klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 cześć, Kupiłem sobie drugi dysk na m2 - najpierw miałem evo 960pro, teraz przyszedł czas na 980 pro. Najpierw dołożyłem dysk bez formatowania komputera. W biosie dysk był widoczny, w magicanie również - ale widows go nie widział. Ustawiłem mu na sztywno literę dysku - i wtedy sytuacja się odwróciła - windows był ok ale magican nie widział. Pomyślałem więc, że zrobię format, odpiałem wszystko - zostawiłem tylko nowy dysk - i instalacja się zapętliła. Mimo, prób zmiany boosta albo wyciągnięcia w porę USB - nie udało się. Włożyłem więć 960tkę, którą mam jako system, 980 pro jest jako drugi dysk - ale magican go nie widzi macie jakies pomysły ? moja płyta główna B560M D3H. będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź! Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Sprobuj zainstalowac starsza wersje tego Magician bo pewnie masz najnowsza na komputerze. Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Niestety nic, dalej go nie widzi Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Zainicjowałeś dysk w Windowsie ? Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Tak. Teraz raz jeszcze zrobiłem format bo poinstalowalem jakieś pierdoły do płyty glownej ze strony producenta (do sata/storages) i nie widzi mi starych dysków. W managerze urządzeń nie zainstalowany kontroler raid i nijak nie da się go zainstalowac Edit Dyski wróciły ale Evo dalej nie widzi... Edytowane 12 Października 2021 przez klappy Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Na zagranicznych forach ludzie tez maja ten sam problem z widocznoscia dyskow Samsunga przez Magician. Sprobuj odinstalowac calkowicie Magician z komputera, zainstaluj jeszcze raz i potem zrestartuj komputer - powinno wykryc oba dyski. Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2021 2 minuty temu, sebki1 napisał: Na zagranicznych forach ludzie tez maja ten sam problem z widocznoscia dyskow Samsunga przez Magician. Sprobuj odinstalowac calkowicie Magician z komputera, zainstaluj jeszcze raz i potem zrestartuj komputer - powinno wykryc oba dyski. Od wczoraj zrobiłem jakieś 4 formaty, w między czasie dziesiątki aktualizacji, resetów - nic nie pomaga Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mozesz jeszcze dac screena z programu CrystalDiskInfo czy z dyskiem jest wszystko ok. Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2021 19 minut temu, sebki1 napisał: Mozesz jeszcze dac screena z programu CrystalDiskInfo czy z dyskiem jest wszystko ok. o tym mowa? Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 SMART dysku wyglada w porzadku.Widac na screenie ze dysk nie ma przypisanej litery i tryb transferu nie jest wykrywany wiec pewnie tu jest jakis problem. Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2021 zarządzanie dyskami - tak wygląda 2 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Ale bajzel, ty to partycjonowałeś? Da się poszerzyć partycję na ten nieprzydzielony obszar na początku dysku? Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2021 fakt, dziwnie to wygląda - ale juz nie chce nawet tego ruszać Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Jak dobrze rozumiem, ten "Dysk 4" w zarządzaniu, to wspomniany Samsung 980 (czy 980 pro?). Do którego slotu M.2 wsadziłeś tego Samsunga i czy próbowałeś przekładać do drugiego. Jak wygląda obecnie sytuacja, bo widzę że zrobiłeś tam partycje z mapowaniem na "D" Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2021 2 minuty temu, kokosnh napisał: Jak dobrze rozumiem, ten "Dysk 4" w zarządzaniu, to wspomniany Samsung 980 (czy 980 pro?). Do którego slotu M.2 wsadziłeś tego Samsunga i czy próbowałeś przekładać do drugiego. Jak wygląda obecnie sytuacja, bo widzę że zrobiłeś tam partycje z mapowaniem na "D" Kilka sportowań... Nie ogarnąłem i to bardzo. Mój dysk to Dysk SSD Samsung 980 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V8V1T0BW) - więc to nie jest EVO ? ani tym bardziej pro (dokładnie ten https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-980-1-tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-mz-v8v1t0bw-5946393/) Co do bałaganu w dyskach: 1. Dysk C - system - EVO 960 2. Dysk D - ten wspomniany wyżej 980 3. Dysk E - zwykły SSD 4. Dyski F G H - HDD, dziadek. Nie próbowałem ich zamieniać slotami, może warto spróbować. 'Jak wygląda obecnie sytuacja, bo widzę że zrobiłeś tam partycje z mapowaniem na "D"' - w dalszym ciągu dysk nie jest widoczny, a te mapowanie zrobiłem jeszcze przed 1 formatem. Ale się wkurzyłem, czemu sądziłem, że to evo pro Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 980 to zwykły SSD PCI-e 3.0 do tego z kontrolerem Dramless. Próbowałeś podmapować tę partycje na inną literę? jakąś wysoką, nie "D" Przez "dysk nie jest widoczny" rozumiem że w eksploratorze Windowsa nie jest widoczny (bo to że w samsung magician nie jest, to mnie za bardzo nie interesuje, bo to może być bug). Próbowałeś aktualizować BIOS? Jaki konkretnie masz tam CPU? W które konkretnie złącze M.2 jest który SSD obecnie? Cytuj Link to post Share on other sites
klappy 0 Napisano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2021 4 minuty temu, kokosnh napisał: 980 to zwykły SSD PCI-e 3.0 do tego z kontrolerem Dramless. czy to zle? (chodzi mi o kontroler) mapowanie na wyższa literę nie pomogło Biosa nie aktualizowałem CPU - i5 11400 dysk jest podpięty bliżej procesora (M2A_CPU) zaraz spróbuje zamienić miejscami te dyski Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 25 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Mam dokładnie to samo. 980 pro nie widzi a 970 evo tak Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 samsung magician, czy w eksploratorze Windowsa? Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Magican, widzi dyski ale evo 970 jest ogolnie dostepny temp etc, 980pro jest n/a winda 11 x570 ryzen 5950. Mam nvme samsunga najnowszy magican. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 a w Crystaldiskinfo? PS. sam mam SSD Samsunga, ale oprócz aktualizacji firmware, nie wiem po co to uruchamiać. Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 28 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Tak działa jak należy chyba bo ma transfer okolo 7000 w tescie. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 chodzi mi o program diagnostyczny Crystaldiskinfo, który pobiera dane SMART z SSD, to czego Magican ci nie czyta. Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 29 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Na początek ja bym ogarnął ten burdel z partycjami: jeden dysk -jedna partycja. Poza dyskiem gdzie system masz, recovery też pewnie można usunąć z tego dysku. Potem poogarniaj literki z dyskami. Windowsa masz na dysku nr 3 a nie jeden. Ogarnij najpierw partycje. Jak pod Windowsem się nie da to odpal jakiegos linuxa i na nim programem gparted można się pobawić. Poza literką dysku możesz dać im etykietę typu 860evo 980pro HDD czy jak tam chcesz. Najpierw zrob porządek z tym comasz. Edytowane 29 Listopada 2021 przez bob Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 29 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 20 godzin temu, kokosnh napisał: chodzi mi o program diagnostyczny Crystaldiskinfo, który pobiera dane SMART z SSD, to czego Magican ci nie czyta. Niestety nie ma tam dysku 980Pro tylko 970Evo ojj. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts