viNMass 96 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) 16kg zeszło w 4 miesiące. Za kilka dni zabieram się za siłkę - czym powinienem się zainteresować, jako początkujący? W/w kilogramy zgubiłem tylko dzięki bieganiu, nawet diety nie miałem - po prostu nie jadłem (i nie jem) słodyczy. Chciałbym zgubić jeszcze jakieś ~5kg, a później zabrać się za "rzeźbienie" się. Rozumiem, że przy siłce nie obędzie się bez stosownej diety? Spaliłeś zbędny tłuszcz, oblicz teraz swoje zapotrzebowanie kaloryczne za pomoca jakiegoś dobrego kalkulatora BMR, zmierz twoje BF i ustal zbilansowaną dietę opartą na pełnowartościowych posiłkach dodając jakieś minimum 500 kcal od zapotrzebowania kalorycznego.. Wejdziesz na masę, ostrożnie tylko by Cię nie zalało. Co do siłki, polecam zacząć z FBW. Dieta jest niezbędna przy budowaniu masy mięśniowej. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez viNMass Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) w środę zacząłem 3. miesiąc z siłownią, ale "sprawozdanie" i fotki wrzucę dopiero w poniedziałek teraz mam 2 pytania: - czy typo, który na siłowni zawsze ćwiczy w bluzie robi to "bo lubi", czy ma w tym jakiś cel? -myślałem nad tym, by pochodzić jeszcze ze 3-4 miesiące na tą siłownię, a jak już nauczę się wykonywać wszystkie ćwiczenia zakupić sobie jakiś sprzęt podstawowy i w domu ćwiczyć. Co o tym sądzicie? Ile musiałbym wydać na ławeczkę/gryf/hantle/ciężary/drążek, gdzie tego szukać i czy to by mi wystarczyło? Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez NieTrafiam Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 1. Są jakieś mądrości ludowe o lepszym spalaniu, izolacji ciepła przez bluzę i inne wymysły (skutkujace najwyżej odwodnieniem), więc albo ktoś jest kosmicznie naiwny, albo tak mu wygodnie. Z akcentem na drugi wariant. 2. Wszystko rozbija sie o to czy potrzebujesz klatkę do przysiadów, czy samą ławeczkę z hantelkiem. Plus minus, parę stówek. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BattleCrit 1065 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Jaki odstęp czasu jest dopuszczalny pomiędzy seriami szóstki waidera Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 - czy typo, który na siłowni zawsze ćwiczy w bluzie robi to "bo lubi", czy ma w tym jakiś cel? Tylko odwadnianie się, nie ma to większego celu. Wyjątkami są momenty kiedy ktoś "robi wagę" np na zawody pod sporty walki czy też startuje w kulturystyce do jakiejś wagi. Wtedy jest jakiś sens stosowania dresów itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 gościu pokroju BIGPUN'a, więc trochę mnie to zastanawiało, dzięki za odpowiedź sid- jesteś w stanie polecić jakieś konkretne "modele" ławeczek/gryfów itd., lub najlepiej na co zwracać uwagę przy zakupie? Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) co do sprzętu to na allegro jest pełno kombinacji , ( sam kupiłem z 500 zł ławka gryf, hantle i 68 kilo0, przesyłka darmo , rynek wtórny też jest bogaty , pytanie tylko, czy ciężary kompozytowe tanio , żeliwo drożej, ale gabarytowo lepiej Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez king2127 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 przez te 3 miesiące może znajdzie się coś ciekawego na alledrogo, możecie mi jeszcze powiedzieć na co mam zwracać uwagę? Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Dziś Martwy ciąg 5x5 Wyciskanie sztangi na płaskiej ławce 5x5 Przysiad przedni 5x5 Wyciskanie żołnierskie 5x5 Uginanie ze sztangą 3x5 Dipy 3x5 1 Cytuj Link to post Share on other sites
viNMass 96 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Jaki odstęp czasu jest dopuszczalny pomiędzy seriami szóstki waidera A6W? Przerwij póki jeszcze możesz, zepsujesz sobie kręgosłup. Ten plan jest pomyłką na skalę światową, jak coś na brzuch to jedynie ABS II polecam. teraz mam 2 pytania: - czy typo, który na siłowni zawsze ćwiczy w bluzie robi to "bo lubi", czy ma w tym jakiś cel? Jak to Michał Karmowski mówił, na siłownię się chodzi po to by ćwiczyć a nie pokazywać swoje ciało. Jak kolega pisał wyżej, izolacja ciepła i mięśnie są mniej narażone na jakieś nieprzyjemne przypadki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Jak to Michał Karmowski mówił, na siłownię się chodzi po to by ćwiczyć a nie pokazywać swoje ciało. Jak kolega pisał wyżej, izolacja ciepła i mięśnie są mniej narażone na jakieś nieprzyjemne przypadki. A w domu aplikować sok...... Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Na jakie przypadki? Cytuj Link to post Share on other sites
viNMass 96 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Na jakie przypadki? różne, dokładnie określić nie mogę bo sam się z tym nie spotkałem ale w "ubraniu" masz stabilniejsze i cieplejsze mięśnie, przez co nie doznasz kontuzji kiedy ochłodną. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Jak dla mnie ktoś zalany ćwiczący w bluzie, ćwiczy w bluzie z jednego z dwóch powodów: 1. Wstydzi się swoich cycków. 2. Chce się bardziej spocić. Dorabianie do tego jakiejś filozofii i tajemnych technik jest chyba bezcelowe. Cytuj Link to post Share on other sites
viNMass 96 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Jak dla mnie ktoś zalany ćwiczący w bluzie, ćwiczy w bluzie z jednego z dwóch powodów: 1. Wstydzi się swoich cycków. 2. Chce się bardziej spocić. Dorabianie do tego jakiejś filozofii i tajemnych technik jest chyba bezcelowe. Robią tak bo im się podoba i widzą w tym coś. Ubranie ociepla mięsień i jest on mniej narażony na kontuzję. To tak samo jakbyś wszedł na siłownię i nawet się nie rozgrzał przed ciężkim treningiem - kontuzja gwarantowana, znam to po sobie. Cytuj Link to post Share on other sites
sowix71 1203 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Chodzi głównie o utrzymywanie temperatury stawów/mięśni(termogenezę) lub fundowanie sobie darmowej sauny aby szybciej spalać, jak dla mnie przesada i może dobra opcja dla pro typu Kai Green który to właśnie łazi ciągle ubrany na cebulę i na nim się ludzie wzorują, moim zdaniem wystarczy zbytnio szybko nie wychładzać się po siłce, czyli wychodzisz jest chłodno ubierz się ciepło mimo że ci gorąco ochłoniesz dopiero zacznij się rozbierać . Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez sowix71 Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 lub fundowanie sobie darmowej sauny aby szybciej spalać, Wyższa temperatura ciała ma się bardzo słabo co do spalania kcal, wyleci więcej wody przez co będzie efekt bardziej estetycznej sylwetki. Cytuj Link to post Share on other sites
sowix71 1203 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 W sumie i tak ale nie dałbym rady się tak katować nie lubię takiego czegoś . Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja czasem jak robię wagę na zawody to na treningu (Bosku Tajskiego) mam na sobie termo, dres, na to jeszcze ortalion, w domu sypiam w dresach itp itd, czasem po 3 dniach się ma dość wszystkiego jak zejdzie perę kg za dużo Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja zawsze po treningu jeszcze machałem parę minut, żeby mięśnie ostudzić a nie wyłazić od razu na zewnątrz. Lekkie cardio, pomachać czymś, plus obowiązkowo porozciągać i nigdy nie było problemu. Podobnie jak rozgrzewka przed (bez rozciągania). Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 No ja dzisiaj byłem świadkiem jak jakiś gość miał zajętą ławeczkę a był z jakimś dzieciakiem na oko 12-13 lat zamiast się rozgrzać w te 15 minut co było zajęta to siedzieli we dwóch i patrzeli jak ciele w malowane wrota, a jak się zwolniła to rozgrzewka to było 10 machnięć sztangą bez obciążenia a potem serie na ciężarze... Cytuj Link to post Share on other sites
sowix71 1203 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 To i tak lepiej od gości których widuję bo rozgrzewają się 50-60kg na sztandze na płaskiej a wcześniej nic Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 No ja dzisiaj byłem świadkiem jak jakiś gość miał zajętą ławeczkę a był z jakimś dzieciakiem na oko 12-13 lat zamiast się rozgrzać w te 15 minut co było zajęta to siedzieli we dwóch i patrzeli jak ciele w malowane wrota, a jak się zwolniła to rozgrzewka to było 10 machnięć sztangą bez obciążenia a potem serie na ciężarze... A jaka jest lepsza rozgrzewka przed danym ćwiczeniem niż zrobienie tegoż ćwiczenia z małym obciążeniem? Nie pamiętam, kiedy się ostatnio na siłowni rozgrzewałem w sensie biegania, pajacyków, czy też innych historii... Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Znaczy co, rozgrzewasz przed każdym ćwiczeniem partię mięśni którą będziesz ćwiczyć? Nie na raz ogólnie? Bo tutaj młodemu chyba chodziło, że typy sobie na świeżo wbili, po przebraniu i zamiast się ogólnie rozgrzać to typ machnął parę razy samą sztangą i od razu obciążenie. Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez mabrothrax Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Oczywiście, że tak, zazwyczaj na siłowni wykonuję następujące ćwiczenia: przysiad/MC wyciskanie ławka/stojąc podciąganie na drążku/pompki na poręczach Czasami dla urozmaicenia dorzucam sobie coś innego. Wtedy przysiady robię pusta/40/60/serie, w martwym robię rozgrzewkę przy 60kg, bo pozostałe talerze są zbyt małe. Przy wyciskaniach podobnie. Szkoda mi czasu na rozgrzewkę, maksymalnie na siłowni przebywam 45 minut, do siłowni mam ze 3 minuty spacerkiem, razem z prysznicem (w domu) zamykam się zazwyczaj w godzinie . Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts