Skocz do zawartości

Ekran gaśnie i wiatraki zaczynają pracować na maksymalnych obrotach. Co to może być?

Recommended Posts

Tydzień temu kupiłem nowy komputer i w ciągu tego tygodnia już drugi raz zdarza mi się identyczna sytuacja.

Mianowicie w czasie gry ekran nagle zgasnął a wszystkie wiatraki w komputerze zaczęły nagle pracować na maksymalnych obrotach. Dopiero odcięcie zasilania i ponowne włączenie komputera rozwiązuje problem. Wygląda to trochę tak jakby temperatury były za wysokie i aby zapobiec uszkodzeniu komputera komputer się wyłącza i wiatraki próbują go schłodzić.

Tyle że zaraz po włączeniu komputera po tym restarcie temperatury w HWInfo wcale nie są takie wysokie więc nie jestem pewien czy to to. Nic nie było podkręcane, sterowniki wgrane najnowsze jakie były. Monitor 1440p pracuje w 165Hz i w grach mam włączone ograniczniki FPS do 162 więc sprzęt raczej nie jest jakoś żyłowany.

Procesor to Ryzen  5600, GPU RTX3080 Aorus, zasilacz Krux 850W. Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Gdzie szukać przyczyny?  

3 godziny temu, BlackCoffe napisał:

Podaj model płyty głównej i obudowy. Sam składałeś go czy sklep?

Model płyty to Aorus B550:

https://www.x-kom.pl/p/605744-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b550-aorus-elite-v2.html

Obudowa to beQuiet 500DX:

https://www.x-kom.pl/p/560878-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500dx-black.html

Komputer składał sklep. Ja jedynie włożyłem kartę graficzną bo była kupowana gdzie indziej i wcześniej przełożyłem dysk NVME z dolnego złącza na ten bliżej CPU dla większej prędkości (dysk to Kingstone KC3000) i nakleiłem ten dołączony radiator do płyty głównej bo zostawili go w górnym slocie. 

Do karty podpięte są 3 odrębne kable zasilające.

1 godzinę temu, 8gwiazdek napisał:

sprawdź wpisy w dzienniku zdarzeń

W Windows 11 jest Podgląd Zdarzeń ale nie bardzo wiem czego tam szukać. Jest masę wpisów i gdzieniegdzie widać błędy lub ostrzeżenia. 

Edytowane przez Asaqq

Właśnie miałem odpisywać, miałem zminimalizowaną grę Path of Exile i uruchomiony jakiś stream na twitchu w tle. Ekran zgasł, wszystkie wiatraki uruchomiły się na fulla ale nadal było słychać głosy ze streama. 

Tu screen z podglądu zdarzeń ale nie wiem co ma rozwinąć:

https://i.imgur.com/vDm5i9g.jpg

EDIT:

Rozkręciłem dzisiaj komputer i na nowo powkładałem RAM, dysk i kartę. Na razie nie zdecydowałem się ściągać chłodzenia procesora. Mam jedynie 2 pytania o sposób montażu wentylatora na procesorze i zasilacza.

Zasilacz jest tak zamontowany że otwór z wentylatorem jest skierowany na dół obudowy, w linku zdjęcie jak to wygląda:

https://i.imgur.com/7v8uHjY.jpg

Pod spodem są w obudowie otwory i filtr przeciwkurzowy. Tak jest ok czy lepiej by było go odwrócić wentylatorem do góry w stronę karty graficznej? Zasilacz jest schowany w dolnej wnęce obudowy która ma i na dole i na górze otwory i nie wiem który sposób jest prawidłowy.  Może być tak że on się przegrzewa i daje takie objawy?

Druga sprawa to mocowanie wentylatora na procesorze. Według strzałek pobiera on powietrze z przodu obudowy i wyrzuca w dół w stronę karty graficznej. Na zdjęciu widać te strzałki:

https://i.imgur.com/UOuLKVe.jpg

I takie samo pytanie jak w przypadku zasilacza. Czy jest to poprawny sposób montażu czy powinienem coś zmienić? 

Ta obudowa jest typu otwartego (tzw mesh) czyli z przodu jest siatka i wentylator. 

Edytowane przez Asaqq

Miałem to samo po złożeniu nowej jednostki. Też AORUS 3080 Master. Okazało się że nie podłączyłem dodatkowej kostki zasilania mobo do zasilacza i płycie brakowało dosilenia w szczytowych momentach kiedy zegary GPU osiągały ponad 2GHz. Cooler jest zamontowany poprawnie, PSU montujesz wentylatorem do dołu żeby zabierał przefiltrowane powietrze do góry i wyrzucał tyłem... Twój zasilacz jest w pełni modularny więc pamiętaj aby prawidłowo zbalansować obciążenia wszystkich lini 12V.

4cfe0ce809d6.jpg

Edytowane przez Joymaxx
16 godzin temu, Joymaxx napisał:

Twój zasilacz jest w pełni modularny więc pamiętaj aby prawidłowo zbalansować obciążenia wszystkich lini 12V.

Jak będę w domu to sprawdzę czy ten dodatkowy kabel do płyty jest podpięty.

Skąd mogę wiedzieć które wyjścia w zasilaczu są na odrębnej linii? Powinno to być jakoś opisane na zasilaczu czy w instrukcji?

A co do dodatkowej kostki zasilania płyty to czy każda coś takiego ma? Bo ja tam widzę tylko standardowe złącze 24 pin i 8 pin do zasilania procesora. 

Edytowane przez Asaqq
W dniu 16.12.2022 o 10:26, Asaqq napisał:

Jak będę w domu to sprawdzę czy ten dodatkowy kabel do płyty jest podpięty.

Skąd mogę wiedzieć które wyjścia w zasilaczu są na odrębnej linii? Powinno to być jakoś opisane na zasilaczu czy w instrukcji?

A co do dodatkowej kostki zasilania płyty to czy każda coś takiego ma? Bo ja tam widzę tylko standardowe złącze 24 pin i 8 pin do zasilania procesora. 

W instrukcji zasilacza wszystko masz napisane. Na czerwono zaznaczyłem ci wtyczki do motherboard, na zielono wszystkie wtyki CPU/PCI-E a na niebiesko rozbalansowanie linii. Ja tak mam na swoim BQ i jest miodzio ;)

pr_2022_5_23_8_47_9_240_05.jpg

Tak mam wpięte. Te 2 wyjścia Motherboard to po prostu jeden kabel do płyty z jednej strony rozdzielony na 2 wtyczki. Do złącza CPU/PCIE obok wtyczek płyty podpiąłem wyjście zasilania procesora na płycie. 

Kartę graficzną podpiąłem do dwóch wyjść górnych PCIE i jednego dolnego. Tyle że z tego co mi wiadomo ten Krux ma chyba tylko jedną linię 12V więc czy to aby na pewno ma jakiekolwiek znaczenie? Wspomnianej wyżej dodatkowej kostki zasilania na płycie nie widzę więc albo coś przeoczyłem albo nie każda płyta cos takiego posiada.

Zainstalowałem nowe sterowniki do karty, powyciągałem wszystko z komputera i powpinałem na nowo z wyjątkiem procesora. Pastę Arctic MX4 w domu mam bo wymieniałem na starym komputerze ale nie chcę na razie ściągać dopiero co założonego chłodzenia. Zresztą nie widziałem temperatury na procesorze wyższej niż jakieś 75 (zazwyczaj utrzymuje się w okolicach 70) stopnie w czasie gry więc raczej jest ok. 

Od tego momentu jak na razie problem nie wystąpił ale zobaczymy po czasie czy to pomogło czy znów to się powtórzy. 

EDIT:

Dosłownie przed chwilą ekran zgasł i wszystkie wiatraki na full w czasie grania w Path of Exile. Po restarcie natychmiast włączyłem HWinfo żeby sprawdzić temperatury. 

CPU pokazywało około 45 stopni, GPU 48 i jedynie dysk dosyć gorący bo 51 stopni. Wiem że po restarcie temp mogły spaść ale przecież chyba nie o 30-40 stopni. 

Jak szukać przyczyny? Czego szukać w Podglądzie zdarzeń? W jakiej zakładce? Pomocy, przecież tak się nie da grać spokojnie skoro nie wiadomo kiedy wywali komputer. Obawiam się też o zniszczenie sprzętu. 

Często widziałem taki error (AMDKeyid) w Podglądzie zdarzeń i godzina pokrywa się z restartami, w spoilerze paste z Podglądu zdarzeń. Myślicie że to może być to? 

Spoiler

Inicjowanie rejestracji certyfikatu SCEP dla elementu System lokalny za pośrednictwem elementu https://AMD-KeyId-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoftaik.azure.net/templates/Aik/scep nie powiodło się:

GetCACaps
GetCACaps: Not Found
{"Message":"The authority \"amd-keyid-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoftaik.azure.net\" does not exist."}
HTTP/1.1 404 Not Found
Date: Sun, 18 Dec 2022 13:17:00 GMT
Content-Length: 121
Content-Type: application/json; charset=utf-8
X-Content-Type-Options: nosniff
Strict-Transport-Security: max-age=31536000;includeSubDomains
x-ms-request-id: f3cf74c8-182b-49b8-8b4f-eb5cbf5e7b6c

Metoda: GET(297ms)
Etap: GetCACaps
Nieznaleziony (404). 0x80190194 (-2145844844 HTTP_E_STATUS_NOT_FOUND)

Edytowane przez Asaqq

Chłodzenie na procesorze masz dobrze założone - strzałka w dół nie oznacza kierunku wyrzutu powietrza tylko kierunek obrotów wentylatora. Zasysa z przodu - wyrzuca do tyłu, wszystko jest ok. 

Co do restartów, spróbuj zaktualizować bios do najnowszej wersji i ustaw na sztywno profil XMP pamięci, i ich zasilanie (zapewne 1.35V, ustawienie na Auto czasami zaniża je do 1.2V).

Temperatury mogą spaść o 30-40C i to bardzo szybko. Jeśli kupiłeś ten komputer jako gotowca to znaczy że jest w pełni ok do tej konfiguracji. Ogólnie sam producent AORUS rekomenduje 850W pod tą kartę. Wniosek wysuwa się sam. Ja, Ty i jeszcze jeden kolega z forum który założył wątek z takim samym problemem. Ewidentnie trafiła się kolejna uszkodzona fabrycznie sztuka. Odawaj do RMA i to szybko. Opisz dokładnie problem i wypisz cały spec komputera. Czarny ekran powodowany jest wywaleniem błędu sterownika graficznego. Jak coś to możemy się zgadać, w 3 osoby było by łatwiej wygrać proces konsumencki jeśli nadal będą odsyłać uszkodzone grafiki twierdząc że są sprawne i nie wykryto wad.

Edit:

Aa dobra. Już widzę że to ty założyłeś dwa wątki z tym związane ;) Czyli jest nas dwóch. Jak by nie było KRUX to bardzo dobry zasilacz więc to nie jego wina. Oddaj szybko kartę na reklamację.

Temu kolesiowi z Niemiec wymieniono kartę na nowy egzemplarz. Sam o tym pisze.

Tutaj kolejny koleś też raportuje ten sam objaw. Świeży film z przed dwóch tygodni.

Tutaj filmik z RTXem 2080 SUPER. Jedni piszą że zmiana zasilacza spowodowała ten objaw, inni że oddali kartę do RMA i wykryto wadę, no i że od kilku lat GIGABYTE korzysta ze słabych komponentów przy produkcji swoich GPU. Są też raporty że problem pojawia się właśnie z RTXem 3080, 3080Ti, 3090 i 3090Ti. Dzieje się to też na wszystkich zasilaczach. 850-1000-1200-1600W.

Edytowane przez Joymaxx
4 godziny temu, Asaqq napisał:

Joymaxx ty też masz tego Aorusa? Bo po testach na Seasonic 1000W dzieje się to samo więc ewidentnie karta dupnięta. Zanosiłeś bezpośrednio do serwisu Gigabyte czy do sklepu gdzie kupiłeś? 

Rękojmia w sklepie. I tak tobie też radzę... Tak mam tego samego AORUSa i też wiem że jest dupnięty na 100%.

Edytowane przez Joymaxx
3 minuty temu, Asaqq napisał:

Zarządałeś zwrotu kasy czy wymiany na nowy egzemplarz? Sprawa w toku czy już po problemie? 

Sprawa nadal w toku. Już drugi raz jest w serwisie bo za pierwszym podobno wady nie wykryto ale na bank sprzęt jest walnięty. U nas kuleje kontrola jakości, dlatego dzieją się jaja :) Ja chcę nowy egzemplarz bo karta jest ogólnie naprawdę spoko. Cichutka i chłodniutka :)

Edytowane przez Joymaxx
  • 1 rok później...

Cześć, udało wam się rozwiązać? Mam ten sam problem, karta rtx4070ti ventus, Procek amd ryzen 7 5800X3D płyta Asus prime b550-plus i zasilacz be quiet system power 10 850W. Problem miałem dwa razy pod rząd 2tyg temu potem chciałem to nagrać i próbowałem to wywołać odpalając mnóstwo gier na raz i się nie udało, po tym czasie zdążyłem o tym zapomnieć i teraz znowu stało się to samo, czarny ekran wiatraki pracujące na max i tylko reset pomógł

11 godzin temu, DaveDawid napisał:

Cześć, udało wam się rozwiązać? Mam ten sam problem, karta rtx4070ti ventus, Procek amd ryzen 7 5800X3D płyta Asus prime b550-plus i zasilacz be quiet system power 10 850W. Problem miałem dwa razy pod rząd 2tyg temu potem chciałem to nagrać i próbowałem to wywołać odpalając mnóstwo gier na raz i się nie udało, po tym czasie zdążyłem o tym zapomnieć i teraz znowu stało się to samo, czarny ekran wiatraki pracujące na max i tylko reset pomógł

Ciekawe co tam wyszło z tym. Autor nie dał znać jak to się skończyło. U ciebie pewnie też walnięta grafa i nie ma innej opcji. Jeśli nowa na gwarancji to oddaj ją na rękojmię przez sklep, będzie łatwiej wszystko załatwić bo sklep również będzie monitorował sprawę i pomiędzy sobą zareagują. Ale z RMA w MSI nie powinno być problemu i za pierwszym razem ci wymienią lub oddadzą kasę.