leeway 0 Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Cześć, kiedyś miałem już ten problem z Seagate, dlatego po 3 wizytach serwisowych i takiej samej ilości przyznanych nowych dysków od tej firmy, zdecydowałem się na wybór Western Digital Blue WD20EZEZ 2TB. Dysk jest prawie nowy... bo zakupiony jakoś w lutym (uruchomień: 297, czas pracy: 1105 h), używany jedynie jako magazyn danych. Na czym polega problem? Słychać charakterystyczne piknięcie i dysk się jakby resetuje. Znika z systemu na moment i wraca. Przed chwilą zdarzyło się tak dwa razy pod rząd, a przez ostatnie kilka miesięcy w ogóle, co jest dość dziwne, ponieważ nie były wprowadzane żadne zmiany na komputerze. Zdarzenia, jakie identyfikuje Win 10 to 51, 129, 153 i 157: Szybki skan w HD Tune nie wykazał żadnych bad sektorów: SMART: Więc w czym tkwi problem? Oddać dysk do serwisu? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 SMART dysku wyglada w porzadku, chociaz "error scan" robi sie zawsze z ODZNACZONĄ opcja "quick scan" Sprawdz w opcjach w Windowsie czy nie masz przypadkiem wlaczonej opcji usypiania dysku albo oszczedzania energii. Mozesz rowniez sprawdzic w biosie czy masz wlaczona opcje "hot plug". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Ja bym jeszcze inny przewód sata dał/zamienił z innym dyskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 To by były błędy przy parametrze C7. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 29 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) Zrobiłem bez quick scan: Usypianie dysków oczywiście wszędzie powyłączane. Włączyłem hot plug w biosie dla każdego możliwego gniazda SATA i na razie problem nie wystąpił, aczkolwiek wydawało mi się, że słyszałem raz to charakterystyczne piknięcie, tylko dysk nie zniknął z systemu. EDIT: hahahah właśnie w trakcie pisania tej odpowiedzi, dysk się zresetował, bo wyskoczyły mi same z siebie okienka z obu partycji, ale uwaga - TYM RAZEM BEZ PIKNIĘCIA. WTF EDIT2: Omen, właśnie zresetował się drugi raz pod rząd, Z PIKNIĘCIEM, a od rana tego nie robił... EDIT3: Ok, mamy 5 razy w ciągu ostatnich kilku minut... EDIT4: 7 razy. Zdarzenia: SMART: POMOCYYYYY Edytowane 29 Lipca 2022 przez leeway Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Moim zdaniem najważniejszy parametr to C0, czyli niespodziewana utrata zasilania przez dysk C0 97, obecnie jest już 131. 0C Ilość włączeń dysku 297 na 333 Co to dokładnie za PC i jak podłączony ten HDD. Nie masz żadnych opcji ECO włączonych w UEFI (są takie co odcinają zasilanie HDD) Usypianie dysku wyłączone w Windowsie? (to jest osobne ustawienie) Może fizycznie drgania poluzowały styk, może styki zaśniedziałe. Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 31 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 W dniu 29.07.2022 o 19:17, kokosnh napisał: Moim zdaniem najważniejszy parametr to C0, czyli niespodziewana utrata zasilania przez dysk C0 97, obecnie jest już 131. 0C Ilość włączeń dysku 297 na 333 Co to dokładnie za PC i jak podłączony ten HDD. Nie masz żadnych opcji ECO włączonych w UEFI (są takie co odcinają zasilanie HDD) Usypianie dysku wyłączone w Windowsie? (to jest osobne ustawienie) Może fizycznie drgania poluzowały styk, może styki zaśniedziałe. Windows 10 Professional (x64) Build 19044.1826 (21H2) MOBO: MSI B450 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 2700X GPU: GIGABYTE RTX 3060 EAGLE OC 12G Rev 2.0 LHR (GV-N3060EAGLE OC-12GD) RAM: 32GB Kingston HyperX Predator 2933mhz DDR4 SSD: ADATA 512GB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro + Samsung 870 EVO 1TB SATA HDD: Wspomniany WDC (WD20EZAZ) + starszy WDC Blue (WDC WD10EZEX) (3TB w sumie) Obudowa: SPC Regnum RG4T RGB Chłodzenie: SPC Navis 280 RGB Zasilacz: Vero L2 Bronze 600W SPC165 Sprzęty USB: Karta dźwiękowa Focusrite Scarlett 2i2 + klawiatura MIDI M-Audio Axiom49 + kontroler NI Maschine MK2 Na stał/zmiane wpięte kilka dysków USB 3.0 (Transcend HDD / Toshiba HDD / Goodram SSD) Wyłącz dysk twardy po: Nigdy Oszczędzanie energii: Maksymalna wydajność Ustawienie wstrzymania selektywnego USB: Wyłączone Uśpij po: Nigdy Hibernacja: Nigdy Zamieniłem kable i na razie resetowanie dysku nie wystąpiło, ale zbyt mało używałem komputera od ostatniego postu, żeby to odpowiednio ocenić. Jutro będzie lepsza okazja, więc dam znać. W BIOS włączyłem wspomnianą wyżej opcję HOT PLUG, nie zaobserwowałem nigdzie zaznaczonych funkcji ECO. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Zmieniłeś kable zasilania, czy sygnałowe? Oglądałeś piny zasilania od strony wtyczki zasilania dysku i kabla? próbowałeś odłączyć i podłączyć (może coś nie stykał) Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 7 godzin temu, kokosnh napisał: Zmieniłeś kable zasilania, czy sygnałowe? Oglądałeś piny zasilania od strony wtyczki zasilania dysku i kabla? próbowałeś odłączyć i podłączyć (może coś nie stykał) Sygnałowe + inny port. Pomyślałem, że może ten Samsung EVO 1TB niech sobie będzie sam na SATA1_2 (wtyk 1), a oba WDC HDD na SATA3_4. Może płyta miała problemy z rozdzielaniem energii? Jak zwykle trzeba metodą prób i błędów. Poszukam jeszcze raz tych funkcji (ECO) w BIOS, tylko na co zwrócić uwagę? Jak mogą się one nazywać? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 4 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 W dniu 29.07.2022 o 19:17, kokosnh napisał: Moim zdaniem najważniejszy parametr to C0 a jakim programem sprawdzić ssd np jakie sa kości i kontroler? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 W dniu 4.08.2022 o 14:21, janek20 napisał: a jakim programem sprawdzić ssd np jakie sa kości i kontroler? Wyciągnąć SSD i popatrzyć na oznaczenia komponentów... Ewentualnie programowo, ale musisz wiedzieć mniej więcej co tam siedzi, np z recenzji lub list jak ta https://docs.google.com/spreadsheets/d/1B27_j9NDPU3cNlj2HKcrfpJKHkOf-Oi1DbuuQva2gT4/edit#gid=0 (choć można też strzelać) http://vlo.name:3000/ssdtool/ Tylko wiadomo, nie wezmę odpowiedzialności co tam siedzi, bo ktoś zawsze może podmienić program... Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-kingston-snvs-2000gb-m-2-2280-pci-e-11984947986?snapshot=MjAyMi0wNy0yNlQwOTo1ODoyNC4yMjBaO2J1eWVyOzEyNmI2MjExNTQxYTRiMTNmYjUxMWM0MWNkZjJkOTkzNTk4Yjc0NDgyNGE3YmQwZTA5YzU4MDg2MzJkZjdjN2Y%3D A co powiesz na ten dysk? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) Mnie takie ciągłe i losowe wypadanie dysku powodowała wtyczka zasilania SATA mimo iż wyglądała, że jest w dobrym stanie i siedziała prawidłowo. Jaki masz zasilacz? Próbowałeś podłączyć na innej wiązce? Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 W dniu 7.08.2022 o 13:18, janek20 napisał: A co powiesz na ten dysk? Kontroler: SM2263XT lub Phison PS5013-E13T (istnieją różne wersje) NAND: Micron 96-layer 3D QLC rebrandowana na Kingston DRAM: brak Jedna z najgorszych aktualnych konstrukcji SSD NVMe na runku (pomijając jakiś no-name chłam z chin) Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 7.08.2022 o 15:37, CrisPell napisał: Mnie takie ciągłe i losowe wypadanie dysku powodowała wtyczka zasilania SATA mimo iż wyglądała, że jest w dobrym stanie i siedziała prawidłowo. Jaki masz zasilacz? Próbowałeś podłączyć na innej wiązce? Faktycznie mógł być to problem kabla/gniazda SATA. Odkąd podmieniłem wtyki (wiązki?) oraz kable, problem przestał występować. A zasilacz to Vero L2 Bronze 600W SPC165, gdzie zużycie według kalkulatora OuterVision wynosi 418W, więc obciążenie na poziomie około 70%. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez leeway Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, kokosnh napisał: Jedna z najgorszych aktualnych konstrukcji SSD NVMe na runku (pomijając jakiś no-name chłam z chin) No widziałem test ze syflis.Problem w tym ze ma wyższe realne odczyty jak te dyski przez was polecane choćby PNY 3030 czy silicon power p34a80 Jest jakiś pogam aby spawdzić czy to nie TLC? Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 2 godziny temu, janek20 napisał: Problem w tym ze ma wyższe realne odczyty jak te dyski przez was polecane Tu nie są polecane dyski do benchmarków z jak największa ilością cyferek w jakimś teście. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 5 godzin temu, janek20 napisał: No widziałem test ze syflis.Problem w tym ze ma wyższe realne odczyty jak te dyski przez was polecane choćby PNY 3030 czy silicon power p34a80 Jest jakiś pogam aby spawdzić czy to nie TLC? Sorry lista polecanych SSD nie była aktualizowana już prawie 2 lata, strasznie dużo zachodu z tym, do tego nowe forum nie ma funkcji jak stare, więc się gorzej prezentuje. (do tego braki komponentów spowodowały zmiany specyfikacji SSD, a nie chce polecać czegoś, co ma zmienione bebechy i nie było testowane) Tu właśnie przykład NV1, co do recenzentów trafiła wersja na TLC, a zaraz później nie dość że weszły inny kontroler, to podmienili kości na QLC. https://www.benchmark.pl/aktualnosci/kingston-nv1-tanie-dyski-ssd-pcie-ze-zmienna-specyfikacja.html Co do samych SSD, to będą oczywiście szybsze od NV1, wręcz jest trudno coś wolniejszego znaleźć na NVMe Co do wydajności, to do gier może być ok (choć słyszałem przypadki z przycięciami w grach na tanich SSD QLC, ale zwykle to dość rzadkie). Ale ogólnie ten SSD pracuje tylko jak masz bufor pSLC dostępny. Mement w którym brakuje bufora pSLC oznacza dosłownie wydajność zbliżoną do HDD. Więc o ile nie wypełnisz go pod korek i będziesz dawał czas na opróżnienie bufora pSLC, powinien jako tako działać. są programy aby sprawdzić (zależnie jaki masz kontroler musisz wybrać odpowiedni), ale nie biorę żadnej odpowiedzialności za to co tam jest. U mnie działa, ale ja pobierałem je z rok temu. http://vlo.name:3000/ssdtool/ Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, kokosnh napisał: Ale ogólnie ten SSD pracuje tylko jak masz bufor pSLC dostępny ma racje przy pliku 293GB pada predkość .Natomiast kopiowanie zapisywanie jest ponad 2x szybsze jak w PNY 3030 Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 tzn? 2 razy szybsze względem czego? kopiowanie jakich plików, sekwencja? https://www.techpowerup.com/review/kingston-nv1-1-tb/17.html Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 względem np PNY 3030.Katalogi z grami Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts