Asaqq 7 Napisano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Tak więc obecnie posiadam zasilacz Krux 850W gold i kartę Gigabyte Aorus 3080 (i do tego Ryzen 5 5600). Z komputerem jest problem bo pod obciążeniem w czasie gry wywala ekran na czarno i wiatraki się uruchamiają na full wszędzie pomimo niezbyt wysokich temperatur. Szukałem przyczyny na różnych forach (na tym też jest wątek) i najczęściej wskazywano jako możliwą przyczynę na zasilacz. Na jednym z zagranicznych forum ktoś mi napisał że teoretycznie 850W jest wystarczające przy takiej konfiguracji ale seria kart 3000 cierpiała na przypadłości że dostawała dziwne spike na zapotrzebowanie energii dlatego ludzie na wyrost kupowali np zasilacze 1000W zwłaszcza że wersja Aorus jest fabrycznie podkręcanym modelem lub ewentualnie że z zasilaczem jest coś nie tak i po prostu się przegrzewa. Jeżeli po dalszych testach faktycznie okaże się że winowajcą jest zasilacz tzn że trafił mi się wadliwy model czy faktycznie 850 to za mało i powinienem celować w 1000W? Jak do tego podejść w ramach ewentualnej reklamacji? Idzie to wymienić na inny model czy jedynie pozostało mi kupić kolejny zasilacz? Poniżej zamieszczam te posty o których wspomniałem: Spoiler Are you daisy chaining your graphics card's 8 pins or do you have 3 dedicated cables going to it? Also important to make sure your PSU isn't overheating by ensuring there's ample heat+airflow coming out the rear, should feel like ~50W of heat based on your parts.Could try lowering the TDP of your GPU and see if it causes the issue still, down to like 50% or as low as MSI afterburner will let you go. That'll help eliminate a wattage issue, but I'm guessing your GPU is clicking off from power excursions which were common on 3000 series. Generally people well overbought their PSU to like 1000W just to make sure the spikes wouldn't trip OC, but it could be a thermal issue as well.- - - Updated - - -For some context: I recently had to return a thermaltake GF3 1650W because it was overheating, with no obvious signs of obstruction. The major symptom being the PSU would click the PC off but the PSU fan would keep going, and would only happen under load. Talking max 700W draw on a 1650W, but thermally something wasn't right about it. Only bought it for the dedicated 12VHPWR connection since my Cablemod Corsair 12VHPWR cable still hasn't arrived and Seasonic's Vertex 1200W hasn't shipped yet (came up for sale after the thermaltake).The power excursions aren't as big of an issue on 4000 series (so far) but were pretty bad on 3000 series. The internal capacitance of the PSU being the limitation that can be mitigated by buying larger form factor PSUs (either standard ATX or longer) or just overbuying the wattage requirement. The RTX 3080 Aorus Master is a factory OC'd card that should go to 100% TDP as much as it can, so the probability of it spiking to exceed a 850W non Seasonic PSU (especially without three dedicated cables from the PSU) is likely. Seasonic usually underrates their PSUs wattage limits where other companies might not and KRUX isn't a brand I'm familiar with. Spoiler The skinny of the issue is likely either a PSU or GPU problem. GPU can't be eliminated without testing the PSU because the 3080 has a substantially higher power requirement than the 970. The way of splitting that is running your 3080 with the lowest %power target or %TDP through any GPU overclocking software and/or running old/new drivers. If the card still runs into the problem, then its definitely the card. If it doesn't, it could still be either the PSU or GPU but its more likely the PSU based on power excursions with 3000 series cards and an 850W.The other variable is testing another PCIe card slot or different PCIe power cables that your PSU came with and/or in other slots from the PSU (bad cable or PSU connector).If you're unable to RMA either parts, I'd recommend picking up a 1000W quality PSU just in case.- - - Updated - - -https://www.gigabyte.com/Graphics-Ca...D-rev-30/sp#spMinimum recommended is either 750W or 850W, Rev 1 having 2x8pin and 2,3 having 3x8pin. 3x8pin obviously requiring more power, where if you're running that with minimum recommended, the 3000 series card power spiking could be the source. I try to eliminate configuration/user error issues before a blanket 'bad hardware' since at least one of those you can fix locally, would save you a lengthy RMA and $$ on shipping. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 A co z poradami udzielonymi na zagranicznym forum? Próbowałeś np. obniżyć taktowanie i tym samym pobór prądu karty? Masz zasilanie pod kartę podpięte z osobnych 3 dedykowanych pod zasilanie gpu przewodów, czy rozgałęziasz jeden? Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Posiadam 3080 Strix i BQ Straight Power 750 11 do tego R5800X i nie mam najmniejszych problemów , pewnie wina leży po stronie "pseudo" zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Ten zasilacz to nie jest jeszcze tragedia - chociaż nie wykluczam jego winy. bo to nie czarna lista ale średniak w najlepszym wypadku, do tego ta karta nie ma jakiegoś wykręconego power limitu - chyba, że to Aorus extreme. Ale nawet dla bios 450w te 850w nawet ze skokami poboru powinno starczać. 17 godzin temu, Asaqq napisał: pod obciążeniem w czasie gry No i jak by wywalało zabezpieczenia na zasilaczu to by się wyłączał zasilacz i cały PC. Tylko w przypadku jednej gry czy wielu? Czy tak się dzieje jak ręcznie obniżysz power limit? To wtedy bym raczej gpu/grę podejrzewał. Masz oc cpu/ramu zrobione czy na auto wszystko? Przed stwierdzeniem że to PSU trzeba inne rzeczy sprawdzić, bo wyślesz na reklamacje i wyślą spowrotem:) Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, Player1 napisał: A co z poradami udzielonymi na zagranicznym forum? Próbowałeś np. obniżyć taktowanie i tym samym pobór prądu karty? Masz zasilanie pod kartę podpięte z osobnych 3 dedykowanych pod zasilanie gpu przewodów, czy rozgałęziasz jeden? i @wrobel_krk Do karty idą z zasilacza 3 odrębne kable, żaden nie jest rozgałęziany na 2 wtyczki. W Path of Exile wywalało po różnym czasie, nieraz po 2h a raz po 40 minutach. W ramach testu włączyłem Cyberpunka 2077 na ultra z RT, wywaliło mi ekran już w tutorialu przy rozmowie z pierwszy NPC po jakichś 3 minutach gry. Po obniżeniu TDP w MSI Afterburner pograłem chwilę w Cyberpunka i wszystko było ok. Na tym forum powiedzieli mi też że te karty mają switcha i można je przełączać pomiędzy silent i boost mode (standardowo są one w boost mode). Faktycznie jest taki mały dyndzelek tam schowany, ciężko mi go było znaleźć nawet wiedząc o nim. Po przełączeniu w silent mode i bez obniżonego TDP w afterburnerze też mnie nie wywaliło. Wygląda więc na to że te crashe robi dopiero wtedy gdy zegary przekraczają 1900MHz (niby specyfikacja podaje 1840 MHz ale wydaje mi się że MSI w overlay pokazuje ponad 1900, nie wiem skąd ta różnica). Nic nie jest podkręcane, wszystko na defaultowym ustawieniu idzie, RAMy po prostu mają XMP profil włączony na 3733MHz i tyle. No i teraz mam zagwozdkę bo na tym forum praktycznie 90% ludzi mi pisze że to na 90% PSU po prostu nie wyrabia przy skokach poboru mocy które były często komentowane na forach i opisywane w przypadku kart 3080 zwłaszcza tych z fabrycznie podkręcanymi zegarami. Tyle że co ja mam niby powiedzieć w sklepie, źle dobrałem moc zasilacza chociaż teoretycznie powinno to chulać nawet w 750W? Chyba że mam jakąś felerną sztukę ale oni podepną go u siebie, wszystko będzie chodzić i zwrot? Przecież całego komputera nie oddam. Napiszę do nich prośbę o wymianę na Corsair chyba 1000W z moją dopłatą oczywiście. No bo co niby mam z tym Kruxem zrobić? Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Asaqq Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Najprościej byłoby podpiąć inny zasilacz i potestować... Możesz zrobić januszową zagrywkę i kupić psu przez neta, sprawdzić i zwrócić w ciągu 14 dni. Moim zdaniem z twojego opisu równie dobrze może wynikać, że karta nie wyrabia na ustawieniach fabrycznego OC. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 12 godzin temu, Asaqq napisał: wywaliło mi ekran już w tutorialu przy rozmowie z pierwszy NPC po jakichś 3 minutach gry To nie wygląda na miejsce gdzie karta ma piki poboru, masz raporty Windowsa o błędach jak wywala czarny ekran? Jak grasz w Poe to karta blisko 100% obciążona czy raczej CPU? Zasilacz jw można przetestować nawet pożyczając inny, wtedy byś miał pewność. Ja miałem chwilę 550w SPC 3700x i 3080 ale na fabrycznym limicie i nie wywalało nic:) 12 godzin temu, Asaqq napisał: XMP profil włączony na 3733MHz XMP to fabryczne OC ramu, 5600 powinen sobie radzić ale ramów/błedów kontrolera pamieci w cpu też nie można w 100% wykluczyć:) Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 10 godzin temu, wrobel_krk napisał: To nie wygląda na miejsce gdzie karta ma piki poboru, masz raporty Windowsa o błędach jak wywala czarny ekran? Jak grasz w Poe to karta blisko 100% obciążona czy raczej CPU? Zasilacz jw można przetestować nawet pożyczając inny, wtedy byś miał pewność. Ja miałem chwilę 550w SPC 3700x i 3080 ale na fabrycznym limicie i nie wywalało nic:) XMP to fabryczne OC ramu, 5600 powinen sobie radzić ale ramów/błedów kontrolera pamieci w cpu też nie można w 100% wykluczyć:) Karta w PoE była obciążana bardziej niż CPU. Włączyłem w ustawieniach pełny zrzut pamięci ale po wywaleniu czarnego ekranu nic nie zapisało. Po prostu ten czarny ekran to nie żaden błąd systemu tylko po prostu monitor tracił źródło obrazu chyba bo w tle nadal było słychać dźwięk chodzącego na twitchu streama chociaż był jakby zniekształcony trochę. W podglądzie zdarzeń co chwilę powtarza się błąd związany z AMDKeyid ale to podobno błąd po stronie microsoftu i wiele osób na to się skarży. Natomiast bezpośrednio po czarnym ekranie jest po prostu błąd o nieprawidłowym zamknięciu systemu bo odcinałem zasilanie na zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Jak nie ma błędów to dziwne, chyba zostaje sprawdzić z innym zasilaczem Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Spóźniłem się o 3 dni i wtedy mógłbym zrobić zwrot zasilacza bez żadnych wyjaśnień, teraz jestem zdany na łaskę (lub niełaskę) sklepu Wypełniłem formularz zwrotu i zobaczymy co odpiszą. Na dodatek chciałem kupić zasilacz Seasonic ale wszędzie wyprzedany. W proline dostawa pisze że dopiero w marcu, jest inny model ale kurcze to już za drogo bo 1100. Na morele jedna sztuka ale jak sprawdzam komentarze o morele z tego miesiąca to strasznie dużo wkurzonych ludzi którzy czekali na zamówienia po ponad tydzień tylko po to by dowiedzieć się że jednak towaru nie ma. A ja nie zamierzam zamrozić tam prawie tysiaka zwłaszcza że zaraz święta i sylwester i nie wiadomo jakie terminy na wysyłkę/zwrot kasy będą mieli. Lipa Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Ciekawe że na Reddit miał ktoś taki przypadek. Przełączył bios z Gaming na silent i pomogło: Może to jednak być karty wina, fabryczne OC za mocne lub bios coś spartolony lubi to i to Edytowane 21 Grudnia 2022 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 W dniu 20.12.2022 o 11:51, cyna76 napisał: Posiadam 3080 Strix i BQ Straight Power 750 11 do tego R5800X i nie mam najmniejszych problemów , pewnie wina leży po stronie "pseudo" zasilacza Miałem tego Aorusa z BQ 700 i również nie było żadnych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Sklep zgodził się na zwrot zasilacza. W Proline pojawiły się ponownie Seasonic Focus 1000 więc od razu zamówiłem. Mam nadzieję że dotrze przed świętami, dopłaciłem do szybkiej wysyłki ale może być kiepsko. Co do wątku z Reddita czytałem i to. Ale takie gdybanie nic nie da, trzeba po prostu sprawdzić, przy tych spike od Aorusa 3080 możliwe że 850W nie jest wystarczające (wiem wiem, są i tacy co na 600W puszczają). Jak dojdzie zasilacz to już na 100% będę wiedział czy to PSU czy GPU bo jeżeli na Seasonic 1000W to samo będzie to ewidentnie boost bios karty skopany. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 To spoko że sklep się zgodził. Teraz będziesz mieć na pewno dobry zasilacz, a czy to karta - ja Typuje że to nie był zasilacz albo GPU, albo CPU/Ram winny - daj znać Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Zasilacz co najmniej 850W jest rekomendowany przez samego producenta. Sklepy sprzedają 12700k i RTX 3080 w gotowcach właśnie z PSU o takiej mocy. Nie jest to też wina kabla jednego gniazda w dwa. Sprzęt zapewne do sprawdzenia w serwisie na gwarancji. Testując samo GPU, później oddzielnie VRAM ten objaw się nie pojawia. Trzeba obciążyć kartę w grze kiedy pracują jednocześnie i wtedy po jakimś czasie wywala sterownik. Przysłuchaj się dobrze że słychać dźwięk błędu w Windzie i nadal jest dźwięk z gry. U mnie to samo. To ewidentnie walnięta sztuka fabrycznie. Oddaj do RMA na sprawdzenie. Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Moim zdaniem zasilacz nie jest winny , zrobić uv gpu albo obniżyć taktowanie i zobaczyć jak się zachowuje . Sterowniki nvidii jakie ? karta nowa ? używana ? pokoparkowa ? Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Kawabonga napisał: Moim zdaniem zasilacz nie jest winny , zrobić uv gpu albo obniżyć taktowanie i zobaczyć jak się zachowuje . Sterowniki nvidii jakie ? karta nowa ? używana ? pokoparkowa ? Sterowniki najnowsze game ready, karta nowa z Komputronika kupiona w promocji na Black Friday. No chyba że wciskają ludziom refurbished jako nowe (folie były naklejone, nie widziałem śladów użycia). Wersja Gigabyte RTX3080 Aorus Master 10GB LHR. Po obniżeniu Power Limit w MSI Afterburner nie było crashy, po przełączeniu w Silent Mode nie było crashy. Zasilacza nie miałem od kogo pożyczyć stąd decyzja u kupnie nowego zwłaszcza że sklep zgodził się na zwrot. Dopóki nie przyjdzie nowy nie ma sensu gdybać. Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 (edytowane) Dorwałem Seasonica 1000W Focus GX gold i niestety dalej wywala. Karta w trybie boost nie daje rady. I teraz mam problem bo nie wiem czy żądać naprawy, wymiany na inny egzemplarz czy zwrotu kasy. Kupowałem poprzez allegro od Komputronika. Każdy Aorus tak ma? Bo np na stronie karty w sklepie XKom na 8 komentarzy chyba z 6 jest że karta wywala czarny ekran. Więc wymiana na nowy egzemplarz pewnie nic nie da. To co jest skopane da się w ogóle naprawić? Chyba że wystąpić o zwrot kasy, problem jednak taki że kartę kupiłem w promocji za niecałe 4100 a teraz praktycznie jest zero dostępnych kart 3080 a te dostępne to... Aorusy od Gigabyte. Kurczę tak się cieszyłem wymianą kompa i jak zwykle coś musi być nie tak, karta z wyglądu strasznie mi się podoba, fajnie wygląda w oknie ale co z tego jak trzeba przęłączać w silent mode aby uniknąć black screen Edytowane 26 Grudnia 2022 przez Asaqq Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 6 minut temu, Asaqq napisał: Dorwałem Seasonica 1000W Focus GX gold i niestety dalej wywala. Karta w trybie boost nie daje rady. I teraz mam problem bo nie wiem czy żądać naprawy, wymiany na inny egzemplarz czy zwrotu kasy. Kupowałem poprzez allegro od Komputronika. Każdy Aorus tak ma? Bo np na stronie karty w sklepie XKom na 8 komentarzy chyba z 6 jest że karta wywala czarny ekran. Więc wymiana na nowy egzemplarz pewnie nic nie da. To co jest skopane da się w ogóle naprawić? Chyba że wystąpić o zwrot kasy, problem jednak taki że kartę kupiłem w promocji za niecałe 4100 a teraz praktycznie jest zero dostępnych kart 3080 a te dostępne to... Aorusy od Gigabyte. Kurczę tak się cieszyłem wymianą kompa i jak zwykle coś musi być nie tak, karta z wyglądu strasznie mi się podoba, fajnie wygląda w oknie ale co z tego jak trzeba przęłączać w silent mode aby uniknąć black screen Mój chodził wzorowo i dalej śmiga u nowego właściciela. Na obu biosach tak się dzieje? Próbowałeś zmienić na Silent? Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Na Silent grałem przez chwilę i nie wywalało, ale to trochę lipa kupić fabrycznie podkręcaną kartę i obcinać jej możliwości bo producent coś skopał. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 9 minut temu, Asaqq napisał: Na Silent grałem przez chwilę i nie wywalało, ale to trochę lipa kupić fabrycznie podkręcaną kartę i obcinać jej możliwości bo producent coś skopał. No to zaktualizuj bios Oc. Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Hmmm, nie wiem jak, poza tym jak coś pójdzie nie tak to lipa z gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 23 minuty temu, Asaqq napisał: Hmmm, nie wiem jak, poza tym jak coś pójdzie nie tak to lipa z gwarancji. Klikasz dwa razy i reszta sama się robi. Tylko odpowiednią rev. znajdź. https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N3080AORUS-M-10GD-rev-10/support#support-dl Masz zero ryzyka bo karta i tak ma dwa biosy. Cytuj Link to post Share on other sites
Asaqq 7 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Na pudełku pisze Rev 3.0. W zakładce tam są 2 pliki: F1.4 28,26MB z 25.03.2022 F2.1 1,93MB z 18.04.2022 Oba to biosy? Skąd ta różnica oznaczeń i rozmiaru? Przy obu plikach pisze tylko Improve the compatibility of RGB Fusion. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 5 minut temu, Asaqq napisał: Na pudełku pisze Rev 3.0. W zakładce tam są 2 pliki: F1.4 28,26MB z 25.03.2022 F2.1 1,93MB z 18.04.2022 Oba to biosy? Skąd ta różnica oznaczeń i rozmiaru? Przy obu plikach pisze tylko Improve the compatibility of RGB Fusion. Masz najnowszy bios. A próbowałeś jeszcze wyłączyć RB? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts