Cepheus119 549 Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Zgadam się z przedpiszcą. Z tym, że zauważyłem, że ostry trening FBW w tempie takim interwałowym starcza zupełnie i nie potrzeba jakiegoś cardio czy HIITa robić osobno. Po dobrym treningu siłowym interwały są raczej niewykonalne. Cytuj Link to post Share on other sites
Halny 793 Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Tak jak wyżej split robisz jak już naprawdę wiesz po co na siłowni jesteś, trening fbw (sakera) będzie najlepszy i unikaj maszyn, same na wolnych podciągania,martwe, wznosy w ukosie itp. Jak masz czas to rób interwały w dni nietreningowe 20-30 min lub po treningu siłowym. Co do diety to wrzuć kiszonke i nie przeginaj z błonnikiem, rano tłuszcze-białko, przed treningiem i po białko-węgle i na noc węgle. Ale ja mam prawie 3 lata stażu i wiem po co jestem na siłowni a potraktowałeś mnie jakbym tam 3 miesiąc chodził, pisząc mi o splicie Korzystam w 95% z wolnych ciężarów, na maszynach tylko dompompowuje biceps/triceps/klatke/barki na ostatnie ćwiczenia. Właśnie co do interwałów to ciężki temat na mojej siłowni, nie mamy żadnych bieżni, rowerków, orbitreków ani niczego takiego, samo klasyczne żelastwo i mała sala więc i biegać tam ciężko. Kiszonkę - ogórki do każdego obiadu wsuwam prawie, błonnika mało jadam akurat, moje klasyczne śniadanie to jajecznica z jedną kromką chleba, ciężko mi jakimiś tłuszczami zagryzać jajecznicę, chyba że macie jakiś patent? A dlaczego nie powinno się jeść na noc białka? Zawsze mnie to ciekawiło bo ja zazwyczaj staram się wrzucić jak najwięcej białka na noc dla lepszej regeneracji. Po dobrym treningu siłowym interwały są raczej niewykonalne. Oj zgadzam się... Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 549 Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Można jeść na noc białko tylko trochę gorzej niektórzy po tym śpią. Moja narzeczona, odkąd odcięła białko na noc dużo bardziej się wysypia. Co z tego, że mięśnie mają trochę więcej budulca, jak sen płytki. Można to nadgonić białkowym śniadaniem, wiec o ile nie jesteś pro kulturystą na hormonach i nie zasysasz aminokwasów z 10 metrów wokół siebie, to można to białko w nocy odpuścić. W wielkim uproszczeniu - aminokwasy z bialka trochę "przyduszają" tryptofan, konkurują z nim po prostu o te same transportery, przez co ciężko organizmowi wytworzyć z tego serotoninę chociażby - hormon "szczęścia", który pozwala się odprężyć i np. lepiej wyspać. Czyli diabeł tkwi w neuroprzekaźnikach i paradoksalnie lepsza regeneracja może być właśnie po węglach na noc. Ja chyba nie zauważyłem takiego efektu, z reguły zawsze się wysypiałem, ale narzeczona widzi sporą różnicę. Możesz znaleźć artykuł o tym na potreningu.pl Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Tutaj materiał z wartościowego kanału na YT, który porusza temat zegara biologicznego w odżywianiu. Szczerze mówiąc, już dawno przestałem czytać jakiekolwiek artykuły z tego typu stron, jak potreningu.pl, czy innych, bo bazują na mitach, które nie są poparte naukowo. Jeśli pod artykułem nie ma podanych źródeł, piśmiennictwa nawet nie zaczynam czytać Cytuj Link to post Share on other sites
GoingMad 396 Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Ale ja mam prawie 3 lata stażu To zmienia postać rzeczy, ale jak już siedzisz w tym 3 lata to powinieneś już znać swoje ciało na tyle żeby samemu (pod siebie) robić dietę i układać treningi. Chyba że trzymasz się sztywno jakiegoś planu i nie eksperymentujesz. Wystarczy tydzień dwa żeby zauważyć czy jakaś zmiana przynosi efekty czy też nie i tak aż dojdziesz to optymalnego planu. Rad będzie tyle ilu ludzi zapytasz każdy wie swoje, tak można ogarnąć tylko podstawy a resztę musisz robić sam. Co do jedzenia białko,węgle,tłuszcze to co napisałem to tylko tak ogólnie przyjęta teoria na noc węgle dla lepszego snu ale możesz sobie to rozplanować względem upodobań liczy się pula z całego dnia a mniej z posiłku na posiłek. Cytuj Link to post Share on other sites
PiterGames 295 Napisano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Ma ktoś jakiś fajny trening split na cztery razy w tygodni?Mój aktualny się mi znudził,a chciałbym sobie spróbować czegoś nowego. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 No to może podaj, jak teraz ćwiczysz, żeby ktoś nie podsunął podobnego? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Może push/pull? 4 dni to idealnie pod taki trening i fajna odmiana od typowego splita. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PiterGames 295 Napisano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Otwieram się na wszelkie propozycję.Raczej wątpię,żeby ktoś powtórzył mój plan treningowy kropla w krople. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Wpisz w google "push pull 4 dni" i znajdziesz sporo przykładów na tego typu trening. 4 dni to optymalna częstotliwość, w zasadzie jedyna pod push/pull. Nie pamiętam już dokładnie zestawu ćwiczeń jaki wybrałem, ale ten trening bardzo mi podszedł i był dobrą alternatywą dla klasycznego splita. Wybór ćwiczeń to kwestia indywidualna, ino nie przesadzaj z ilością serii, trzeba pamiętać, że każda partia jest ćwiczona 2 razy w tygodniu. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Panowie, miał ktoś doświadczenie z WPI od Allnutrition? Albo to, albo Olimp i w sumie nie wiem... wypadłem z obiegu dawno temu. Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 549 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Ja miałem ze 2 czy 3 razy WPI z Olimpu, z KFD też używałem chyba raz. Kiedyś testowałem też Treca i 4+ Nutrition. WPI jak to WPI .. niesmaczne ... niezależnie od producenta Edytowane 8 Stycznia 2018 przez Cepheus119 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Smak to dla mnie sprawa trzeciorzędna akurat Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Miałem WPI do Allnutrition o smaku ciasteczek czy innego szajsu. Do robienia puddingów świetne, do używania jak zwykłego białka do szejków, tak sobie. Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 549 Napisano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Smak to dla mnie sprawa trzeciorzędna akurat A co jest sprawą pierwszorzędną ? Ewentualnie drugorzędną ? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Jakość, wchłanialność, "czystość", brak laktozy. Chodzą mi po głowie hydrolizaty, ale średnio jest gdzie je dostać. Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 549 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Takiego info nie mam, nie wiem też czy wierzyłbym producentom. Hydrolizat to chyba tylko jak ktoś ma spore problemy z trawieniem białka. Ja się póki co przerzuciłem z koncentratu olimpu na koncentrat KFD ... na coś umrzeć trzeba, zobaczymy jak będzie Może na dalszym etapie redukcji zainwestuje w izolat, co by po treningu szybciej go przyjąć. Nie znam nikogo chyba kto wcina hydrolizat. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Jakość, wchłanialność, "czystość", brak laktozy. Chodzą mi po głowie hydrolizaty, ale średnio jest gdzie je dostać. Głównym argumentem jest niewielka ilość laktozy w WPI i WPH, a co za tym idzie łatwiejsze trawienie dla kogoś z problemami. Jeśli problemów brak, nie zauważysz różnicy pomiędzy WPC, WPI, WPH. Ewentualnie można podciągnąć niższą zawartość tłuszczu i węglowodanów względem WPC, ale różnice są na tyle nieznaczące, że jedynie na ekstremalnych redukcjach ma to jakiekolwiek znaczenie. Weźmy też pod uwagę, że w sumie głównie zawodowcy potrzebują takich rozwiązań. Co do jakości, czystości, to wątpię aby to miało jakieś większe znaczenie, bardziej chodzi o dokładniejszy proces filtracji i większą zawartość białka w suchej masie. Wchłanialność również przestała być znaczącym czynnikiem, bo nie wpływa w zauważalny sposób na syntezę białek. Według najnowszych badań tzw. "potreningowe okno anaboliczne" trwa nawet 24-48h, a nie jak dawniej twierdzono 1-2h i wtedy każdy po treningu się spieszył, aby szamę zrobić. Sam piłem i w sumie nadal piję mleko bez laktozy, bo jest słodsze, gdyż zawiera sacharozę ale zauważyłem, że wystarczy zmniejszyć ilość zwykłego mleka i też wyeliminowałem problemy z jego trawieniem itd. Laktoza jest zdrowszym cukrem od sacharozy, więc jeśli problemów z nią nie mamy, nie ma potrzeby, aby zwykłe mleko, czy też produkty z laktozą mocno ograniczać. Poza powyższymi argumentami za stosowaniem WPI, WPH jest jeden przeciw, który dla mnie przekreśla te odżywki. Cena, która jest mocno wygórowana. Zadaniem odżywek białkowych jest dostarczenie brakujących w diecie białek, więc jeśli za koncentrat 80% płacę 2x mniej niż za WPI, WPH, gdzie tych białek jest kilka % więcej, wybór jest prosty. Wielu ludzi szuka w odżywkach sposobu na poprawę możliwości wysiłkowych, zwiększenie postępów, kiedy to odpowiedni trening, regeneracja (sen) oraz dostarczenie optymalnego makro jest kluczem do sukcesu. Według zasady Pareto warto skupić się na 20% czynników warunkujących 80% sukcesu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Z mojego doświadczenia, w okresie kiedy byłem zdrowym bykiem, różnica między WPC i WPI była tylko w mojej głowie i portfelu, a o hydrolizatach to jeszcze ptaszki nie śpiewały. Teraz, natomiast, jako osobie z problemami z układem trawienia, takie zabawy mogą przynieść różnicę a w chwili obecnej nie mam nawet jak dostarczyć 1.5g/kg białka na dobę, ergo do diety dorzucam gainer+WPI i będziemy majstrować Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Skoro trawienie jest problemem to WPI i WPH będą pod tym względem zwyczajnie lepsze. Jeśli chodzi o resztę czynników pomijając trawienie, to korzyści są zupełnie niewspółmierne do poniesionych kosztów. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Oczywiście, że tak. Różnica między WPC a WPI(H) dla przeciętnego koksa jest tak znikoma, że zastanawiam się, czy w ogóle faktycznie jest (no tak jak mówisz, szybsza wchłanialność). U mnie jest to podyktowane jedynie predykatem zdrowia, dlatego nie patrzę na cenę bo i tak nie mam wyjścia Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 sid, ale nie musisz mi tłumaczyć, dlaczego to wybierasz Trawienie do dla Ciebie ważny czynnik i widać, że po prostu masz tego wszystkiego świadomość. Wielu ludzi kupuje WPI, WPH, bo sądzą, że skoro są one znacznie droższe to będą też znacznie lepsze. W każdym razie świadomość ludzka dotycząca ćwiczeń siłowych, odzywek jest coraz lepsza, bo i mity zaczynają być rozwiewane, pojawiają się nowe wartościowe badania, czy choćby merytoryczne i poparte naukowymi źródłami wiedzy materiały na yt Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Miałem WPI od SFD (czyli w zasadzie Allnutrition z gorszą rozpuszczalnością) i było Ok, ale to już dawno, z tym że ja nie mam problemów z trawieniem mleka krowiego, więc mogę co najwyżej powiedzieć, czy mi smakowało, czy nie. Cytuj Link to post Share on other sites
kakarotosongo 21 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Od siebie rozwniez polece wpi sfd. Smak bardzo dobry podobnie jak rozpuszczalność Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Ja z tego względu do SFD już nie wrócę https://www.kfd.pl/bialko-sfd-econo-soja-zamiast-wpc-abnexen-tez-przekret-tematy-polaczone-167086.html/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts