Skocz do zawartości

[MULTI] METRO - seria

Metro Exodus  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto zagrać/kupić (opinie graczy)?

• trzeba zagrać, tytuł zasługujący na miano gry roku
      0
    • solidna pozycja, zapewnia świetną zabawę na długie godziny, posiada minimalne błędy
    • ciekawa pozycja ale sporo jej jeszcze brakuje do ideału
    • można zagrać ale niekoniecznie, pozycja skierowana głównie do fanów gatunku/klimatu
      0
    • zdecydowanie nie, gra nie miała prawa wyjść
      0

Recommended Posts

Ja mam ci powiedzieć jak wymusisc w sterowniku wygładzanie krawędzi?
Jak to było do mnie to ATI ma kilka rodzajów anty aliasingu w sterownikach wybierz taki który zje jak namniej klatek.

Edytowane przez Skitles

Każda linia zajmuje troche kilobajtów tesselacja dodaje kolejne linie więc musi zjadac ram.

Ja nie mam karty ATI Radeon niech kapucynek napisze jak właczyć poszczególne rodzaje aa w sterowniku i które rodzaje działają z metro.

ATI ma chyba temporary anty aliasing może on wygładzi i mało klatek zje.

ATI ma MLAA - filtrowanie morfologiczne -tak to się nazywa jak włączycie to się pochwalcie czy działa.

Edytowane przez Skitles

Nie radzę grzebać w ustawieniach CCC, czasem potrafią więcej skopać niż pomóc... tutaj sterowniki nVidii są dużo lepsze. PO prostu ustawcie 0,5X MSAA :P

SSAA 0.5x rozmazuje ekran bo z rozdzielczości którą ustawisz zostaje ona przeskalowana o jakieś 50% w dół... Przetestowane i potwierdzone na innych forach. Rozmazanie pochodzi od tego że robi się pikseloza tak jakby. Ustawisz SSAAx2 i masz obraz żyletę ale spadek wydajności... i to samo z x4. Najlepiej jest na OFF dać bo gra ma domyślnie AAA.

Szkoda że w metro nie można sobie ustawić max fps 60.

Jak mi spadło do 60 klatek to 60 bez v-synca i tak było lepsze niż 60 z v-sync.

Najlepsza wydajnośc jest jak dochodzi do 90 wtedy myszka chodzi miodzio

ale nie wyobrażam sobie kompa który pociągną by ta grę z minimalnym fpsem na poziomie 90klatek.

Jak przejdę grę to sprawdze jak to chodzi ze wszystkim na low.

Czyli SSAA 0.5 za miast wygładzić krawiędzie to jeszcze je bardziej wywala?

SSAA 0.5x rozmazuje ekran bo z rozdzielczości którą ustawisz zostaje ona przeskalowana o jakieś 50% w dół... Przetestowane i potwierdzone na innych forach. Rozmazanie pochodzi od tego że robi się pikseloza tak jakby. Ustawisz SSAAx2 i masz obraz żyletę ale spadek wydajności... i to samo z x4. Najlepiej jest na OFF dać bo gra ma domyślnie AAA.

Hmm ciekawe, zaraz sprawdzę. Zaintrygowało mnie to co nie co. Przy x2 spadek jest mały (wydajności).

Edytowane przez Kapucynek

Dziwne, czuje się tak jak gdybym na swoim HP EliteBooku ustawił rozdzielczość typu 1366x768 zamiast 1920x1080.

Tak czy siak z x2 tragedii nie ma, zjada tylko 5-6 fps oraz 200mb VRAM więcej ;)

Musze potem w OCCT sprawdzić czy przy grze na otwartym terenie zjada mi 100% ram (3gb).

No dobra. Gra ukończona już drugi raz. Tym razem udało się zaliczyć na dobrym zakończeniu. Momenty gdy zabiłem ludzi:

• pociąg
  • wojna o D6

Tylko w tych dwóch momentach zabiłem człowieka, a tak to ogłuszanie albo omijanie. Przyznam, że więcej zabawy miałem starając się nikogo nie zabić.

Ale szybciej chodzi gra z tym SSAA 0.5 czy wolniej?

Gra z SSAA x0,5 działa średnio o 40-50% szybciej... To jest tzw. Downscaling. Jak ja ustawie 1680x1050 Wszystko max + SSAA x0,5 to mam cały czas praktycznie 70-100fps tylko szkoda że obraz jest jak mydło - rozmazana papka i rzygi :D Wygląda przynajmniej 2-3 razy gorzej.

Dziwne, czuje się tak jak gdybym na swoim HP EliteBooku ustawił rozdzielczość typu 1366x768 zamiast 1920x1080.

Tak czy siak z x2 tragedii nie ma, zjada tylko 5-6 fps oraz 200mb VRAM więcej ;)

Musze potem w OCCT sprawdzić czy przy grze na otwartym terenie zjada mi 100% ram (3gb).

Ja Ci powiem za jakieś 30 minut jaki jest u mnie spadek FPS przy x2 i przy x4 :P a co jest przy x0.5

Edytowane przez henus7

Dobre zakończenie = wstęp do ksiązki metro 2034 (np. miller inwalida)

Złe zakończenie = nijak powiązane i zamyka teoretycznie uniwersum metro, jeszcze nie wyszło Metro 2034 a oni już zabili Millera i Artyoma ;) [TO ZAKOŃCZENIE TO NIEPOROZUMIENIE]

Edytowane przez .daft
poprawione

Ok. W miejscu gdzie mam normalnie 45fps... z SSAA OFF to przy x0.5 mam 75fps... :P czyli z automatu średnio jest +30fps. Praktycznie nie miałem poniżej 60-65 ale obraz to jedna wielka kupka... :o

Tam gdzie z SSAA OFF jest 45fps to przy x2 jest już 30fps. Automatycznie średnio -15fps

Gdy ustawię x4 jest zaledwie od 14-17fps średnio więc automatycznie leci to na łeb , na szyję...

Tak tylko ja mówię o Jakości najwyższej i Tesselacji również i rozmycie Normalne. Chyba że któryś z Nas kłamie xD Aha... to było przy procku 2.66 + Turbo. Zaraz zobaczę po OC CPU.

Edytowane przez henus7

No nie bo ja mam nagrane :<

Może to dla tego że ja mam Czerwonych ty Zielonych, każdy jest trochę lepszy w jednym a gorszy w drugim ;p

Wejdz na bagna, tam gdzie się szukało benzyny do tej "łódki" i sprawdź, ja tam miałem około 4-6 fps mniej :/