kamiledi15 20 Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Witam ponownie, zwracam się do was z jednym pytaniem - przy włączaniu telewizora słychać dość głośne SZZZZ! Trwa to jakieś pół sekundy i co ciekawe, jest zależne od tego, jaka głośność była ustawiona przy poprzednim wyłączeniu telewizora. Od połowy głośności jest to już bardzo głośne. W konsekwencji przy każdym wyłączeniu telewizora muszę pamiętać o jego ściszeniu, a przy włączaniu o podgłośnieniu. Jest na to jakiś sposób? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Ja mam tylko jedną uwagę - nie otwieraj TV samodzielnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Jeśli to jakiś niższy model, to śmiem przypuszczać że elektryzowanie się lampy kineskopowej wywołuje zakłócenia gdzieś na torze audio, efektem czego jest właśnie sytuacja jaką przedstawiłeś. Ewentualnie dochodzi gdzieś do przebicia na wskutek uszkodzenia izolacji/elementów. Jeśli jest to uciążliwe to spróbowałbym poszukać, czy w internecie nie ma coś wspomniane o takim problemie (dotyczącym tego dokładnie modelu). Jeżeli jednak okazałoby się, że jest to standard tych modeli, to można to rozwiązać w bardzo łatwy sposób: przekaźnik lub dwa, i opóźnienie na np. 555 Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Właśnie nigdzie w internecie nie znalazłem nic na ten temat. To jest tak, że włączam telewizor (przyciskiem lub pilotem), przez kilka sekund nic się nie dzieje, a potem głośne SZZZ!!! I nagle obraz się pojawia. Potem już dźwięk i obraz działają prawidłowo, ale jest to bardzo głośne i dość uciążliwe. Już otwierałem ten telewizor i nawet grzebałem w nim pod napięciem. Wiem że jest to niebezpieczne, ale musiałem trochę poprawić przesunięty obraz i udało się. Oczywiście żadnych skomplikowanych napraw się nie podejmuję, ale jeśli da się zamontować takie opóźnienie dźwięku to byłoby fajnie - ale nie mam pojęcia jak takie coś zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 To dotyczy tego TV Sharp co tu się przewija przez wątek? Wcześniej tego nie miałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) Tak, to ten sam telewizor. Problem był od samego początku, ale nic z nim nie robiłem. Nagrałem jak to wygląda, dźwięk słychać w 11 sekundzie: Edytowane 18 Sierpnia 2023 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Ten odgłos jest podobny do tego gdy się włączało TV na pustym kanale, tak zwanej kaszy, to odgłos pustego kanału, zakłóceń. Bardziej mi się nie podobały te białe paski przed włączeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Większość urządzeń mam podłączonych przez Scart. Niestety telewizor nie wykrywa Scart ręcznie, tylko muszę poczekać na włączenie i przełączyć się pilotem. Teraz jednak czekam na dostawę Commodora, który będzie podłączony przez gniazdo antenowe - może to rozwiąże problem? Białe paski - nie wiem z czego wynikają, ale po włączeniu telewizor działa doskonale, ma świetny obraz i niezły dźwięk. https://www.youtube.com/watch?v=eOS2r9Y-iiU Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Tego odgłosu nie musisz się obawiać, to dźwięk kaszy, gdybyś miał ustawiony na nim jakiś kanał to by go nie było Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Ja się go nie obawiam, tylko mnie denerwuje Przykładowo magnetowid działa na niższej głośności, więc gdy oglądam kasetę muszę podkręcać głośność telewizora wyżej. Gdy potem zapomnę ściszyć i włączę go ponownie, ten odgłos jest taki głośny, że można zawału dostać. Podłączenie Commodora też chyba nie pomoże, bo domyślnie będzie wyłączony, a włączanie Commodora tylko po to, żeby nie było odgłosu i żeby potem przełączyć się np. na dvd to też bez sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 No cóż, w takim razie musisz pamiętać by ściszać TV przed wyłączeniem, innej rady na to nie ma Dźwięk kaszy zawsze będzie Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Ale gdyby to był dźwięk kaszy to nie brzmiał by cały czas? Czemu trwa tylko pół sekundy i znika? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Nie, niektóry telewizory tak mają, że na początku słychać kaszę a potem to znika. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
airepx 2 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Tu chyba po prostu obwód wyciszania szumu pustego kanału za wolno reaguje i tak na rozruchu straszy. Można tego uniknąć kiedy telewizor jest cały czas podłączony do prądu i wyłączany tylko pilotem (tak było w Triluxie i Daewoo na układach Philipsa). Rozwiązaniem może być ustawienie początkowych wartości obrazu i dźwięku, który pojawia się po wyłączeniu TV z prądu. W tamtych telewizorach był przycisk "PP" na pilocie. Tyle, że to Sharp, to mieli chyba swoje rozwiązania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 U mnie nie ma znaczenia, czy włączam go przyciskiem czy pilotem. Na filmiku powyżej widać, że włączyłem pilotem, a dźwięk i tak był. "Rozwiązaniem może być ustawienie początkowych wartości obrazu i dźwięku, który pojawia się po wyłączeniu TV z prądu. W tamtych telewizorach był przycisk "PP" na pilocie. " Chyba nie ma u mnie czegoś takiego, przynajmniej nie znalazłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Skoro to tak wygląda, to faktycznie - skłaniałbym się ku zdaniu kolegi @airepx Co do wykonania opóźnienia na układzie 555, to mnóstwo w internecie poradników dotyczących tego, poniżej przykład: http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/555-timer-delay-before-turn-on-circuit.php Do tego dwa tranzystorki, dwa przekaźniki z zabezpieczeniem w postaci diody ograniczającej strzał wyindukowanego napięcia po odłączeniu cewki, i to tyle Swoją droga powidziam Cię, że możesz używać tego TV przy takim pisku trafopowielacza.. ja bym oszalał Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Ja żadnego pisku nie słyszę, chyba za stary jestem Te opóźnienie brzmi skomplikowanie, nie wiem czy sam bym to ogarnął. Zobaczę później. Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Na szczęście w praktyce nie jest skomplikowane. Teoretycznie najtrudniejszą rzeczą będzie znalezienie odpowiednich napięć na płycie głównej, wymaganych do zasilenia całości Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 20 godzin temu, kamiledi15 napisał: Commodora, który będzie podłączony przez gniazdo antenowe Najgorszy sposób podłączenia C64. Podłącz na svideo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 19 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Mój telewizor nie ma s-video, tylko scart, który już jest zajęty przez inne urządzenia. Ale już mam Commodorka, podłączyłem go przez antenę i jakość jest naprawdę zaskakująco dobra. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 4 minuty temu, kamiledi15 napisał: podłączyłem go przez antenę i jakość jest naprawdę zaskakująco dobra Wyraźnie lepsza jakość będzie przez composite (chinch/scart). A jak złącze zajęte, to przełącznik wejść. Spoiler Schemat 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 19 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Mam przełącznik wejść na Scart, ale już mam tam komplet (pokazane na filmiku parę postów wcześniej). I naprawdę nie ma potrzeby innego połączenia, ta jakość jaka jest teraz jest bardzo dobra i nic lepszego mi nie potrzeba. Ten telewizor ma podłączony jednocześnie dosowy komputer, dvd, magnetowid i dekoder Mibox (wszystko na Scart z przełącznikiem) plus dodatkowo Commodore na Rf. Cytuj Link to post Share on other sites
truth_and_cheat-666 1 Napisano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Wielki monitor 4K UHD mi się marzy! CRT for Amiga 500 and PC 386? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Fajny Commodorek, lekko się różni od mojego Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 8 godzin temu, kamiledi15 napisał: podłączyłem go przez antenę i jakość jest naprawdę zaskakująco dobra. Zaskakująco! Ale podłączyłeś też przez svideo żeby porównać? Ta górna naklejka jest zagłębiona? C64C nie powinien mieć w tym miejscu naklejki. Radzę też sprawdzić zasilacz, bo za chwilę będzie płacz: mój C64 nie żyje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts