Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych NAVI 3 / RDNA3

Recommended Posts

Ja mówię "ryp w pip i po makale". Poza tym nie hiperbolizowalbym mojej relacji z Janem do rangi konfliktu. Ot, po prostu różne opinie mamy, gdzie ja jednak zwracam uwagę na to żeby moje wypociny szło zrozumieć po pierwszym czytaniu xD

• Haha 1
17 godzin temu, Kawabonga napisał:

Szkoda że IQ nie dodaje co niektórym XD

To na co czekasz smaruj czółko MX-em :-)

17 godzin temu, Artok napisał:

Chyba trzeba naszykować tabelkę jak na Wikipedii ze stronami konfliktu. 

Rebel kontra Janek

Dżoker* kontra Kawabonga

*z doraźnym wsparciem r1023

Ja tylko podziwiam moc GRE, poziom wiedzy Kałabango.

Edytowane przez r1023
  • Haha 2

No to mx zrobila robote ,jak zawsze xD

Do 25 tego z 10 procent wiecej rpm niz na fabrycznej....

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Ot, po prostu różne opinie mamy,

Tak ,nie z tej ziemi masz xd

Edytowane przez janek20

@BlackCoffe

Czy jeszcze ktoś administruję te forum ? 

Regulamin jest, ale czy ktoś wyciąga jakieś konsekwencję z tego co kto tu pisze ?

"

• Na Forum nie wolno umieszczać treści wulgarnych (również tych, ukrywanych przez autocenzurę lub samych użytkowników *gwiazdki), obraźliwych, rasistowskich, erotycznych, łamiących prawa autorskie oraz godzących w dobre imię drugiej osoby. Ponadto zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi. Wszelkie wpisy powinny być dobrze uargumentowane, tak by były jak najbardziej pomocne dla autora tematu. Posty, wpisy na SB oraz uaktualnienia statusu o prowokacyjnym charakterze wypowiedzi będą usuwane a ich autorzy w skrajnych przypadkach karani.
  • Zabronione jest nabijanie bezwartościowych postów typu "dshdsfsd bla bla bla" i/lub zawierających same emotikony czy ich nadmierną ilość, a także pisanie kilku postów pod rząd w jednym temacie (post pod postem). "

Wypowiedzi tych dzieciaków poniżej, wnoszą naprawdę tyle wartościowych i inteligentnych postów, nie obniżających ogólny poziom forum, że nie zasługują na bana, to może zacznijmy ich nagradzać XD .   

@joker5513 

@janek20

@r1023

• Haha 2
38 minut temu, Kawabonga napisał:

@BlackCoffe

Czy jeszcze ktoś administruję te forum ? 

Regulamin jest, ale czy ktoś wyciąga jakieś konsekwencję z tego co kto tu pisze ?

"

• Na Forum nie wolno umieszczać treści wulgarnych (również tych, ukrywanych przez autocenzurę lub samych użytkowników *gwiazdki), obraźliwych, rasistowskich, erotycznych, łamiących prawa autorskie oraz godzących w dobre imię drugiej osoby. Ponadto zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi. Wszelkie wpisy powinny być dobrze uargumentowane, tak by były jak najbardziej pomocne dla autora tematu. Posty, wpisy na SB oraz uaktualnienia statusu o prowokacyjnym charakterze wypowiedzi będą usuwane a ich autorzy w skrajnych przypadkach karani.
  • Zabronione jest nabijanie bezwartościowych postów typu "dshdsfsd bla bla bla" i/lub zawierających same emotikony czy ich nadmierną ilość, a także pisanie kilku postów pod rząd w jednym temacie (post pod postem). "

Wypowiedzi tych dzieciaków poniżej, wnoszą naprawdę tyle wartościowych i inteligentnych postów, nie obniżających ogólny poziom forum, że nie zasługują na bana, to może zacznijmy ich nagradzać XD .   

@joker5513 

@janek20

@r1023

Gdybym się tym kierowała dosłownie to każdy, w tym Ty by był na banie. Nauczcie się z sobą dyskutować, nie macie pięciu lat. 

• Lubię to 3
10 godzin temu, Kawabonga napisał:

@joker5513 

@janek20

@r1023

Toż to zbanowanie połowy aktywnych użytkowników tego forum. Wtedy już całkiem będzie tu cicho i smutno.

10 godzin temu, Lord_Krecitsqa napisał:

A właśnie przymierzałem się do zakupu za dwa tygodnie.

Czyli czekamy aż potanieją xD LOL

Nie spodziewałbym się w najbliższym czasie jakiś mocnych obniżek. Taki RX 7900XTX jest dostępny już od za c/a 4 tys zł. Niżej to 7900 XT da się upolować poniżej 3 tys zł, jeszcze niżej to mamy 7900 GRE za 2,4 tys, a niżej to już od dawna walczą RDNA 2 z RDNA 3. Nie widzę tu aż do premiery kolejnych układów jakiegoś dużego pola do obniżek. Tym bardziej, że zieloni też raczej teraz będą pilnowali by wyprzedawać magazyny z 4080S i 4090 w dobrych cenach.

Edytowane przez Adames
13 godzin temu, BlackCoffe napisał:

Gdybym się tym kierowała dosłownie to każdy, w tym Ty by był na banie. Nauczcie się z sobą dyskutować, nie macie pięciu lat. 

Ja niby za co ? LOL .

Przyjrzyj się postom tym delikwentom wymienionym przeze mnie i powiedz co oni wartościowego wnieśli tu do tematu w swoich ostatnich postach NAVI3/ RDNA3 ?

Robią tylko burdel z forum.

13 godzin temu, Lord_Krecitsqa napisał:

A właśnie przymierzałem się do zakupu za dwa tygodnie.

Czyli czekamy aż potanieją xD LOL

Ceny niestety stoją w miejscu , aż dziwne.

Swoją kartę kupiłem w styczniu za 2650zł , teraz jak patrzę to najtaniej 2579zł w Proline i za 2548 w KRsystem. Różnica marginalna .

14 minut temu, Kawabonga napisał:

przyjrzyj się postom tym delikwentom wymienionym przeze mnie i powiedz co oni wartościowego wnieśli

W dniu 15.09.2024 o 15:07, Kawabonga napisał:

Pastę zaaplikowałem Arctic MX4

W dniu 15.09.2024 o 17:05, janek20 napisał:

Poczekaj 10 dni xD

I pastuj znowu....

W dniu 17.09.2024 o 10:44, Kawabonga napisał:

Chyba coś się już dzieje z tą pastą, dziś zauważyłem wzrost hot spotu i obrotów wentylatorów.

moja prawidłowa diagnoza trwała sekunde po przeczytaniu posta ,reszta to spam łacznie z twoim

10 godzin temu, janek20 napisał:

moja prawidłowa diagnoza trwała sekunde po przeczytaniu posta ,reszta to spam łacznie z twoim

Diagnozę to ja przeprowadziłem sprawdzając temperaturę po kilu dniach. Piszę o tym bo od tego jest forum, aby to potwierdzić albo zaprzeczyć. Przecież mogłem nic nie napisać .

MX4 widocznie dobrze sprawdza się na monolitycznych rdzeniach tak jak mam na RTX3060Ti, na rdzeniach składających z kilku bloków jak RX7xxx nie sprawdza się . 

PTM7950 zamówiłem .

BTW jakie pasty mogą się sprawdzić z Radonami  RX7XXX ?

Mam jeszcze Pactum PT-3 w domu.

Edytowane przez Kawabonga
9 godzin temu, Kawabonga napisał:

MX4 widocznie dobrze sprawdza się na monolitycznych rdzeniach tak jak mam na RTX3060Ti, na rdzeniach składających z kilku bloków jak RX7xxx nie sprawdza się . 

Zaraz bo już się pogubiłem Tą MX4 masz posmarowane i na 3060Ti i Radeonie GRE? Bo kilka postów wyżej piszesz że ponownie hot spot wzrasta itp. - na jakiej w końcu karcie?

Czyli na 3060ti MX4 po czasie trzyma parametry a degraduje się na Radeonie? Dobrze rozumiem?

U siebie jeżeli była konieczność wymiany pasty na GPU (tylko w sumie jeden przypadek miałem - (SR)Aorus 2080ti) to smarowałem Thermal grizzly Kryonaut i nic z czasem się nie pogarszało do sprzedaży karty. 

Edytowane przez joker5513
Godzinę temu, joker5513 napisał:

U siebie jeżeli była konieczność wymiany pasty na GPU (tylko w sumie jeden przypadek miałem - (SR)Aorus 2080ti) to smarowałem Thermal grizzly Kryonaut i nic z czasem się nie pogarszało do sprzedaży karty. 

Też dawałem Thermal Grizzly Kryonaut na 3080 i było bez problemu.

3 godziny temu, joker5513 napisał:

Zaraz bo już się pogubiłem Tą MX4 masz posmarowane i na 3060Ti i Radeonie GRE? Bo kilka postów wyżej piszesz że ponownie hot spot wzrasta itp. - na jakiej w końcu karcie?

Czyli na 3060ti MX4 po czasie trzyma parametry a degraduje się na Radeonie? Dobrze rozumiem?

No przecież piszę o tym od kilku dni lol . MAM od dwóch lat Arctica MX4 na RTX 3060Ti i trzyma dobre temperatury (71c hot spot). Na RX7900GRE od kilku dni i nie trzyma już temperatur.

Edytowane przez Kawabonga

Im wyższa temperatura tym szybciej będzie efekt "pump out" i nawrót wysokich temperatur, stąd na dosyć mało biorącej i dość chłodnej 3060Ti nawet rzadka pasta utrzyma się dość długo, a na AMD gdzie hotspot podchodzi nie rzadko 90+ stopni i pobór prądu jest znacznie większy nastąpi to szybko. 

Bo wcześniej donosili o 96MB. Teraz co też sądzę że to raczej bliżej prawdy będzie że 64MB.

No i wychodzi na to że 16gb gddr6 będzie wystarczające w tej półce. Nawet zieloni nagle uznali że można pchać gddr6 zamiast gdrr6x w 4070.

Pytanie czy dogoni choćby w rasreryzacji 4080. Jak nie to kto to kupi, chyba że za 500$;) A donoszą że będzie z 10% wolniejsze jak 7900xt:

https://www.digitaltrends.com/computing/amd-rdna-4-everything-we-know-so-far/