kacperq 2048 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Hej wszystkim! Mam parę pytań. Otóż mam dość duże uda, łydki ogólnie całe nogi. Zaczęło mnie to wkurzać odkąd z trudem znajduje sobie spodnie do użytku codziennego. Znacie może jakieś ćwiczenia/tipy które pomogłyby mi z tą przypadłością? Od piątku również chodzę na siłownie. Podczas biegania na bieżni po pewnym czasie zauważyłem że moje tętno jest dość duże (170-180) Wspomnę że mam 16 lat. Jaka jest bezpieczna granica dla mojego wieku? Mam ok. 196 cm wzrostu a ważę 108 kg... Jaki cel co do wagi sobie ustawić? Z góry dzięki za odpowiedzi Z tętnem nic nie zrobisz. Przy takiej wadze po prostu nie masz prawa mieć innego tętna, przy jakimkolwiek wysiłku fizycznym. Przerzuć się na orbiterek zamiast bieżni. Nie jedz słodyczy ani nie pij słodkich napojów, białe pieczywo zastąp ciemnym lub wyeliminuj je całkowicie. To na początek wystarczy. Jeśli będziesz się tego trzymać, to myślę, że co tydzień będziesz chudł co najmniej 1kg (przez jakiś czas). Edytowane 7 Lutego 2016 przez kacperq Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 ale z tym się nie zgodzę, nadmiar nabiału nie jest niczym dobrym, podobnie jak wapnia Pytanie, czym jest nadmiar. Przy diecie redukcyjnej zalecane jest do 4.000 mg wapnia - to jest np. 400 g sera żółtego, ale już 2,8 kg jogurtu albo 4 kg brokułów . Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 4 kg brokułów, o losie 5 Cytuj Link to post Share on other sites
KoksarPL 14 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Zmniejszyłem ilość węglowodanów do 450g i czuje się dobrze węgle czerpie z ryżu,kaszy,ziemniaków nie spożywam pieczywa Zobaczymy jak będzie przebiegać redukcja Suplementacja WPC,BCAA,Mono oraz od czasu do czasu przedtrenningówka Waga na dzień dzisiejszy 112,5KG Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) up Również zmniejszyłem ilość węgli z 190 do 145 podbijając lekko tłuszcze i biało. Aktualnie 158 funtów. Cel to ponownie zbicie wagi poniżej 150. tak bo te zwęglające się na dziesiątą stronę podczas smażenia związki organiczne, obecne w oliwie, za to nie obecne we wspomnianych olejach czy smalcu są mega-zdrowe... niech sobie lepiej flaszkę obalą Jakby się tak zastanawiać ile tych mega-zdrowych substancji jest w napojach diet, warzywach, mięsach, pieczywach co po miesiącu są mięciutkie to wyjdzie na to że lepiej nic nie jeść i czerpać energię patrząc na słońce. Tak samo z tym gadaniem o pieczywie pełnoziarnistym które powinno zastąpić biały chleb. Jakie pełnoziarniste i jakie ono *****iste skoro to mąka? Ziarna zmielone przez maszyny, pozbawione otoczki, organizm nie będzie miał żadnych problemów żeby to strawić.. szybko się wchłonie, szybko się strawi i szybko podniesie poziom cukru. Jakbym miał wybór - jeść według czyichś standardów które są mega zdrowe i dożyć 70 a jeść w taki sposób jak mi się podoba i dożyć 65 to wybieram drugą opcje. Patrząc na to co się dzieje na świecie to prędzej zginiemy od wojny religijnej, wirusów czy bomby atomowej niż stanie się nam coś od smażenia na oliwie z oliwek. Edytowane 8 Lutego 2016 przez okar19 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Patrząc na to co się dzieje na świecie to prędzej zginiemy od wojny religijnej, wirusów czy bomby atomowej niż stanie się nam coś od smażenia na oliwie z oliwek. Ale, patrząc na cenę DOBREJ oliwy, zwyczajnie jej szkoda do smażenia . Lepiej sobie strzelić 2 kielony dziennie . Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Tak samo z tym gadaniem o pieczywie pełnoziarnistym które powinno zastąpić biały chleb. Jakie pełnoziarniste i jakie ono *****iste skoro to mąka? Ziarna zmielone przez maszyny, pozbawione otoczki, organizm nie będzie miał żadnych problemów żeby to strawić.. szybko się wchłonie, szybko się strawi i szybko podniesie poziom cukru. łał, ale pi*******z Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2299 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Ja jestem zwolennikiem chleba tostowego. Z lepszego ziarna 55kcal na kromke. Ogólnie szybko i prosto można grzanke zrobić z tunczykiem. Moj ojciec jedząc go schudł 23 kg w pół roku. Jest to jego główne źródło weglowodanów. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Miał ktoś może uraz stawu ramiennego zwany SLAP? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 miałem coś podobnego, ale nie dam głowy, że SLAP konkretnie, ortopeda, który mi się wówczas trafił był konowałem, dopiero rehabilitant poprawnie rozpoznał uraz, ale go nie nazwał, tylko zalecił ćwiczenia, które pomogły, podobnie jak w opisie SLAP chodziło głównie o stożki rotatorów i ścięgno dwugłowego, w marcu będzie drugi rok po urazie i dalej mam słabszy prawy bark, głównie przez zastój z winy tego wooja ortopedy Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Ja dzisiaj byłem u ortopedy prywatnie, niby tragedii nie ma, stan zapalny, trochę płynu się zebrało. Póki co 3-4 tygodnie leczenia tabletkami, maściami i jakieś tam plastry, jak nie pomoże to sterydy w ramię. Na razie mam przestać używać tej ręki do jakiegoś dźwigania czy szybszych ruchów. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 no mnie też maści i tego typu bzdury przypisywał, tylko nerkom się dostało, a efekt był, jak wspominałem zastój, który powinien być rozruszany znacznie wcześniej i potem zamiast 6 tygodni rehabilitacji miałem 6 miesięcy Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Nie no, zobaczę co będzie po miesiącu, bo po co mi rehabilitacja jak mam cały czas stan zapalny, który utrzymuje się od samego początku, czyli jakieś 2 miesiące. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 dzielę się swoim przypadkiem, możesz mieć całkiem inaczej, ale obecnie jak tylko przestanę się ruszać na dłużej niż kilka dni to pobolewa, regeneracja regeneracją, pewna dawka odpoczynku jest niezbędna ale za dużo leżenia to już degeneracja Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 jak tylko przestanę się ruszać na dłużej niż kilka dni to pobolewa Dziwna akcja, ale coś w tym jest. Nie miałem nigdy żadnej poważnej kontuzji, tzn. takiej, z którą musiałbym iść do lekarza, ale zdarza się, że zaboli mnie bark czy łokieć przy niektórych ćwiczeniach. W każdym razie jakieś 2 tygodnie temu miałem pilne zlecenie i nie miałem czasu na treningi przez 6 dni. Większość czasu spędzałem przed kompem i tak mniej więcej po dwóch dniach takiego odpoczynku zaczął mnie boleć łokieć, który mi kiedyś doskwierał...Wniosek z tego taki, że póki jestem w ruchu, tzn. ćwiczę, jakoś się trzymam, jak nie ćwiczę, konstrukcja zaczyna się sypać . Cytuj Link to post Share on other sites
kornel823 211 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Co powiecie o tym planie treningowym? jest dobrze ułożony ? A:Przysiady 4x10 wiosłowanie sztangą 4x10 wyciskanie sztangi na ławce + 4x10 wyciskanie żołnierskie 4x10 Triceps ( francuz do czoła leżąc sztangą ) 3x12 biceps uginanie przedramion ze sztangą stojąc 3x12 B Mc 4x10 wykroki 4x10 wiosłowanie hantlą 4x10 wyciskanie na ławce płaskiej 4x10 unoszenie ramion bokiem z hantlami 4x12 + 2x12 podciąganie sztangi do mostka szerszym chwytem. triceps prostawnie ramion na wyciągu 3x12 biceps hantle supinacja 3x12 stosuje progresje liniową, w każdym ćwiczeniu próbuje dokładać po 2.5kg co trening (oczywiście w bicepsie i tricepsie mniejsze jeśli daje rade ;p ) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 jest dobrze ułożony ? pojęcie względne, ale biorąc pod uwagę, że nie podałeś żadnych informacji o sobie, stażu, celu ćwiczeń itd, lepiej wyjdziesz dzwoniąc do wróżbity macieja, on ma większe od nas doświadczenie w wysysaniu wypowiedzi z palca 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kornel823 211 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 cel to masa, wzrost 180cm waga 70kg, staż miałem ponad poł roku ale niestety przerwa na drugie tyle była no i teraz znowu zaczynam. Dieta itd wszystko jest. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Masa to nie trening a dieta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 a poza tym, ogólnie jak na fbw to marna objętość, zamierzasz ćwiczyć codziennie? Cytuj Link to post Share on other sites
kornel823 211 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 3x w tygodniu Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 jak dla mnie to bez ładu bez składu i zdecydowanie za mało by cokolwiek tym wyćwiczyć w tym roku, na początek sezonu jechałem *******niczek tego typu: atg ze sztangą martwy wyciskanie sztangi na płask wyciskanie hantli skosem pendlay szeroko yates wąsko wyciskanie sztangi z zza karku wyciskopodrzut wznosy hantli bokiem plus w opadzie pompki na poręczach (lub w podporze tyłem jeśli nie dasz rady) biceps hantlą z supinacją francuskie leżąc biceps w podporze o kolano spinki brzucha skos dolny wznosy nóg z początku 3 serie po 10 powtórzeń na ćwiczenie, a jak już będziesz mógł zwiększysz do 3x15: atg, wyciskanie skosem, biceps w podporze oraz wznosy po 4-5 tygodniach zwiększasz ilość serii do 5 na ćwiczenie i dopiero zaczniesz ćwiczyć na poważnie brzuchy to osobna kategoria robisz ile możesz na serię, ale nie mniej niż dychę Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 28 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Od siebie mogę polecić: Trening A: (PONIEDZIAŁEK)Przysiad ze sztangą 3 serie x 15 powtórzeńWiosłowanie sztangą 3 serie x 15 powtórzeńWyciskanie sztangi leżąc 3 serie x 15 powtórzeńPodciąganie na drążku podchwytem 3 serie x 15 powtórzeńBARKI - 2 serie wg uznania (np. wyciskanie stojąc)BICEPS - 2 serie wg uznania (np. uginanie stojąc ze sztangą łamaną)TRICEPS - 2 serie wg uznania (np. wąskie pompki na poręczach)Trening B: (ŚRODA)Martwy ciąg ze sztangą 4 serie x 10 powt.Wyciskanie sztangi wąskim chwytem 4 serie x 10 powt.Wyciskanie na barki, siedząc, do czoła 4 serie x 10 powt.Wiosłowanie jednorącz 4 serie x 10 powt.Wznosy ramion w opadzie 4 serie x 10 powt.TRENING A (PIĄTEK; to samo co w poniedziałek, z modyfikacją)Przysiad ze sztangą 5 serii x 5 powtórzeńPodciąganie na drążku nachwytem 5 serii x 5 powtórzeńWyciskanie sztangi leżąc 5 serii x 5 powtórzeńWiosłowanie sztangą 5 serii x 5 powtórzeńBARKI - 2 serie wg uznania (np. wyciskanie siedząc)BICEPS - 2 serie wg uznania (np. uginanie stojąc ze sztangielkami)TRICEPS - 2 serie wg uznania (np. dociskanie leżąc, wąsko) autor: knife Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Panowie, ma ktoś doświadczenie w treningach nóg na wyskok/dynamikę i chce się podzielić ćwiczeniami, bo moje zaczynają mi się nudzić. Siłowy na obecnym poziomie jest dla mnie niezbyt przydatny, bo o wiele bardziej mi zależy na wybiciu i szybkim poruszaniu się na nogach (koszykówka). Na necie jest tego sporo, ale w przypadku niektórych mówi się o destrukcyjnym wpływie na kolana, co raczej mi nie po drodze. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 może napisz co ci się nudzi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts