zbiku90 3659 Napisano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 9 godzin temu, pendzel_3 napisał: A ja w tym momencie coraz bardziej skłaniam się ku tezie, o możliwym odpaleniu czerwony przycisk przez ruskich, przynajmniej jeśli chodzi o Ukrainę A ja wątpię. Ci co grają w Civki wiedzą jak się to odbija na reputacji kraju Poza tym było by to oficjalne przyznanie się że w wojnie konwencjonalnej sobie nie dają rady. Prędzej nastąpi mobilizacja, poprzedzona jakąś grubą prowokacją. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 . Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) 30 minut temu, zbiku90 napisał: reputacji kraju Z reputacją kraju jest bardzo kiepsko. Myślę że już w tym momencie widać że to kraj na glinianych nogach. Atom to jedyne posunięcie które mogłoby pokazać siłę militarną i charakteru. Różnego kalibru są głowice, nie od razu zniszczy połowę kraju, ale fama na świat się rozleje. Nie bardzo widzę żeby rosja mogła się poddać, wycofać rakiem, przegrać.. Putin może się zainspirować tym co USA zrobiło w Japonii. Nie wiadomo do czego dojdzie, niczego nie można być pewnym. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Putin może się zainspirować tym co USA zrobiło w Japonii. Putin inspiruje się tylko i wyłącznie swoją urojoną legendą ,on nawet Lenina nie uznaje ,a wiadomo kim był lenin dla kacapów ... Na szczęście odpalenie atomu to nie tylko decyzja Władka ,ale szeregu ludzi i do odpalenia potrzeba min dwóch kluczy i dwóch kodów .A kacapy biorą pod uwagę to ze jak oni odpalą atom nie ważne o jakiej masie ,sile rażenia .... to i do nich przyleci atom . Ostatnio spotkałem się z opinią speców ( UK , UE , PL ) od polityki wojskowej i gospodarczej którzy wypowiadali się na temat atomowej wojny , padło tam stwierdzenie ze jak chiny nie zezwolą to ruskie nic takiego nie odpalą .Bo jeśli zrobią to bez przyzwolenia chin to chiny staną przeciwko rosji gospodarczo i militarnie . No ale żadnej opcji do konca nie można wykluczyć. No a to całe straszenie rosji każdego państwa w UE i na świecie ... przynosi taki efekt ze na kremlu to się pewnie gotują ze złości . Nikt nigdy tak nie zjednoczył UE ,sojuszu jak putin i to w jakim czasie .... kilka dni na to potrzebował Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez raiders 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Następny granat z drona w celu 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 1 Maja 2022 Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Hahaha napisane w filmiku, że to dron Mavic 3. Se sprawdzę co to, wrzucam w wyszukiwarkę, wchodzę na stronę x-kom, czytam, czytam i docieram do komentarzy https://www.x-kom.pl/p/694223-dron-dji-mavic-3.html 1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 . Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) Co się k....a dzieje z tymi ludźmi. Też odnoszę coraz to większe wrażenie, że jestem obywatelem drugiej kategorii po ukrach we własnym kraju. K***a dla ukrów wszystko, ukry wszędzie, pomoc dla nich z każdej strony czy im potrzeba, czy nie... ... no i teraz jeszcze to ... Edytowane 5 Maja 2022 przez Succubus 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 @Succubus samo wklejenie tego kanału na forum sprawia, że wszyscy jesteśmy trochę głupsi. Chcesz wklejać patointelignecję to na pewno znajdziesz lepsze forum do tego celu. Całe miasto miałem pełne flag Polskich 2 maja, mam też na co dzień flagę Polski przed urzędami i ratuszem. Są tam też flagi Ukraińskie. Nawet przez sekundę nie przeszło mi przez głowę, że to jest nie na miejscu. Gdzieś na FB jest grupa, która oferowała darmowe wyburzenie twojego domu i wywiezienie majątku, Potem wystarczy zgłosić się do urzędu w Rzeszowie, że jesteś z Ukrainy i już masz dostęp do wszystkich benefitów i żyjesz jak król..... No nie spodziewałem się po tobie takiego poziomu. Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 37 minut temu, ernorator napisał: Całe miasto miałem pełne flag Polskich 2 maja, mam też na co dzień flagę Polski przed urzędami i ratuszem. Są tam też flagi Ukraińskie. Ale dlaczego i po co? Urzędy państwowe nie powinny mieć innych flag niż polskie, bo mieszkamy w Polsce i są to nasze barwy narodowe, tymczasem nawet na budynku w mojej gminie, zadupie na Kujawach, wiszą barwy Ukrainy. W ramach solidarności można podświetlić jakiś gmach, dać jakieś billboardy tu i ówdzie, ale to co u nas odwalają to już jest przegięcie. A widziałeś polską flagę na ichniej Werchownej Radzie, w dniu święta ich (od dwóch miesięcy) "bratniego narodu"? Tymczasem u nas wszędzie i 24/7... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Mieszkamy też w środkowej Europie i mamy wojnę za wschodnią granicą. Tam za tą wschodnią granicą toczy się wojna nie rosji z Ukrainą ale rosji z całą Europą. Nasz problem polega na tym, że nikt nie straci na przegranej Ukrainy więcej od nas i nikogo nie będzie obchodził nasz los jak przegra Ukraina. Niemcy i Francja jak najszybciej będą chciały wrócić do współpracy z rosją, UK patrzy tylko na balans sił, żeby był na ich korzyść, USA ma większe problemy na pacyfiku. Jakimś cudem nawet nasi rządzący to zrozumieli (chociaż nie posądzałem ich o rozumienie). Dlatego Ukraińskie flagi mi nie przeszkadzają, oni walczą o mój kraj i moją przyszłość. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Tak naprawdę to mamy tam wojnę od 8 lat, widziałeś jakieś skutki tego faktu wcześniej? Raczej nie. Ani aneksja Krymu, ani też powstanie tych niby republik nie wywołało u nas żadnego efektu, tymczasem to co robimy teraz już zaczyna przynosić dosyć opłakane skutki dla nas samych. Gigantyczne wydatki na pomoc, embarga które wprowadzamy jako pierwsi nie czekając na innych...itd. Zobaczymy co będzie zimą, ale jak tona węgla będzie kosztowała 2500-3000 zł to sporo ludzi w tym roku zmarznie, albo też będą wycianać drzewa żeby nie zamarznąć, na razie mamy lato za oknem, ale ono nie potrwa wiecznie. Stosunki międzynarodowe to zawsze powinna być zasada symetrii i wzajemności, my im coś, to i oni nam również, w stosunkach z Ukrainą tego nie było. My im właziliśmy w du**ę, a oni nas w naszą kopali, i tak od wielu wielu lat, może z niewielkimi przerwami, zależnie kto rządził w Kijowie, ale ogólna zasada był właśnie taka. Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 20 minut temu, ernorator napisał: Dlatego Ukraińskie flagi mi nie przeszkadzają, oni walczą o mój kraj i moją przyszłość. Nasłuchałeś się chwytliwych hasełek i powtarzasz jak papuga ... Ukraina w głębokiej D miała Polskę przed wojną z różnych względów i nic się w tej kwestii nie zmieniło po za kilkunastoma pierwszymi dniami wojny .Gdzie nagle Polska stała się bratnim narodem ble ble ble .. a jeszcze nie dawno oblewano Polskie pomniki na UA farbą wygłaszając przy tym hasła nie jakiego Bandery ... To ze MY Polacy pomagamy tak po ludzku jest jak najbardziej ok ,ale kto pomaga z serca musi mieć du**ę twardą i już się o tym przekonują co poniektórzy Polacy . Pomijam już paplaninę rządu jak to Polski rząd nie pomógł ... rząd nie zrobił nic po za rozdawaniem i uprzywilejowaniem UA względem Polaków . Ta pomoc przerodziła się już farsę ... Nie wiem może Ty jeszcze nie miałeś kontaktu z UA "potrzebującymi " pomocy ..ale ja mam kontakt z nimi na co dzień (praca ,prywatnie ) , pod domem po drugiej stronie ulicy mam punkt pomocy i widzę kto przychodzi ,przyjeżdża , z czym wychodzi .... I uwierz mi ze nie wygląda to tak różowo jak się przedstawia w mediach . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 12 minut temu, Mst74 napisał: Tak naprawdę to mamy tam wojnę od 8 lat, widziałeś jakieś skutki tego faktu wcześniej? Raczej nie. Ani aneksja Krymu, ani też powstanie tych niby republik nie wywołało u nas żadnego efektu, tymczasem to co robimy teraz już zaczyna przynosić dosyć opłakane skutki dla nas samych. I co z tego, że trwa te 8 lat? Znaczy, że spoko? Czy mamy zacząć szukać skutków dopiero jakbyśmy mieli dłuższą granicę z rosją? 17 minut temu, Mst74 napisał: Stosunki międzynarodowe to zawsze powinna być zasada symetrii i wzajemności, my im coś, to i oni nam również, w stosunkach z Ukrainą tego nie było. Przecież dla nas to jest jak wojna zastępcza. Poważnie. Zastanówcie się. Jesteśmy bogatym krajem (tak, jesteśmy). Jak widzę jak się przepierdala pieniążki na obronność w Polsce, to wg mnie lepiej jest wydać tą kasę (sprzęt) na wojnę zastępczą. A jak jeszcze zachęcimy inne kraje do zrzutki to już w ogóle. Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Nie jesteśmy bogatym krajem, mamy galopującą inflację, walące w górę jak rakieta stopy procentowe które zaraz zaczną powodować problemy ze spłatą kredytów, oraz rosnące ceny w zasadzie prawie wszystkiego. Wydajemy miliardy na pomoc Ukrainie i uchodźcom, nie mamy tych pieniędzy, a teraz jeszcze cały czas naciskają na te pieniądze z funduszu odbudowy. A to przecież nie są pieniądze Unii tylko zaciągnięty w jej imieniu kredyt, kredyt który będzie trzeba spłacać, a oni nie wydadzą tego na odbudowę Polski tylko pewnie na Ukrainę i jej obywateli. Oby nie dostali tych pieniędzy. Bo mamy już to: Wojna w Ukrainie. Zełenski i Steinmeier odbyli "dobrą i ważną" rozmowę - Wydarzenia w INTERIA.PL Czyli winy wybaczone, stara miłość nie rdzewieje, zgadnijcie kto zarobi na tej wojnie i odbudowie Upainy najwięcej? Zaczyna się na "N", a kończy na "Y". Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 43 minuty temu, Mst74 napisał: Nie jesteśmy bogatym krajem, mamy galopującą inflację, walące w górę jak rakieta stopy procentowe które zaraz zaczną powodować problemy ze spłatą kredytów, oraz rosnące ceny w zasadzie prawie wszystkiego. Jak najbardziej jesteśmy bogatym krajem. Może nie tak bardzo jak kraje zachodniej Europy, ale jak najbardziej jesteśmy bogatym, rozwinietym krajem. 44 minuty temu, Mst74 napisał: Bo mamy już to: Wojna w Ukrainie. Zełenski i Steinmeier odbyli "dobrą i ważną" rozmowę - Wydarzenia w INTERIA.PL Czyli winy wybaczone, stara miłość nie rdzewieje, zgadnijcie kto zarobi na tej wojnie i odbudowie Upainy najwięcej? Zaczyna się na "N", a kończy na "Y". Trochę mnie śmieszy takie gadanie w sumie. Ciekawe kto w sumie od czasów euromajdanu wyłożył na Ukrainę kilka miliardów euro. Wymiana handlowa z Niemcami tez rosła od czasów euromajdanu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Zakaz wywieszania ukraińskiej flagi w Berlinie. ... i bardzo dobrze. A u nas flagi, dary, najlepiej to im cały kraj oddać ... Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Ja uważam że 3 maja, żadne flagi nie powinny być wywieszone, bo obecny rząd nie szanuje konstytucji, a tym samym obywateli. O tym powinna być dyskusja. Ukraińskie flagi mi nie przeszkadzały, chociaż decyzja o ich powieszeniu, była dziwna, nie do końca przemyślana. Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 9 minut temu, leto87 napisał: Ja uważam że 3 maja, żadne flagi nie powinny być wywieszone, bo obecny rząd nie szanuje konstytucji... A był taki co szanował? Poza tym ci co sobie najbardziej mordy tą "konstytucjom" wycierają z reguły najmocniej i najczęściej ją łamią, pomijając fakt że nawet o tym nie wiedzą bo jej nie czytali Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 12 minut temu, Mst74 napisał: A był taki co szanował? Takich rażących naruszeń jak obecnie, nie przypominam sobie. Cytuj Link to post Share on other sites
VindoV 112 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) Zacznijmy od tego, czy nasze obecne rządy szanują cokolwiek, albo kogokolwiek... Ja jako obywatel nie czuję się szanowany, bo gdy widzę w TV krzywoustego, jak gada, że obecna inflacja to Ruskich to mnie krew zalewa. W dodatku cały zachód nam tylko zazdrości rozwoju gospodarczego. Toć to mózgotrzep większy jak za czasów Urbana. Co do samych flag - rządzący mają je gdzieś, bo dla nich liczy się tylko władza i interes. Przykład samego PiSu, gdzie była premier Szydło przed jakimś wystąpieniem nazwała flagę UE "szmatą", a do niedawna jedyne co łączyło Polskę z Unią to negowanie tej wspólnoty i spory z KE. Edytowane 7 Maja 2022 przez VindoV 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 5 godzin temu, VindoV napisał: Ruskich Generalnie z postem się zgadzam ale ruskich piszemy z małej. Chyba że masz szacunek do nacji która popiera zbrojny najazd na słabszego sąsiada. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 W dniu 7.05.2022 o 17:50, zbiku90 napisał: Generalnie z postem się zgadzam ale ruskich piszemy z małej. Chyba że masz szacunek do nacji która popiera zbrojny najazd na słabszego sąsiada. Pisownia tytułu tematu to nie przypadek Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Kawabonga napisał: Pisownia tytułu tematu to nie przypadek No ale "rosyjska" to przymiotnik, a te piszemy z małej Z dużej natomiast powinno się pisać "Rosja" czy "Rosjanie", i to bez względu na to co o samym kraju czy nacji myślimy. Edytowane 10 Maja 2022 przez Mst74 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Kraj rosja nigdy nie odpowie za te wszystkie zbrodnie. Gadanie polityków nic nie zmieni. Dyplomata jeżeli ma sumienie powinien zrezygnować z funkcji, i tyle. Ma szczęście że uszedł z życiem i zdrowiem. W mniej cywilizowanym kraju zostałby oblany kwasem albo spalony żywcem. Zwykłych ludzi też trzeba starać się zrozumieć, zabijani tam są ich bliscy, dorobki życia zniszczone, kraj w ruinie. Jak by zareagował dyplomata, gdyby to jego rodzinę zabito? Tego się nigdy nie przekonamy, bo on o to się nigdy nie będzie musiał martwić. Myślenia za niego też nikt nie włączy, mógł się spodziewać jak ludzie zareagują. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts