Skocz do zawartości

Amplituner + kolumny + dźwięk z AIMP.

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam takie z pozoru banalne pytanie: amplituner + kolumny podstawkowe + dołączona do amplitunera przez cinch karta dźwiękowa z PC. Muzykę odtwarzam z komputera przez AIMP. Który układ dźwiękowy odpowiada za dźwięk, ten na karcie muzycznej czy w amplitunerze? Zamierzam polepszyć jakość dźwięku i nie wiem czy lepiej kupić lepszą kartę dźwiękową czy lepszy wzmacniacz (lub amplituner).

Podstawowe pytanie brzmi  - jak jest połączona karta muzyczna z amplitunerem , jakim kablem ? Jak analogowo to za dźwięk odpowiada karta muzyczna plus amplituner , jak cyfrowo to amplituner , karta nie ma większego znaczenia wtedy .

Napisano (edytowane)

Połączenie cinch-cinch (RCA), ze zintegrowanej karty dźwiękowej (Line-Out) pojedynczy cinch a w amplitunerze podwójny cinch (wyjście ozn. DVD/CD w Yamaha RX-E810).

Edytowane przez Marqvs

Możesz zmienić kartę dźwiękową , ale dużo i tak w razie nie poprawisz przy takiej wieży . Ja z moim słuchem bez zmiany wieży bym nic nie ruszał z kartą dźwiękową . 

9 minut temu, Marqvs napisał:

(Line-Out) pojedynczy cinch

Chyba mini JACK

Edytowane przez jakub1t
3 godziny temu, jakub1t napisał:

Chyba mini JACK

Racja, mini jack. Przepraszam. Co do wspom. Yamahy, sugerowałem się przed laty dobrymi opiniami o tym sprzęcie. Źle to nie gra ale ma nieco za mało mocy do napędzenia Heco Victa Prime 302 i Elac Debut 6.2, które planuję w przyszłości kupić. Co do wzmacniaczy to rozpatruję Rotel RA-930AX lub  Denon PMA-980R.  Dobry wybór do 1000 zł? Co od siebie poleciłbyś?

52 minuty temu, Marqvs napisał:

Dobry wybór do 1000 zł? Co od siebie poleciłbyś?

Nie mogę Ci nic polecić niestety , mam za mało wiedzy . Mam tylko wrażenie , że sprzęt zaproponowany przez Ciebie zagra podobnie do wieży yamahy . 

Jaki masz budżet? Bo dokupienie Daca może jak najbardziej poprawić całość. Dobra integra to coś co występuje jedynie na najdroższych płytach, te ze średniej półki są co najwyżej "używalne". A i to raczej z braku laku. Im niżej w katalogu płyt głównych tym bardziej producent ciął na wszystkim 

Godzinę temu, kombajn napisał:

Jaki masz budżet?

1000 zł na wzmacniacz, karta dźwiękowa 300 zł np. Creative Sound Blaster Audigy RX . Kolumny obecnie Heco Victa Prime 302 , w przyszłości Elac Debut 6.2.

13 godzin temu, Marqvs napisał:

Sprzęt może i dobry ale moc 38W na kanał to za mało dla kolumn, o których wyżej pisałem. W Yamaha RX-E810 mam ok. 50W na kanał.

Żadna różnica te moce. Te naście wat nie przełoży się nawet na 2dB więcej głośności. Tak czy siak do normalnego słuchania dość, a do łupania na całe osiedle nie starczy. Choć wiele zależy też skuteczności kolumn.

Edytowane przez Karister

Ja podobnie miałem, ale szukałem DAC, ze wzmacniaczem słuchawkowym i przedwmzacniaczem. Najpierw wybór padł na topping DX3pro+ ale z braku dostępności wybrałem Fiio K5 pro https://fiio.com/k5pro napędza on słuchawki AKG 702 i powiem ze czuć różnice nie jakąś kolosalną, ale słyszę. W niedalekiej przyszłośći coś podłącze od EDFIRE i będę miał wyjebongo już

10 godzin temu, Marqvs napisał:

Na płycie głównej nie mam wyjścia cyfrowego więc pozostaje mi połączyć przez USB. Czy połączenie przez USB pogarsza jakość dźwięku? Jeśli tak to wymienię płytę.

Ale co konkretnie pod to USB chcesz podłączyć? 

5 godzin temu, Marqvs napisał:

Przetwornik DAC.

Usb to wyjście cyfrowe, zasadnicza wada w stosunku do optyka to możliwość przenoszenia szumów po zasilaniu na analog bo "99,99%" dacow nie ma separacji.