mocno się rozkręciły. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 11 minut temu, invok3d napisał: najbardziej w palnik dostała przy tym teście w Furmarku Furmark odżywia się prądem elektrycznym - to tak w kontekście Taurona. Ile karta ma dozwolonego poboru mocy tyle weźmie. A co się dzieje, gdy karta dobija do limitu mocy? Obniża wówczas napięcie, aby się w rzeczonym limicie zmieścić. 13 minut temu, invok3d napisał: Przerobiłem już kilka godzin gry w Metro, teraz nadrabiam Cyberpunka I są to dobre testery stabilności GPU. Dorzuciłbym jeszcze Wiedźmina 3 z RayTracingiem jeżeli komuś bardziej leży klimat fantasy. Cytuj Link to post Share on other sites
invok3d 8 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 8 minut temu, Artok napisał: Furmark odżywia się prądem elektrycznym - to tak w kontekście Taurona. Ile karta ma dozwolonego poboru mocy tyle weźmie. A co się dzieje, gdy karta dobija do limitu mocy? Obniża wówczas napięcie, aby się w rzeczonym limicie zmieścić. Furmark raczej nie nie odżywia się prądem elektrycznym jako program tylko zasobami mocy oblicznieniowej pc, reszta zależy chyba od konfiguracji sprzętu i zasilacza. Nawiązałem do Taurona bo jak wiemy, zmieniły się teraz taryfy za prąd po nowym roku więc jestem ciekawy jak to wyjdzie w praniu. 15 minut temu, Artok napisał: Dorzuciłbym jeszcze Wiedźmina 3 z RayTracingiem jeżeli komuś bardziej leży klimat fantasy Wiedźmin to nie moja bajka Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 5 minut temu, invok3d napisał: reszta zależy chyba od konfiguracji sprzętu i zasilacza Tak jak napisałem wcześniej: 21 minut temu, Artok napisał: Ile karta ma dozwolonego poboru mocy tyle weźmie Chodziło mi o to, że w grach zobaczysz wyższy zegar niż w Furmarku właśnie przez to, że gra nie będzie przez 100% czasu leciała na limicie mocy karty graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
invok3d 8 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 1 minutę temu, Artok napisał: Chodziło mi o to, że w grach zobaczysz wyższy zegar niż w Furmarku właśnie przez to, że gra nie będzie przez 100% czasu leciała na limicie mocy karty graficznej. No i to są konkreciki Schodząc trochę z tematu GPU, widzę, że jesteś tutaj doświadczonym użytkownikiem. Pozostaje mi kwestia CPU i chłodzenia, gdybym chciał trochę podkręcić tego mojego i5 12600k, czy AIO będzie dobrym wyjściem? Mam również problem z zasilaczem z tego co się dowiedziałem i zaobserwowałem, gdyż mój SilentiumPC nie ma dodatkowej wtyczki do płyty głównej, która chyba przy OC będzie nieodzowna. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 21 minut temu, invok3d napisał: mój SilentiumPC nie ma dodatkowej wtyczki do płyty głównej, która chyba przy OC będzie nieodzowna. Tak jak pisałem w innym temacie: W dniu 9.01.2023 o 13:16, Artok napisał: Te dodatkowe cztery piny to tzw. sense. Zasilanie tamtędy nie płynie i nie są niezbędne do działania komputera. 22 minuty temu, invok3d napisał: gdybym chciał trochę podkręcić tego mojego i5 12600k, czy AIO będzie dobrym wyjściem? Z pewnością będzie cicho, choć ja podkręconego 13600K trzymam na średniej klasy chłodzeniu powietrznym - Fortis 3 - i też nie ma pożaru w obudowie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 @invok3dWrzuciłem na warsztat Gainwarda 4070 Ti Phantom Reunion. Zrzut wykonany po 30 minutach grania, więc karta mogła swobodnie dobić do limitu napięcia wynoszącego 1.1V 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 71°C na hot spot przy wentach @31% max tj rewelacja Czyli nawet Paździerzward potrafi zrobić poprawną konstrukcje! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 8 godzin temu, Rebelmind napisał: 71°C na hot spot przy wentach @31% max tj rewelacja Czyli nawet Paździerzward potrafi zrobić poprawną konstrukcje! no okazuje sie ze sa całkiem spoko i chyba lepiej wypadają od asusa, u mnie zero spiewu cewek i cisza Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 no okazuje sie ze sa całkiem spoko i chyba lepiej wypadają od asusa, u mnie zero spiewu cewek i cisza Też kupiłeś tego gainwarda? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 R1023 chyba celował w 4080-tkę. Również było ich sporo na promocjach w ostatnich dniach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) tak ale 4080 phantom GS Edytowane 26 Stycznia 2023 przez r1023 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Mój 4070ti piszczy jak głowę przyłożę do karty, pobędę z nim trochę pogram w Wieśka czy Spider mana i zobaczymy czy coś słychać z obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 11 godzin temu, gustine napisał: Mój 4070ti piszczy jak głowę przyłożę do karty, pobędę z nim trochę pogram w Wieśka czy Spider mana i zobaczymy czy coś słychać z obudowy Czyli w sumie pewnie będzie to niezauważalne, odpal cos z bardzo wysokim FPS wtedy wychodzi czy masz śpiewaka czy nie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts