Skocz do zawartości

Ada Lovelace - wątek o kartach RTX 4000

Recommended Posts

Zbieram się tak do tego, aby przetestować jeszcze kilka sieci i przypadków użycia AI na karcie Intela i takie coś mi wpadło:

image.thumb.png.10d20d921d8d14af62ed2978e5a3ec04.png

Link dla zainteresowanych: https://learnopencv.com/performance-comparison-of-yolo-models/

To takie potwierdzenie tego co pisałem w wątku obok (intel) nt. problemów z testowaniem AI na gpu. Jakby ktoś testował tylko model Yolo v7 Tiny, to mógłby dojść do wniosku, że te nowe RTX 4090 to jakaś kaszana, za moich czasów z 1080Ti to było :)

Teraz ten artykuł ma trochę niedociągnięć. Przede wszystkim jest pisany w oderwaniu od API, co uważam że jest sporym błędem. Może być tak, że jednak po przeniesieniu sieci do np: nvidia tensorRT, wszystkie sieci będą działały o tyle szybciej, że całkowicie zdeklasują sens używania czystego CUDA. GTX 1080Ti i P100 nie mają tensor cores, a tesla V100 ma pierwszej generacji. Może zatem okazać się, że realny przyrost wydajności nowszych kart jest o wiele większy, nawet w tych sieciach.  

https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-4070-pojawily-sie-wiarygodne-informacje-na-temat-cen-bedzie-taniej-niz-przewidywano-ale-wciaz-drogo

4070 od ~3200 PLN za najtańsze wersje, przy czym stawiam że może polski Janusz wycenić je na 3500+, bo w podobnych cenach wciąż wiszą 3070 Ti. 

Aż sprawdziłem ceny 3070ti i nie jest aż tak źle, MSI Trio za 3044. Wciąż jakiś 1000zł za dużo jak za kartę do 1440p, ale premiera 4070 powinna wymusić obniżki resztek Amperów. No chyba że faktycznie będzie po 3500+ to wiele się nie zmieni.

W dniu 30.03.2023 o 20:21, zbiku90 napisał:

No chyba że faktycznie będzie po 3500+ to wiele się nie zmieni.

Wspomnisz moje słowa @zbiku90, pokażą te 4070 "od" 4200, ze standardowom partią 10 szt na sklep, regularna cena zacznie się od 4300 i wspomniane 4500 za normalne modele. 

50 minut temu, zbiku90 napisał:

Pomału staje się już kartą do 1080p w sumie, wrzuciłem filmiki do tematu o Amperach.

Dziś odmawiają współpracy karty z 8 GB. Za chwile 3080 10GB zacznie się dusić. Następne w kolejce 4070ti :( Skąd nagle takie zapotrzebowanie na pamięć w grach? :( 32GB ram już dziś trzeba w zestawach musowo montować a i karty zaczynają robić pod siebie. Na razie na szczęście w kilku niezoptymalizowanych tytułach. Żeby tylko nie stało się to standardem.

A z mojej przesiadki na 4080 nici. Za godziwe pieniądze moja 3090 ti się nie chciała sprzedać, a oddawać jej za 4k i dopłacać 2,5 nie zamierzam - za mały przyrost mocy żeby skórka była warta wyprawki. Muszę wytrzymać ta generację i kupi się 5080.

• Lubię to 1
25 minut temu, joker5513 napisał:

Skąd nagle takie zapotrzebowanie na pamięć w grach? :(

Konsole mają 16GB VRAM, choć częściowo robi on też za normalny RAM tylko dużo szybszy. Zauważ że te najbardziej pamięciożerne gry to właśnie porty z PS5. To naturalna kolej rzeczy i było do przewidzenia że tak będzie jak już developerzy skończą robić crossgeny, a wejdą gry AAA nowej generacji, co obecnie ma właśnie miejsce.

31 minut temu, joker5513 napisał:

Za chwile 3080 10GB zacznie się dusić.

Z tego kisnę najbardziej, tym bardziej że już zaczyna. Ale posłuszny klient przejdzie na 4070ti żeby mieć te 2GB więcej w wyższej cenie :rotfl: Chociaż jak ostatnio czytam komentarze to taka praktyka wielu osobom przestaje się podobać i może to jeszcze Zielonym odbić się czkawką.

4 minuty temu, emilstw napisał:

potężny sprzęt w super promocji...

Komputer do FullHD za 8,5 klocka xD PCMR się cofa w rozwoju.

54 minuty temu, joker5513 napisał:

Dziś odmawiają współpracy karty z 8 GB. Za chwile 3080 10GB zacznie się dusić. Następne w kolejce 4070ti :( Skąd nagle takie zapotrzebowanie na pamięć w grach? :( 32GB ram już dziś trzeba w zestawach musowo montować a i karty zaczynają robić pod siebie. Na razie na szczęście w kilku niezoptymalizowanych tytułach. Żeby tylko nie stało się to standardem.

A z mojej przesiadki na 4080 nici. Za godziwe pieniądze moja 3090 ti się nie chciała sprzedać, a oddawać jej za 4k i dopłacać 2,5 nie zamierzam - za mały przyrost mocy żeby skórka była warta wyprawki. Muszę wytrzymać ta generację i kupi się 5080.

Masz przykład R4make, działa bez problemu na ultra 1440p na karcie z 8gb vram, ale z teksturami 2gb, które wyglądają... całkiem dobrze.
Gra ma tesktury 2/3/4/6/8. Nie wiem czy można mówić, że 3080 10gb za chwilę zacznie się dusić...

3080 to nigdy nie była karta do 4k.

Patrzycie krapowe porty z konsolek, zrobione po łebkach, najtańszym kosztem czasowym jaki pewnie udało się wymusić na studiu które się portami zajmuje. Dobry remake to np RE4 w którym widać że ktoś się przyłożył, po drugiej stronie mamy remake gier sony które są skokiem na kasę.

Edytowane przez r1023
3 minuty temu, r1023 napisał:

ok mogli 1060

Najpopularniejsza karta graficzna na świecie to słabszy GTX 1650.

5 minut temu, r1023 napisał:

Czy jakie problemy napotkałeś grając?

-Wywalanie do pulpitu po przekroczeniu vram z RT. Normalna reakcja to zwolnienie FPS, dzięki temu wiem że przesadziłem. A nie wywalanie do pulpitu, co może być spowodowane 100 innych czynników.

-Niektóre ustawienia wchodzą dopiero po restarcie gry. 

-Beznadziejny TAA.

-Brak DLSS.

-Marna implementacja RT.

-Ustawienia jakości tekstur zachowują się jak chcą. Mniejsza ilość buforu może wyglądać lepiej w zależności od RT i rozdzielczości. 

1650 i co to zmienia ? To że jest czegoś dużo nie znaczy że musi się do czegoś nadawać.

Zmiana ustawień po restarcie faktycznie jest mega dużym problemem, w ustawieniach jest kolorek z ustawieniami VRAM którego lepiej nie przekraczać i wole takie rozwiązanie niż ograniczanie ustawień z automatu.

Gdyby gra miała kiepską optymalizacje albo była zbudowana to uwierz mi na steam by ją zaorali jak TLOU, review bombing pomimo ze debilny jest popularny. Oczywiście gra może mieć problemy na pewnych konfiguracjach ale wydaje mi się że jest to margines, osobiście byłbym zadowolony gdyby nowe gry wychodziły przynajmniej w takim stanie jak wspomniany RE.

Teraz temat złej optymalizacji gier na PC jest dość nośny i przyciąga publikę dlatego wszędzie pewnie można by się doszukać dziury w całym byle mieć kilka klików więcej.

2 godziny temu, r1023 napisał:

Patrzycie krapowe porty z konsolek, zrobione po łebkach, najtańszym kosztem czasowym jaki pewnie udało się wymusić na studiu które się portami zajmuje. 

Problem polega na tym, że teraz absolutna większość nowych gier zlewa optymalizację. Jest FSR, jest DLSS, więc japa tam biedaki i jak nie pasuje to se kupcie nowszą kartę. 

2 godziny temu, MiK napisał:

Nie mówiłem, że jest zła. Tylko stan techniczny jest daleki do poprawności. Nawet na konsolach. 

Konsole nas nie interesują w tym dziale to raz a dwa to to że na pc mają problemy zazwyczaj Ci co dowalą ustawienia ultra na dużo słabszym sprzęcie.

Na 15h grania zero błędów czy crashy. Powinien to być wzór dla innych deweloperów jak powinna wyglądać gra w dzień premiery.

• Popieram 1