Skocz do zawartości

Napaść rosyjska na Ukraine 2022

Recommended Posts

9 godzin temu, pendzel_3 napisał:

A ja w tym momencie coraz bardziej skłaniam się ku tezie, o możliwym odpaleniu czerwony przycisk przez ruskich, przynajmniej jeśli chodzi o Ukrainę

A ja wątpię. Ci co grają w Civki wiedzą jak się to odbija na reputacji kraju :D Poza tym było by to oficjalne przyznanie się że w wojnie konwencjonalnej sobie nie dają rady. Prędzej nastąpi mobilizacja, poprzedzona jakąś grubą prowokacją.

30 minut temu, zbiku90 napisał:

reputacji kraju

Z reputacją kraju jest bardzo kiepsko. Myślę że już w tym momencie widać że to kraj na glinianych nogach. Atom to jedyne posunięcie które mogłoby pokazać siłę militarną i charakteru. Różnego kalibru są głowice, nie od razu zniszczy połowę kraju, ale fama na świat się rozleje.
Nie bardzo widzę żeby rosja mogła się poddać, wycofać rakiem, przegrać.. Putin może się zainspirować tym co USA zrobiło w Japonii.
Nie wiadomo do czego dojdzie, niczego nie można być pewnym.

Screen Shot 04-30-22 at 09.40 AM.JPG

Edytowane przez leto87
 Putin może się zainspirować tym co USA zrobiło w Japonii.
Putin inspiruje się tylko i wyłącznie swoją urojoną legendą ,on nawet Lenina nie uznaje ,a wiadomo kim był lenin dla kacapów ...
Na szczęście odpalenie atomu to nie tylko decyzja Władka ,ale szeregu ludzi i do odpalenia potrzeba min dwóch kluczy i dwóch kodów .A  kacapy biorą pod uwagę to ze jak oni odpalą atom nie ważne  o jakiej masie ,sile rażenia ....  to i do nich przyleci atom  .
Ostatnio  spotkałem się z opinią speców ( UK , UE , PL ) od polityki wojskowej i  gospodarczej  którzy wypowiadali się na   temat atomowej wojny , padło tam stwierdzenie ze jak chiny nie  zezwolą  to ruskie nic  takiego nie odpalą .Bo jeśli zrobią to bez  przyzwolenia chin to  chiny staną  przeciwko rosji  gospodarczo i militarnie .

No ale żadnej opcji do konca nie można wykluczyć.

No a to  całe straszenie    rosji każdego państwa w UE i na świecie ... przynosi taki efekt ze  na kremlu to się pewnie  gotują ze złości .
Nikt nigdy tak nie zjednoczył  UE ,sojuszu jak putin i to w jakim czasie ....  kilka dni na  to potrzebował 

Edytowane przez raiders
  • Lubię to 1

Co się k....a dzieje z tymi ludźmi. Też odnoszę coraz to większe wrażenie, że jestem obywatelem drugiej kategorii po ukrach we własnym kraju.

K***a dla ukrów wszystko, ukry wszędzie, pomoc dla nich z każdej strony czy im potrzeba, czy nie...

... no i teraz jeszcze to ...

Edytowane przez Succubus
  • Lubię to 2

@Succubus samo wklejenie tego kanału na forum sprawia, że wszyscy jesteśmy trochę głupsi. Chcesz wklejać patointelignecję to na pewno znajdziesz lepsze forum do tego celu. 

Całe miasto miałem pełne flag Polskich 2 maja, mam też na co dzień flagę Polski przed urzędami i ratuszem. Są tam też flagi Ukraińskie. Nawet przez sekundę nie przeszło mi przez głowę, że to jest nie na miejscu. 

Gdzieś na FB jest grupa, która oferowała darmowe wyburzenie twojego domu i wywiezienie majątku, Potem wystarczy zgłosić się do urzędu w Rzeszowie, że jesteś z Ukrainy i już masz dostęp do wszystkich benefitów i żyjesz jak król.....

No nie spodziewałem się po tobie takiego poziomu.

37 minut temu, ernorator napisał:

Całe miasto miałem pełne flag Polskich 2 maja, mam też na co dzień flagę Polski przed urzędami i ratuszem. Są tam też flagi Ukraińskie.

Ale dlaczego i po co? Urzędy państwowe nie powinny mieć innych flag niż polskie, bo mieszkamy w Polsce i są to nasze barwy narodowe, tymczasem nawet na budynku w mojej gminie, zadupie na Kujawach, wiszą barwy Ukrainy.
W ramach solidarności można podświetlić jakiś gmach, dać jakieś billboardy tu i ówdzie, ale to co u nas odwalają to już jest przegięcie.
A widziałeś polską flagę na ichniej Werchownej Radzie, w dniu święta ich (od dwóch miesięcy) "bratniego narodu"?
Tymczasem u nas wszędzie i 24/7...

• Lubię to 2

Mieszkamy też w środkowej Europie i mamy wojnę za wschodnią granicą. Tam za tą wschodnią granicą toczy się wojna nie rosji z Ukrainą ale rosji z całą Europą. Nasz problem polega na tym, że nikt nie straci na przegranej Ukrainy więcej od nas i nikogo nie będzie obchodził nasz los jak przegra Ukraina. Niemcy i Francja jak najszybciej będą chciały wrócić do współpracy z rosją, UK patrzy tylko na balans sił, żeby był na ich korzyść, USA ma większe problemy na pacyfiku. Jakimś cudem nawet nasi rządzący to zrozumieli (chociaż nie posądzałem ich o rozumienie). 

Dlatego Ukraińskie flagi mi nie przeszkadzają, oni walczą o mój kraj i moją przyszłość. 

• Lubię to 1
  • Popieram 1

Tak naprawdę to mamy tam wojnę od 8 lat, widziałeś jakieś skutki tego faktu wcześniej? Raczej nie.
Ani aneksja Krymu, ani też powstanie tych niby republik nie wywołało u nas żadnego efektu, tymczasem to co robimy teraz już zaczyna przynosić dosyć opłakane skutki dla nas samych.
Gigantyczne wydatki na pomoc, embarga które wprowadzamy jako pierwsi nie czekając na innych...itd.
Zobaczymy co będzie zimą, ale jak tona węgla będzie kosztowała 2500-3000 zł to sporo ludzi w tym roku zmarznie, albo też będą wycianać drzewa żeby nie zamarznąć, na razie mamy lato za oknem, ale ono nie potrwa wiecznie.

Stosunki międzynarodowe to zawsze powinna być zasada symetrii i wzajemności, my im coś, to i oni nam również, w stosunkach z Ukrainą tego nie było.
My im właziliśmy w du**ę, a oni nas w naszą kopali, i tak od wielu wielu lat, może z niewielkimi przerwami, zależnie kto rządził w Kijowie, ale ogólna zasada był właśnie taka.

20 minut temu, ernorator napisał:

Dlatego Ukraińskie flagi mi nie przeszkadzają, oni walczą o mój kraj i moją przyszłość. 

Nasłuchałeś się   chwytliwych  hasełek  i powtarzasz jak papuga ...

Ukraina w   głębokiej D  miała Polskę przed wojną  z różnych względów  i  nic się w tej kwestii nie zmieniło  po za kilkunastoma pierwszymi dniami wojny .Gdzie nagle Polska  stała się bratnim narodem  ble ble ble  .. a jeszcze nie dawno  oblewano Polskie pomniki  na UA farbą wygłaszając  przy tym hasła  nie jakiego Bandery ...

To ze MY Polacy pomagamy tak po ludzku   jest jak najbardziej  ok  ,ale kto pomaga z serca musi mieć  du**ę twardą i już się o tym przekonują  co poniektórzy  Polacy .

Pomijam już  paplaninę rządu jak to Polski rząd nie pomógł ... rząd nie zrobił nic  po za  rozdawaniem i uprzywilejowaniem  UA  względem  Polaków .

Ta pomoc   przerodziła się już farsę  ...

Nie wiem może Ty jeszcze nie miałeś  kontaktu z  UA  "potrzebującymi " pomocy ..ale ja mam kontakt z nimi na co dzień (praca ,prywatnie )   ,  pod domem po drugiej stronie ulicy mam punkt pomocy  i widzę  kto  przychodzi ,przyjeżdża , z czym wychodzi ....

I uwierz  mi ze nie wygląda to tak różowo jak się przedstawia w  mediach .

• Lubię to 1
12 minut temu, Mst74 napisał:

Tak naprawdę to mamy tam wojnę od 8 lat, widziałeś jakieś skutki tego faktu wcześniej? Raczej nie. Ani aneksja Krymu, ani też powstanie tych niby republik nie wywołało u nas żadnego efektu, tymczasem to co robimy teraz już zaczyna przynosić dosyć opłakane skutki dla nas samych.

I co z tego, że trwa te 8 lat? Znaczy, że spoko? Czy mamy zacząć szukać skutków dopiero jakbyśmy mieli dłuższą granicę z rosją? 

17 minut temu, Mst74 napisał:

Stosunki międzynarodowe to zawsze powinna być zasada symetrii i wzajemności, my im coś, to i oni nam również, w stosunkach z Ukrainą tego nie było.

Przecież dla nas to jest jak wojna zastępcza. 

Poważnie. Zastanówcie się. Jesteśmy bogatym krajem (tak, jesteśmy). Jak widzę jak się przepierdala pieniążki na obronność w Polsce, to wg mnie lepiej jest wydać tą kasę (sprzęt) na wojnę zastępczą. A jak jeszcze zachęcimy inne kraje do zrzutki to już w ogóle. 

Nie jesteśmy bogatym krajem, mamy galopującą inflację, walące w górę jak rakieta stopy procentowe które zaraz zaczną powodować problemy ze spłatą kredytów, oraz rosnące ceny w zasadzie prawie wszystkiego.
Wydajemy miliardy na pomoc Ukrainie i uchodźcom, nie mamy tych pieniędzy, a teraz jeszcze cały czas naciskają na te pieniądze z funduszu odbudowy.
A to przecież nie są pieniądze Unii tylko zaciągnięty w jej imieniu kredyt, kredyt który będzie trzeba spłacać, a oni nie wydadzą tego na odbudowę Polski tylko pewnie na Ukrainę i jej obywateli. Oby nie dostali tych pieniędzy.

Bo mamy już to:

Wojna w Ukrainie. Zełenski i Steinmeier odbyli "dobrą i ważną" rozmowę - Wydarzenia w INTERIA.PL

Czyli winy wybaczone, stara miłość nie rdzewieje, zgadnijcie kto zarobi na tej wojnie i odbudowie Upainy najwięcej? Zaczyna się na "N", a kończy na "Y".  :D 

43 minuty temu, Mst74 napisał:

Nie jesteśmy bogatym krajem, mamy galopującą inflację, walące w górę jak rakieta stopy procentowe które zaraz zaczną powodować problemy ze spłatą kredytów, oraz rosnące ceny w zasadzie prawie wszystkiego.

Jak najbardziej jesteśmy bogatym krajem. Może nie tak bardzo jak kraje zachodniej Europy, ale jak najbardziej jesteśmy bogatym, rozwinietym krajem.

44 minuty temu, Mst74 napisał:

Bo mamy już to:

Wojna w Ukrainie. Zełenski i Steinmeier odbyli "dobrą i ważną" rozmowę - Wydarzenia w INTERIA.PL

Czyli winy wybaczone, stara miłość nie rdzewieje, zgadnijcie kto zarobi na tej wojnie i odbudowie Upainy najwięcej? Zaczyna się na "N", a kończy na "Y".  :D 

Trochę mnie śmieszy takie gadanie w sumie. Ciekawe kto w sumie od czasów euromajdanu wyłożył na Ukrainę kilka miliardów euro. Wymiana handlowa z Niemcami tez rosła od czasów euromajdanu.

• Lubię to 1

Ja uważam że 3 maja, żadne flagi nie powinny być wywieszone, bo obecny rząd nie szanuje konstytucji, a tym samym obywateli. O tym powinna być dyskusja. Ukraińskie flagi mi nie  przeszkadzały, chociaż decyzja o ich powieszeniu, była dziwna, nie do końca przemyślana.

9 minut temu, leto87 napisał:

Ja uważam że 3 maja, żadne flagi nie powinny być wywieszone, bo obecny rząd nie szanuje konstytucji...

A był taki co szanował?  :D 
Poza tym ci co sobie najbardziej mordy tą "konstytucjom" wycierają z reguły najmocniej i najczęściej ją łamią, pomijając fakt że nawet o tym nie wiedzą bo jej nie czytali  ;) 

Zacznijmy od tego, czy nasze obecne rządy szanują cokolwiek, albo kogokolwiek... Ja jako obywatel nie czuję się szanowany, bo gdy widzę w TV krzywoustego, jak gada, że obecna inflacja to Ruskich to mnie krew zalewa. W dodatku cały zachód nam tylko zazdrości rozwoju gospodarczego. Toć to mózgotrzep większy jak za czasów Urbana. Co do samych flag - rządzący mają je gdzieś, bo dla nich liczy się tylko władza i interes. Przykład samego PiSu, gdzie była premier Szydło przed jakimś wystąpieniem nazwała flagę UE "szmatą", a do niedawna jedyne co łączyło Polskę z Unią to negowanie tej wspólnoty i spory z KE. 

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst

Edytowane przez VindoV
  • Popieram 1
W dniu 7.05.2022 o 17:50, zbiku90 napisał:

Generalnie z postem się zgadzam ale ruskich piszemy z małej. Chyba że masz szacunek do nacji która popiera zbrojny najazd na słabszego sąsiada.

Pisownia tytułu tematu to nie przypadek :menda: 

9 godzin temu, Kawabonga napisał:

Pisownia tytułu tematu to nie przypadek :menda: 

No ale "rosyjska" to przymiotnik, a te piszemy z małej  :P 
Z dużej natomiast powinno się pisać "Rosja" czy "Rosjanie", i to bez względu na to co o samym kraju czy nacji myślimy.  ;) 

Edytowane przez Mst74
  • Lubię to 1
  • Popieram 1

Kraj rosja nigdy nie odpowie za te wszystkie zbrodnie. Gadanie polityków nic nie zmieni. Dyplomata jeżeli ma sumienie powinien zrezygnować z funkcji, i tyle. Ma szczęście że uszedł z życiem i zdrowiem. W mniej cywilizowanym kraju zostałby oblany kwasem albo spalony żywcem.
Zwykłych ludzi też trzeba starać się zrozumieć, zabijani tam są ich bliscy, dorobki życia zniszczone, kraj w ruinie. Jak by zareagował dyplomata, gdyby to jego rodzinę zabito? Tego się nigdy  nie przekonamy, bo on o to się nigdy nie będzie musiał martwić.
Myślenia za niego też nikt nie włączy, mógł się spodziewać jak ludzie zareagują.

Screen Shot 05-10-22 at 08.37 AM.JPG