Skocz do zawartości

Wyświetlacze CRT - czy używacie?

Recommended Posts

Witam ponownie,

zwracam się do was z jednym pytaniem - przy włączaniu telewizora słychać dość głośne SZZZZ! Trwa to jakieś pół sekundy i co ciekawe, jest zależne od tego, jaka głośność była ustawiona przy poprzednim wyłączeniu telewizora. Od połowy głośności jest to już bardzo głośne. W konsekwencji przy każdym wyłączeniu telewizora muszę pamiętać o jego ściszeniu, a przy włączaniu o podgłośnieniu. Jest na to jakiś sposób? 

Jeśli to jakiś niższy model, to śmiem przypuszczać że elektryzowanie się lampy kineskopowej wywołuje zakłócenia gdzieś na torze audio, efektem czego jest właśnie sytuacja jaką przedstawiłeś. Ewentualnie dochodzi gdzieś do przebicia na wskutek uszkodzenia izolacji/elementów.

Jeśli jest to uciążliwe to spróbowałbym poszukać, czy w internecie nie ma coś wspomniane o takim problemie (dotyczącym tego dokładnie modelu).

Jeżeli jednak okazałoby się, że jest to standard tych modeli, to można to rozwiązać w bardzo łatwy sposób: przekaźnik lub dwa, i opóźnienie na np. 555 :)

Właśnie nigdzie w internecie nie znalazłem nic na ten temat. To jest tak, że włączam telewizor (przyciskiem lub pilotem), przez kilka sekund nic się nie dzieje, a potem głośne SZZZ!!! I nagle obraz się pojawia. Potem już dźwięk i obraz działają prawidłowo, ale jest to bardzo głośne i dość uciążliwe.

Już otwierałem ten telewizor i nawet grzebałem w nim pod napięciem. Wiem że jest to niebezpieczne, ale musiałem trochę poprawić przesunięty obraz i udało się. Oczywiście żadnych skomplikowanych napraw się nie podejmuję, ale jeśli da się zamontować takie opóźnienie dźwięku to byłoby fajnie - ale nie mam pojęcia jak takie coś zrobić.

Większość urządzeń mam podłączonych przez Scart. Niestety telewizor nie wykrywa Scart ręcznie, tylko muszę poczekać na włączenie i przełączyć się pilotem. Teraz jednak czekam na dostawę Commodora, który będzie podłączony przez gniazdo antenowe - może to rozwiąże problem?

Białe paski - nie wiem z czego wynikają, ale po włączeniu telewizor działa doskonale, ma świetny obraz i niezły dźwięk. https://www.youtube.com/watch?v=eOS2r9Y-iiU

Ja się go nie obawiam, tylko mnie denerwuje :D Przykładowo magnetowid działa na niższej głośności, więc gdy oglądam kasetę muszę podkręcać głośność telewizora wyżej. Gdy potem zapomnę ściszyć i włączę go ponownie, ten odgłos jest taki głośny, że można zawału dostać. Podłączenie Commodora też chyba nie pomoże, bo domyślnie będzie wyłączony, a włączanie Commodora tylko po to, żeby nie było odgłosu i żeby potem przełączyć się np. na dvd to też bez sensu.

Tu chyba po prostu obwód wyciszania szumu pustego kanału za wolno reaguje i tak na rozruchu straszy. Można tego uniknąć kiedy telewizor jest cały czas podłączony do prądu i wyłączany tylko pilotem (tak było w Triluxie i Daewoo na układach Philipsa). Rozwiązaniem może być ustawienie początkowych wartości obrazu i dźwięku, który pojawia się po wyłączeniu TV z prądu. W tamtych telewizorach był przycisk "PP" na pilocie. Tyle, że to Sharp, to mieli chyba swoje rozwiązania.

• Popieram 1

U mnie nie ma znaczenia, czy włączam go przyciskiem czy pilotem. Na filmiku powyżej widać, że włączyłem pilotem, a dźwięk i tak był. 

"Rozwiązaniem może być ustawienie początkowych wartości obrazu i dźwięku, który pojawia się po wyłączeniu TV z prądu. W tamtych telewizorach był przycisk "PP" na pilocie. "

Chyba nie ma u mnie czegoś takiego, przynajmniej nie znalazłem.

Skoro to tak wygląda, to faktycznie - skłaniałbym się ku zdaniu kolegi @airepx

Co do wykonania opóźnienia na układzie 555, to mnóstwo w internecie poradników dotyczących tego, poniżej przykład:

http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/555-timer-delay-before-turn-on-circuit.php

Do tego dwa tranzystorki, dwa przekaźniki z zabezpieczeniem w postaci diody ograniczającej strzał wyindukowanego napięcia po odłączeniu cewki, i to tyle ;)

Swoją droga powidziam Cię, że możesz używać tego TV przy takim pisku trafopowielacza.. ja bym oszalał :D

Mam przełącznik wejść na Scart, ale już mam tam komplet (pokazane na filmiku parę postów wcześniej). I naprawdę nie ma potrzeby innego połączenia, ta jakość jaka jest teraz jest bardzo dobra i nic lepszego mi nie potrzeba. Ten telewizor ma podłączony jednocześnie dosowy komputer, dvd, magnetowid i dekoder Mibox (wszystko na Scart z przełącznikiem) plus dodatkowo Commodore na Rf. 

8 godzin temu, kamiledi15 napisał:

podłączyłem go przez antenę i jakość jest naprawdę zaskakująco dobra. 

Zaskakująco! Ale podłączyłeś też przez svideo żeby porównać?

Ta górna naklejka jest zagłębiona? C64C nie powinien mieć w tym miejscu naklejki. Radzę też sprawdzić zasilacz, bo za chwilę będzie płacz: mój C64 nie żyje.