Cepheus119 553 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 @Halny miałem identycznie, w wieku koło 18 lat 190 cm i koło 76 kg a obecnie 31 lat 190 cm i 103 kg. Po pierwsze z wiekiem spada metabolizm a po drugie jakbym miał podsumować swoją aktywność teraz (3 x 30 min w tygodniu plus moze niecała godzinka innej aktywności) vs grube godziny na boisku do kosza wtedy, to się okaże, że nie ma w tym zadnej magii tylko czysta biologia i matematyka . Obecnie mam podobnie jak u Ciebie ... ogólna proporcja jest dla mnie, na moje warunki jakieś 6 moze 7/10, natomiast mam brzuchola. Jak siadam czy zginam się na boki to wyłażą wałki . Niestety ale to jest koło 10 - 12 tygodni solidnej pracy. tzn trening bez większych zmian może być ale dieta jednak musi być dobrana na te -10% zapotrzebowania. Z bicka też niestety zleci, ale jak nie dasz sobie za dużego minusa kalorycznego a trening będzie krótki i intensywny to proporcje powinny się zdecydowanie poprawić mimo mniejszego bica Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wydęty kałdun to też często wina wad postawy, np. powiększona lordoza lędźwiowa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Za fałdę na bebzonie to się chyba każdy potrafi złapać . Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wydęty kałdun, a opona to w sumie dwie różne rzeczy. Na przykład jak się nażre białego pieczywa to wyglądam jak w ciąży 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Mój ma na imię Maciej. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W jednym i drugim przypadku, rozwiązaniem jest odpowiednia dieta Cytuj Link to post Share on other sites
Halny 793 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 @Halny miałem identycznie, w wieku koło 18 lat 190 cm i koło 76 kg a obecnie 31 lat 190 cm i 103 kg. Po pierwsze z wiekiem spada metabolizm a po drugie jakbym miał podsumować swoją aktywność teraz (3 x 30 min w tygodniu plus moze niecała godzinka innej aktywności) vs grube godziny na boisku do kosza wtedy, to się okaże, że nie ma w tym zadnej magii tylko czysta biologia i matematyka . Obecnie mam podobnie jak u Ciebie ... ogólna proporcja jest dla mnie, na moje warunki jakieś 6 moze 7/10, natomiast mam brzuchola. Jak siadam czy zginam się na boki to wyłażą wałki . Niestety ale to jest koło 10 - 12 tygodni solidnej pracy. tzn trening bez większych zmian może być ale dieta jednak musi być dobrana na te -10% zapotrzebowania. Z bicka też niestety zleci, ale jak nie dasz sobie za dużego minusa kalorycznego a trening będzie krótki i intensywny to proporcje powinny się zdecydowanie poprawić mimo mniejszego bica Właśnie wiem,że z bicka zleci ale kupę czasu walczyłem o te 40cm w bicku i w sumie już nie wiele zostało To jak myślicie, dobić tak 40.5cm w łapce na czysto i redukować żeby nie było za dużego spadku, czy redukować teraz a potem starać się na sucho dobić 40cm? Hmm, ja wcześniej jedyne co robiłem to śmigałem codziennie rowerem do szkoły (6km w obie strony) i na siłownię co 2-gi dzien (7km w obie). I tylko to się zmieniło odkąd mam prawko, czy myślicie że to miało taki duży wpływ? Nie mam lordozy tylko protrakcję barków ale to chyba nie wpłynie na kałdun. Co prawda rano jak się budzę to ten brzuch nie jest zły, lekka fałdka, ale na noc jest tak wydęty jakbym ważył ze 20kg więcej, niezależnie co zjem, czy to węgle czy białko. Masakra... ale już pomijając to wydęcie chciałbym zgubić kałdun. Czyli nie stosując diety a ograniczając cukier (co w sumie już zrobiłem bo jem o wiele mniej słodyczy) i dodając aeroby po treningu lub w dni nietreningowe dam radę zgubić trochę tłuszczu? PS: Wiem,że wszędzie indziej też jest tłuszcz, ale tam może być, byle by na brzuchu go nie było xd Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Masz być na deficycie kalorycznym. Tylko tak zgubisz tłuszcz, a czy będziesz żreć mniej tego czy tamtego to kwestia zupełnie inna. Dodatkowo, tłuszcz z brzucha zazwyczaj na samym końcu schodzi niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To jak myślicie, dobić tak 40.5cm w łapce na czysto i redukować żeby nie było za dużego spadku, czy redukować teraz a potem starać się na sucho dobić 40cm? Im więcej masz sadła, tym trudniej dodać czystej masy - ja tam jestem zwolennikiem cięcia i trzymania się poniżej 15% BF przez cały rok. Ale to ja . Co z tego, że będziesz miał te 40, skoro będzie w tym kilka cm z tłuszczu? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Na redukcji się nie znam, bo nigdy nie robiłem, więc się nie wypowiem, ale takiego brzucha jak w liceum to już nigdy nie miałem i też mam wrażenie, że oprócz naturalnie lepszego (szybszego) metabolizmu, po prostu więcej się ruszałem. Jak już człowiek wsiądzie w samochód i zacznie dupsko wszędzie wozić, to ciężko z tego zrezygnować na rzecz spaceru czy roweru. Co do żarcia: dzisiejszy posiłek potreningowy: @sid: napisz jak smakuje ci białko od Olimpu. Kiedyś kupowałem ich odżywki, ale ostatnio cholernie drogie się zrobiły ich białka. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 białko od Olimpu Jasna sprawa, ale WPI póki co nie otwieram - gainer wystarcza do stabilnego makro. Natomiast jak się dobiorę, to dam znać Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Co z tego, że będziesz miał te 40, skoro będzie w tym kilka cm z tłuszczu? Co z tego, że będziesz docięty, jak nie będzie 40cm w łapie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ja się ciesze, że mam 43 aktualnie na sucho, a zabawne jest to, że ubiłem taki wynik tylko podciąganiem i dipsami. Pewnie z centrymetr spadnie na redukcji, chociaż dużo salcesonu akurat w tym miejscu nie mam, zobaczymy - oby jak najmniej spadło Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 @Halny ... jeździłeś tygodniowo na rowerze 50 km i pytasz czy to wpływ miało .. to jakieś 1900 kcal tygodniowo przy takiej umiarkowanej jeździe. Tak te dodatkowe 1900 kcal upalone w tygodniu miało wpływ ;p Wiem to po sobie bo ja robiłem jakieś 20 - 25 km tygodniowo na piechotę. Jestem zwolennikiem ideologii radosuafa ... powyżej 15% tłuszczu to robienie "masy" ma raczej tylko wpływ psychologiczny + faktycznie jak ćwiczysz na siłe jak Mabro to raczej mając jakiś zapas energii tej siły będzie więcej niż jakbyś był docięty do 10%. Jeśli chodzi o kształtowanie sylwetki to masowanie powyżej ~ 15% tłuszczu to walka z wiatrakami i syzyfowa robota. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Tu macie grubasa Najbardziej mnie denerwuje fakt, że wszelkie błędy wykonania widzę dopiero, jak oglądam filmik... Choćby ten zadarty do góry łeb. Wrzucę jakieś nagranie w bocznym rzucie, jak ogarnę mobilność (biodra i tylna taśma) i będzie sens wrzucania takich nagrań, tu przy 160kg już lekki garbik był, no i technika nie powala, typowo siłowe podejście Od 2-3 tygodni wykonuję codziennie 20-25 minutową sesję rozciągania i efekty są powoli widoczne, ale naprawa tego, co straciłem przez ostatnie kilka lat siedzenia na du**e i braku ruchu zajmie pewnie parę miesięcy. Na treningach też rzadko kiedy się rozciągałem i coraz słabsza mobilność zaczęła już mi się odbijać na martwym (trzymanie prostych pleców) oraz na siadach, gdzie mam problem z progresem i stanąłem na high-bar 110x5, no i zejście oscyluje w granicach trójbojowego... Dodatkowo przed świętami naderwałem lekko triceps (głowę długą) przy wyciskaniu na klatkę, gdy uciekł mi łokieć. Teraz w izolowanych ćwiczeniach odczuwam dyskomfort i nieco przy wyciskaniu na klate, gdy chcę mocniej triceps angażować. Izoluję mocno klatę, aby trica nie męczyć, ale ciężary sporo w dół. Parę tygodni i powinno być ok, ból coraz mniejszy, a ortopeda nie stwierdził większych uszkodzeń. Łapka 41cm, choć nie zależy mi na obwodach. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ile tam w tym mc bierzesz, bo ja tych krosfitowych placków to nie ogarniam. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Serie są w opisie filmiku, po kolei 60x5, 90x5, 110x5, 130x5, 145x5, 160x3, 160x2, 160x2. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Próbowałeś kiedyś odwróconej piramidy? Od ponad pół roku tak ćwiczę i w kwestiach siłowych działa na mnie to lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Co z tego, że będziesz docięty, jak nie będzie 40cm w łapie? Chyba ze 2 razy w życiu mierzyłem łapę. Dla mnie istotny jest stosunek obwodu barków do talii . Niezły chwyt - u mnie z tym jest największy problem i od 120 kg muszę już kombinować z naprzemiennym. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Powiś sobie na drążku na koniec treningu, tak ze dwie, trzy serie dopóki nie odpuści ci chwyt. To takie najprostsze i niezbyt wymagające ćwiczenie a wzmacnia. Można też pokombinować z masą innych ćwiczeń, ale to już wymaga albo konkretnego sprzętu, albo chociaż płaskich ciężarów - a z tym bywa różnie. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Próbowałeś kiedyś odwróconej piramidy? Od ponad pół roku tak ćwiczę i w kwestiach siłowych działa na mnie to lepiej. Martwy to pewnie ćwiczę od marca/kwietnia, więc mimo wszystko jakiś progres powinien być, bo staż niewielki. Odwrotna piramida nie przekonuje mnie, a za tydzień/dwa, jak poduczę się power clean'a wchodzę na starting strenght z ciekawości, tam rozgrzewka ma znacznie mniejszą objętość. Obecnie widzę, że mam sporo powtórzeń raczej niskim % RM, ale to ze względu na wspomniane braki w mobilność i wynikające z tego techniczne uchybienia. Jak to ogarnę to cięższych serii będzie więcej, bez obawy o jakiś uraz. Chwyt mam raczej słaby, 2 tyg. temu próbowałem serię 140kg bez pasków nachwytem i 4-go powtórzenia już nie dałem rady, palce puściły. Może mieszany chwyt wrzucę, ale tu znów boję się o zerwanie mięśnia, przez to, że mało się rozciągałem Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 To zmieniaj rękę przy chwycie mieszanym na każdej serii i nie powinno być problemu. I tak w ogóle to polecam magnezję jeśli chodzi o ciężkie mc, wybawieniem dla mnie się okazała. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Miałem już dawno się w magnezję zaopatrzyć i mi o niej przypomniałeś, zaro kupię W mieszanym boję się o zerwanie bicepsa, bo człowiek się naoglądał się tego gunwa na yutubach i wygląda to fatalnie, więc wolę bezpieczne paski, a nad chwytem da się popracować Sam w prawej ręce odczuwam następstwa złamania sprzed 11 lat, a to barki coś klękały, a to nadkłykieć przyśrodkowy, a to teraz triceps, biceps następny w kolejce. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 NIby tak, ale ktoś jest dobry to i palec w tyłku złamie więc wiesz Ja właśnie 5 kostek zamówiłem i czekam aż przyjdą. W sobotę się sesje mc zrobi bo jadę z kumplem poćwiczyć Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Sesja mc z kumplem, dobrze to brzmi Ja po takim treningu ze znajomym byłem połamany dosłownie, bo przez bite 2h dogrywaliśmy technikę i w ciul powtórzeń... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts