Marqvs 116 Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Dzień dobry, Mam takie z pozoru banalne pytanie: amplituner + kolumny podstawkowe + dołączona do amplitunera przez cinch karta dźwiękowa z PC. Muzykę odtwarzam z komputera przez AIMP. Który układ dźwiękowy odpowiada za dźwięk, ten na karcie muzycznej czy w amplitunerze? Zamierzam polepszyć jakość dźwięku i nie wiem czy lepiej kupić lepszą kartę dźwiękową czy lepszy wzmacniacz (lub amplituner). Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Podstawowe pytanie brzmi - jak jest połączona karta muzyczna z amplitunerem , jakim kablem ? Jak analogowo to za dźwięk odpowiada karta muzyczna plus amplituner , jak cyfrowo to amplituner , karta nie ma większego znaczenia wtedy . Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Połączenie cinch-cinch (RCA), ze zintegrowanej karty dźwiękowej (Line-Out) pojedynczy cinch a w amplitunerze podwójny cinch (wyjście ozn. DVD/CD w Yamaha RX-E810). Edytowane 8 Maja 2022 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Możesz zmienić kartę dźwiękową , ale dużo i tak w razie nie poprawisz przy takiej wieży . Ja z moim słuchem bez zmiany wieży bym nic nie ruszał z kartą dźwiękową . 9 minut temu, Marqvs napisał: (Line-Out) pojedynczy cinch Chyba mini JACK Edytowane 8 Maja 2022 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 3 godziny temu, jakub1t napisał: Chyba mini JACK Racja, mini jack. Przepraszam. Co do wspom. Yamahy, sugerowałem się przed laty dobrymi opiniami o tym sprzęcie. Źle to nie gra ale ma nieco za mało mocy do napędzenia Heco Victa Prime 302 i Elac Debut 6.2, które planuję w przyszłości kupić. Co do wzmacniaczy to rozpatruję Rotel RA-930AX lub Denon PMA-980R. Dobry wybór do 1000 zł? Co od siebie poleciłbyś? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 52 minuty temu, Marqvs napisał: Dobry wybór do 1000 zł? Co od siebie poleciłbyś? Nie mogę Ci nic polecić niestety , mam za mało wiedzy . Mam tylko wrażenie , że sprzęt zaproponowany przez Ciebie zagra podobnie do wieży yamahy . Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Jaki masz budżet? Bo dokupienie Daca może jak najbardziej poprawić całość. Dobra integra to coś co występuje jedynie na najdroższych płytach, te ze średniej półki są co najwyżej "używalne". A i to raczej z braku laku. Im niżej w katalogu płyt głównych tym bardziej producent ciął na wszystkim Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Godzinę temu, kombajn napisał: Jaki masz budżet? 1000 zł na wzmacniacz, karta dźwiękowa 300 zł np. Creative Sound Blaster Audigy RX . Kolumny obecnie Heco Victa Prime 302 , w przyszłości Elac Debut 6.2. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Tego Sound Blastera sobie daruj bo nie warto chyba że znajdziesz gdzieś za 100 zł. Rzuć sobie okiem na to:https://www.audiomagic.pl/elektronika-sluchawkowa/przetworniki-cyfrowo-analogowe/topping-mx3 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Ok, czyli Yamahę odłączyć, DAC podłączyć do PC i gotowe? Przepraszam, że pytam o takie banały ale z takimi przetwornikami nigdy nie miałem do czynienia :). Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Tak. Jak kupisz wysyłkowo to masz 14 dni żeby oddać jeśli nie będziesz zadowolony z efektów Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) Jak w tym przetworniku rozwiązana jest sprawa braku pokręteł "balance", "bass" i "treble" ? Edytowane 9 Maja 2022 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6359 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Nijak, wystarczy korzystać z EQ parametrycznych. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Sprzęt może i dobry ale moc 38W na kanał to za mało dla kolumn, o których wyżej pisałem. W Yamaha RX-E810 mam ok. 50W na kanał. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 W RX-E810 masz według instrukcji 40W przy 6 Ohm przy 8 będzie mniej Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 840 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) 13 godzin temu, Marqvs napisał: Sprzęt może i dobry ale moc 38W na kanał to za mało dla kolumn, o których wyżej pisałem. W Yamaha RX-E810 mam ok. 50W na kanał. Żadna różnica te moce. Te naście wat nie przełoży się nawet na 2dB więcej głośności. Tak czy siak do normalnego słuchania dość, a do łupania na całe osiedle nie starczy. Choć wiele zależy też skuteczności kolumn. Edytowane 10 Maja 2022 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
dvd_100 0 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Ja podobnie miałem, ale szukałem DAC, ze wzmacniaczem słuchawkowym i przedwmzacniaczem. Najpierw wybór padł na topping DX3pro+ ale z braku dostępności wybrałem Fiio K5 pro https://fiio.com/k5pro napędza on słuchawki AKG 702 i powiem ze czuć różnice nie jakąś kolosalną, ale słyszę. W niedalekiej przyszłośći coś podłącze od EDFIRE i będę miał wyjebongo już Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 16 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Na płycie głównej nie mam wyjścia cyfrowego więc pozostaje mi połączyć przez USB. Czy połączenie przez USB pogarsza jakość dźwięku? Jeśli tak to wymienię płytę. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 10 godzin temu, Marqvs napisał: Na płycie głównej nie mam wyjścia cyfrowego więc pozostaje mi połączyć przez USB. Czy połączenie przez USB pogarsza jakość dźwięku? Jeśli tak to wymienię płytę. Ale co konkretnie pod to USB chcesz podłączyć? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 2 godziny temu, cooger napisał: Ale co konkretnie pod to USB chcesz podłączyć? Przetwornik DAC. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 5 godzin temu, Marqvs napisał: Przetwornik DAC. Usb to wyjście cyfrowe, zasadnicza wada w stosunku do optyka to możliwość przenoszenia szumów po zasilaniu na analog bo "99,99%" dacow nie ma separacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts