Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych NAVI 3 / RDNA3

Recommended Posts

Ja bym wolał nie tracić gwarancji, zwłaszcza że może w przyszłym roku jak wyjdą nowe karty to tą bym sprzedał. Są naklejki na ali ale widzę że są trochę inne niż na tych nowych od asrocka. 

Od jakiegoś czasu forum nie działa prawidłowo. Nie można dawać emotikon, linków z yotube itp. Czasem nie można odpowiedzieć na kogoś post, trzeba pisać nowy. 

@BlackCoffe coś wiesz na ten temat? 

W dniu 16.06.2024 o 11:02, Adames napisał:

Temperatura spadła do 72 stopni na hot-spot podczas grania w Hogwarts Legacy

Jak się sprawdza ten kit/szpachla na pamięciach. Po sceenach widzę, że chyba temp. poszła w gorę.

Podczas grania tak to wygląda jakby było bez zmian, podczas inferencji AI jest odrobinę chłodniej - w granicach 4 do 6 stopnii, przedtem było zwykle w okolicy 88 st. obecnie po ciężkiej sesji jest najczęściej pomiędzy 82 a 84 C.  Wtedy jednak karta nagrzewa się odrobinkę inaczej a sama pamięć wydaje mi się, że jest zdecydowanie bardziej obciążona. Tutaj tolerancja wyższych temperatur jest trochę wyższa, przez co nie ma aż takiego ciśnienia. Jeżeli pytasz, czy rozbierałbym kartę specjalnie tylko po to by nałożyć różowego gluta - odpowiedź brzmi: nie. Jeżeli z jakiegoś powodu potrzeba wymienić termopada - to myślę, że warto się glutem zainteresować, całkowicie niweluje problem dobierania odpowiedniej grubości termopadów.

• 2 tygodnie później...

Panowie, jest nowość:

Zrzut-ekranu-2024-07-03-222338.png

Nareszcie! To tak naprawdę dla mnie ostatnia rzecz, której mi brakowało w kartach AMD! Będę niedługo testował. Ogólnie to jestem ostatnio pod wrażeniem ile ta "tania" karta (RX 7900XT) potrafi w kwestii AI. Przy niektórych modelach po prostu zjada RTX 4080, który kuleje mając 16 GB VRAM, mając 20 GB karta po prostu mniej czasu marnuje na czekanie i przeładowywanie VRAM. Te 4 GB dodatkowej pamięci robi robotę, tym bardziej że podczas uczenia po prostu można VRAM zapakować do pełna : ). 

Bo RTX4080 to pół produkty powiedział by fanboy amd , jak to twierdzi forumowy błazen "znafca" janek o produktach amd XD 

A tak serio AMD widzi dobrą kasę w AI wiec się starają ugryźć trochę tego tortu dla siebie . 

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
W dniu 30.08.2024 o 16:04, janek20 napisał:

No tak powtórka z rx5700xt.Tylko on konkurował z gtx 1080 a tu wotpie ze z 4080s.Niby czym, 256 bit i GDDR6?

A raczej z RTX 2070. Ciężko powiedzieć czy te 256 bit i gddr6 jaki będzie miało wpływ na ostateczny produkt, to nie taki proste, inaczej Radeon 7 to mając 4096 bit i HBM2 to takim RTX 4090 by zamiatał podłogę :-D Może to jednak wystarczy by konkurować z 4080S / 5070 "Tanie" karty też są potrzebne i może okazać się, że AMD w następnej generacji zmieni sposób generowania i obsługi  BVH i wtedy nawet i RT będzie działało podobnie. 

Ale porównanie xd jak już to rtx 3090 vs 6900 który miał 256 bit i dzięki dużemu L2 nie miał problemów z przepustowością pamięci. Nic to nie zmienia bo chip jest mały a proces ten sam co u nvidii a nie jak w rx5700 najnowocześniejszy 

Tak sobie zmieniałem karty i naszła mnie myśl. Sporo ludzi ma problemy z sterownikami do gpu, w szczególności po zmianie Nvidia - AMD, gdzie potem czyszczenie DDU, etc. Jakoś tak wyszło, że obecnie od jakiegoś czasu c/a 2 razy w tygodniu przekładam karty pomiędzy RX 7900XT, RTX 4090 i ARC A750, mam na raz zainstalowane wszystkie trzy pakiety sterowników pod windowsem i ..... 0 problemów. Skąd te problemy u innych się biorą? Linux to trochę inna bajka i tam robię co innego, więc mam atm 3 instancje (tym bardziej, że intel potrzebuje custom kernela, cuda działają na każdym ubuntu, a ROCM tylko na jednej konkretnej wersji), windows jednak działa z tą częstą wymianą gpu po prostu świetnie.  

• Lubię to 1
W dniu 4.09.2024 o 18:13, Adames napisał:

Tak sobie zmieniałem karty i naszła mnie myśl. Sporo ludzi ma problemy z sterownikami do gpu, w szczególności po zmianie Nvidia - AMD, gdzie potem czyszczenie DDU, etc. Jakoś tak wyszło, że obecnie od jakiegoś czasu c/a 2 razy w tygodniu przekładam karty pomiędzy RX 7900XT, RTX 4090 i ARC A750, mam na raz zainstalowane wszystkie trzy pakiety sterowników pod windowsem i ..... 0 problemów. Skąd te problemy u innych się biorą? Linux to trochę inna bajka i tam robię co innego, więc mam atm 3 instancje (tym bardziej, że intel potrzebuje custom kernela, cuda działają na każdym ubuntu, a ROCM tylko na jednej konkretnej wersji), windows jednak działa z tą częstą wymianą gpu po prostu świetnie.  

Mi się wydaję że wiekszość problemów wynika z nieprawidłowego oc i uv a reszta to wadliwe karty gfx , śmietnik w windowsie .  

Zresztą tu po specjalistach od OC którzy "najlepiej wiedzą" jak się to robi, i jak ja to źle robię nie brakuje LOL .

Ja mam windowsa zainstalowanego od 06.‎10.‎2022  albo i wcześniej, bo już nie pamiętam czy nie robiłem update z W10 czy była to czysta instalacja W11.

Karty na zmianę od nvidi i amd i wszystko działa jak tobie . : ) 

• 2 tygodnie później...

@Adames

Pogoda u mnie fatalna, więc z nudów postanowiłem też zmienić pastę na moim Radku.

Pasta nie była jakaś twarda ale hot spot potrafił dobić do 100c . Różnica miedzy hot spotem a gpu (64c) potrafiła wynosić ponad 30c.

Pastę zaaplikowałem Arctic MX4 , termopady zostawiłem oryginalne. 

Obroty spadły , w 3dmarku z 2061RPM na 1679RMP . Hot spot z 97c na 86c , temperatura gpu lekko wzrosła, ale pewnie przez spadek obrotów wentylatorów z 62c na 63c.

Pewnie po wygrzaniu będzie jeszcze lepiej.

20240915_131414 2.jpg

20240915_131408 1.jpg

• Lubię to 3
  • Popieram 1
3 godziny temu, Artok napisał:

Od dawna powtarzam, że Arktik MX4 nie nadaje się do laptopów i kart pamięci. Jest zbyt rzadki i za mało lepki. 

Nie prawda , mam od dawna w RTX3060Ti i działa rewelacyjnie , już chyba drugi rok.

• Haha 1

@Kawabonga

Fajnie, że się zdecydowałeś interweniować, bo te ~100 C na hot-spocie wygląda niefajnie. Wydaje mi się jednak, że przy Radeonach to trochę inaczej jest niż przy innych kartach. Tutaj chyba właśnie objawia się problem z wypompowywaniem zbyt mało lepkiej pasty, stąd karty mają na początku świetne rezultaty a po jakimś czasie robi się problem z hot-spotem. Dlatego ja poszedłem od razu w PTM7950, mimo że mam zapas 20g arctica mx-4.

• Lubię to 1
  • Popieram 1
12 godzin temu, Adames napisał:

@Kawabonga

Fajnie, że się zdecydowałeś interweniować, bo te ~100 C na hot-spocie wygląda niefajnie. Wydaje mi się jednak, że przy Radeonach to trochę inaczej jest niż przy innych kartach. Tutaj chyba właśnie objawia się problem z wypompowywaniem zbyt mało lepkiej pasty, stąd karty mają na początku świetne rezultaty a po jakimś czasie robi się problem z hot-spotem. Dlatego ja poszedłem od razu w PTM7950, mimo że mam zapas 20g arctica mx-4.

Teraz muszę załatwić naklejki gwarancyjne na śrubkę Asrocka : )

Ja użyłem MX4 bo bardzo dobrze sprawa się w moim 3060TI, gdzie hot spot też dobijał do 106c .

Tu wątek ze zmianą pasty w moim Aorusie:

Aorus 3060Ti hot spot 106c

PTM7950 kupię jak skończy mi się MX4 ; )

Edytowane przez Kawabonga