Siokol1 0 Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Witam Mam problem po podłączeniu nowego vnme do nowego komputera wyskakuje mi taki blad Reboot and select proper Boot Device prosze o pomoc probowalem zmienic na default settings płyty ale nic nie pomogło ;c Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Ten dysk ma być nowym dyskiem systemowym? W tym komunikacie chodzi o to by wskazać w BIOSie w zakładce Boot dysk systemowy jako pierwsze urządzenie bootujące. Cytuj Link to post Share on other sites
Siokol1 0 Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Próbowalem ale nie pomoglo oraz tak dysk w starym komputerze byl dyskiem systemowym Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 To pewnie o to chodzi, musiałbyś postawić na tym dysku system na nowo by normalnie działał komp. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) 14 godzin temu, Siokol1 napisał: Próbowalem ale nie pomoglo oraz tak dysk w starym komputerze byl dyskiem systemowym Ciężko, żebyś uruchomił system jeżeli ustawienia bootowania UEFI/MBR secure boot itp nie pokrywają się ze starym komputerem. Sprawdź te ustawieniai i czy w ogóle ten dysk jest widoczny w BIOS. Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Siokol1 0 Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Komputer z ryzenem jest nowym komputerem przepraszam za jakosc zdjęcia ale nie mam pojęcia co zrobiłem źle Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Siokol1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Tak zdrowo rozsądkowo System na tym nowym PC miałeś wcześniej na jakimś innym dysku? (dużo płyt wyłącza porty SATA jak podepniesz coś pod M.2) Czy próbujesz odpalić system, ze starego PC, na nowym? (nie było bitlockera? widzisz go w UEFI, ze zdjęć widać coś KIN... ) Opisz dokładnie co robisz, bo sam komunikat wskazuje tylko że PC nie może znaleźć Systemu do odpalenia... (nic mniej, nic więcej) Cytuj Link to post Share on other sites
Siokol1 0 Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Genealnie to pożyczyłem komputer od brata (ktory jest obecnie za granica) wyjalem z mojego komputera mój dysk kingston z moim systemem itp i podlaczylem do komputera pod port m2 do komputera brata (brat uzywal swojego innego dysku) . I teraz moje pytanie dlaczego komputer brata nie moze otworzyc mojego windowsa ? I czy jest sens formatowania dysku albo instalowania nowego windowsa itp ? Jak widac na zdjeciu moj dysk jest widoczny ustawienia podobne ale komputer dalej nie działa Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Nie wiem czy windows lubi jak się go przekłada do innego kompa razem z dyskiem. System ten dość mocno integruje się ze sprzętem, w tym płytą główną. Pewnie są też jakieś zasady bezpieczeństwa itp. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Drugą sprawą są sterowniki do płyty głównej, obsługa procka itd. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 W teorii, jeśli byłby tam zainstalowany poprawnie windows 10, to powinno się dać go odpalić chociaż w trybie awaryjnym (mogą być różnorakie problemy, ale powinien się odpalić). To nie jest win 7, że się tego nie da zrobić. Win 10 ma obsługę masy sprzętu i da się bez problemu odpalić system zainstalowany na AMD (CPU + GPU), na laptopie z intelem i nvidią (co sam zrobiłem). U ciebie ty nawet nie próbujesz odpalić systemu, bo płyta nie widzi żadnego bootowalnego systemu (a na jednym screenie widać, że sam SSD kingston widzi ). Spróbuj wyłączyć CSM i odpalić system w trybie UEFi. Po co w ogóle CSM masz włączony? 6 godzin temu, Siokol1 napisał: I czy jest sens formatowania dysku albo instalowania nowego windowsa itp ? Jeśli nie wiesz, czy masz poprawnie zainstalowany system, oraz na jakich ustawieniach (bo nie możesz odpalić na innym PC), to reinstalacja powinna naprawić wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 12 godzin temu, kokosnh napisał: W teorii, jeśli byłby tam zainstalowany poprawnie windows 10, to powinno się dać go odpalić A potem nowy tema typu: Pomocy, windows wywala błędy! Komputer pożyczony, więc: - na starym komputerze robimy obraz systemu (przydatny po skończeniu okresu wypożyczenie), - na nowym instalujemy windę od nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts