lee1818 2 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Witam kupiłem nowy sprzęt i na wstępie on mi nie działa. cpu i5 10400f mobo msi mag b560m bazooka ram vengeance 3200mhz stare części to zasilacz corsair tx 650 i gtx 970 Po odpaleniu kompa wyskoczyło mi żebym wciskał f2 żeby wczytać ustawienia fabryczne biosu i tak zrobiłem po czym komputer sie zresetował i jedyne co juz widziałeś to czarny ekran. Wyjąłem baterie biosu i odpaliłem kompa. Bios się zresetował i mogłem normalnie do niego wejść i w nim wszystko robić. Pomyślałem że super wszystko działa wyszedłem z biosu i ten sam problem. Czarny ekran i tak za każdym razem jak włączę komputer. wentylatory na cpu i gpu działają. Na płycie głównej świeci się biała dioda VGA. Co może być nie tak? Nie wiem co mogę zrobić. Z góry dziękuję za każde odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Podejrzewam, że możesz potrzebować aktualizację BIOSu. Kompa sam składałeś? Części nowe ze sklepu czy używki? Cytuj Link to post Share on other sites
lee1818 2 Napisano 27 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Części nowe ze sklepu kupione wczoraj. Kompa sam składałem. Zresetowałem po raz trzeci bios i byłem w szoku bo komputer się włączył i załadował nawet Windowsa na którym działał stary sprzęt. Entuzjazm minął jak uruchomiłem komputer ponownie i sie nie włącza... dalej cały czas czarny ekran. Osobiście mam już brak pomysłów... Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Rozłóż i jeszcze raz złóż kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
lee1818 2 Napisano 27 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Zresetowałem jeszcze raz bios. Za każdym razem po resecie odpalał mi się bios i pytał się mnie, jakie mam chłodzenie i zawsze wybierałem, że tower a nie box. Z tego co tam było napisane po zmianie tego procesor mógł mieć więcej tdp a z tego co się orientuję to 10400f nie można odblokować tylko dopiero 11400f. Czy istnieje opcja, że po wybraniu opcji że posiadam lepsze chłodzenie i płyta główna ściąga limity tdp z procesora chociaż nie powinna i przez to procesor nie startuje czy coś ? Chociaż to by było bez sensu bo wtedy można by to zaliczyć do wiekiego buga oprogramowania. Aktualnie wybrałem, że mam box-owe chłodzenie i kompa normlanie już 3 razy uruchomiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 A jakie masz w ogóle chłodzenie bo tego nie napisałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
lee1818 2 Napisano 27 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Chłodzenie bequiet dark rock pro 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Wygląda na to, że potrzebujesz aktualizacji BIOSu. W każdym serwisie Ci to zrobią. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Dla spokoju ducha sprawdziłbym też ramy. Ustaw na sztywno minimalne taktowanie, zapisz zmiany i sprawdź jak wygląda sytuacja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Tak swoją drogą to ten procek nie wykorzysta pełnej szybkości tych RAMów. Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) jaki kabel ? DP czy HDMI ? Karta "zpatchowana" ? https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ Edytowane 27 Listopada 2021 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
lee1818 2 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 11 godzin temu, cyna76 napisał: jaki kabel ? DP czy HDMI ? Karta "zpatchowana" ? https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ Karta pod hdmi. W poprzednim zestawie nie miałem z nią problemu. Cały czas teraz w biosie jest ustawione box cooler 65w i komputer działa normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts