Rebelmind 3738 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Co prawda dopiero początek Q4 2021, ale nigdy nie jest za wcześnie żeby ruszyć z nowym Hype-train'em - szczególnie gdy temat dotyczy molocha w świecie IT, który może wbić się klinem między dwie inne duże korporacje, monopolistów na rynku GPU (AMD i NVidię). Dodatkowo sytuację mamy obecnie tak abstrakcyjnie sUabą, że jakiekolwiek nowe (i dostępne!) karty mogłyby się okazać zbawieniem... Zapraszam do dyskusji! ############################## Co wiemy na dzień dzisiejszy? * Intel przekazał referencyjne płytki PCB do swoich partnerów AiB, co by Ci zaczęli projektować swoje autorskie modele https://www.techpowerup.com/286936/intel-arc-alchemist-reference-boards-offered-to-partners * najmocniejszy model oparty na SoC Alchemist ma oferować wydajność na poziomie RTX 3070, zawierać 16GB pamięci VRAM GDDR6 na 256-bitowej magistrali, TDP na poziomie 225W, zegary 2-2.3GHz i powstać w 6nm procesie technologicznym w fabach TSMC https://www.purepc.pl/karty-graficzne-intel-arc-z-ukladem-soc-alchemist-maja-konkurowac-z-nvidia-geforce-rtx-3070-i-amd-radeon-rx-6700-xt https://www.purepc.pl/intel-arc-informacje-o-kartach-graficznych-alchemist-wybor-6-nm-litografii-troche-o-xess-i-planach-na-autorskie-konstrukcje * Spodziewana premiera: Q1 2022 Jako zatwardziały Czerwonoarmista - Czekam™² Edytowane 21 Września 2021 przez Rebelmind Reklama 5 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 MSRP można między bajki włożyć, ale przez pół roku może się coś zmieni (oby na lepsze). Ja głównie czekam na jakiś niższy segment, coś mocniejszego od integry a zarazem tańszego od obecnych cen gtx 1650 (1600 pln ). Może dałoby się wtedy znowu złożyć coś do lekkiego grania poniżej 3k pln. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 16 godzin temu, zbiku90 napisał: MSRP można między bajki włożyć, Myślę ze podobnie jak wydajność na poziomie 3070.... owszem każda konkurencja cieszy, ale nie mam zbyt wygórowanych oczekiwań. Tak po prawdzie to mam wrażenie, że intel w końcu ruszył cztery litery w temacie GPU bo po kolejnym boomie na crypto widzą ile im siana między palcami ucieka. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Może im wystarczyć że będzie kopać jak 3060 i każda ilość się sprzeda Cytuj Link to post Share on other sites
effendi3GO 36 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 16 godzin temu, zbiku90 napisał: tańszego od obecnych cen gtx 1650 (1600 pln Kupuj dalej ze sklepu dokładając sobie do ceny podatki i marżę, to za 3k niedługo tylko kalkulator złożysz... https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-pny-geforce-gtx-1650-dual-fan-4gb-wds Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Godzinę temu, effendi3GO napisał: Kupuj dalej ze sklepu dokładając sobie do ceny podatki i marżę, to za 3k niedługo tylko kalkulator złożysz... Ale wiesz że czasem ktoś potrzebuje fv? A gwarancja i rękojmia (bez umowy kupna-sprzedaży) z zasady nie przechodzą na drugiego właściciela i serwis może się wypiąć w razie W? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Intel to pierwszy gracz. Nie trzeci. Cytuj Link to post Share on other sites
effendi3GO 36 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) 59 minut temu, zbiku90 napisał: Ale wiesz że czasem ktoś potrzebuje fv? Dobrze, że właśnie użyłeś tego słowa klucz, które tylko podkreśla rację mojej wypowiedzi... Więcej chyba dodawać nie muszę... Edytowane 22 Września 2021 przez effendi3GO Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 2 godziny temu, pendzel_3 napisał: każda konkurencja cieszy Niezależnie od faktycznych osiągów i cen, wejście 3 i to dużego gracza na rynek gpu to dla konsumentów dobra wiadomość, nawet jeśli karty intela nie będą w stanie nawiązać walki w najwyższym segmencie (co dla mnie osobiście jest bez znaczenia). Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 14 minut temu, effendi3GO napisał: Dobrze, że właśnie użyłeś tego słowa klucz, które tylko podkreśla rację mojej wypowiedzi... Więcej chyba dodawać nie muszę... Nie znam nikogo kto chciałby kupić cokolwiek do kompa bez gwarancji. A rękojmia jest w tym przypadku jeszcze lepszym i szybszym rozwiązaniem jeżeli jest to stosunkowo nowy sprzęt. GPU zawsze były "delikatne" i często umierały (w porównaniu do np. CPU czy mobo). Jak ktoś kupuje GPU za 4-5 kafli albo więcej bez gwarancji to zazdroszczę odwagi. Godzinę temu, MiK napisał: Intel to pierwszy gracz. Nie trzeci. Błąd matrixa, pozwól że poprawię: "Intel to jedyny gracz, reszta nie gra w jego gierki". Większość osób myśli o GPU w PC. A mnie ciekawi jakie combosy mogą się pojawić w laptopach. Od kiedy AMD olało segment laptopów dość srogo (ostatni raz realną walkę stoczył 7970M który potem był rebrandowany trzykrotnie [!!!] z podbitym taktowaniem...) pozostaje tylko nvidia. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 13 minut temu, Revenant napisał: AMD olało segment laptopów dość srog https://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-RX-6800M-GPU-Benchmarks-and-Specs.542121.0.html Są mobilne RDNA2 serii 6000 tylko brakuje im zasobów żeby wszystko ogarnąć od procków po konsole wiec na rynku nie widać. a taki 6800m wypada między mobilnym RTX 3080 a 3070 https://www.techspot.com/review/2268-amd-radeon-6800m/ Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 47 minut temu, wrobel_krk napisał: https://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-RX-6800M-GPU-Benchmarks-and-Specs.542121.0.html Są mobilne RDNA2 serii 6000 tylko brakuje im zasobów żeby wszystko ogarnąć od procków po konsole wiec na rynku nie widać. a taki 6800m wypada między mobilnym RTX 3080 a 3070 https://www.techspot.com/review/2268-amd-radeon-6800m/ To jest jednoznaczne z brakiem obecności na rynku mobilnym. Dodatkowo większość producentów nie chce robić configów z kartami AMD dla mainstreamowym konstrukcji. Nvidia ma prawie 100% udziałów na rynku mobilnym, taka jest prawda. Sam miałem 7970M a potem R9 M290X (czyli podkręcony 8970M, który był podkręconym 7970M...) a potem ich realna dostępność umarła... i trzeba było wybrać 980M :f Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2021 2 godziny temu, MiK napisał: Intel to pierwszy gracz. Nie trzeci. Chronologicznie patrząc z tych co się ostali na rynku dGPU to trzeci. Ja wiem, że już wcześniej robili podejścia do zewnętrznych kart oraz że w integrach są obecni od dawna. Myślę, że najmocniejszy model będzie spokojnie lepszy od gtx 1650/Super/rx 5500. Jeśli zbliży się zaś do 3070 to moim zdaniem będzie ogromny sukces. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 NVIDIA szykuje wersje super na czas debiutu Alchemika, a że oni się dobrze szpiegują więc pewnie te karty są całkiem niezłe, tylko pytanie co ze sterownikami, wiem że to nie AMD i pewnie więcej ludzi nad nimi pracuję niż u czerwonych ale może być róznie Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 7 godzin temu, MiK napisał: Intel to pierwszy gracz. Nie trzeci. Mimo, że pierwszym moim akceleratorem 3D była karta i740 to już wtedy nie byli pierwsi, a producentów kart, prócz nVidia i ATI było wtedy, pod koniec lat 90-tych, jeszcze kilku. Natomiast ceny były podobnie zabójcze jak dziś. Nie pamiętam dokładnie ile sama karta kosztowała, ale za komputer na budżetowych komponentach z Pentium 166 MMX dałem ponad 5 tysięcy. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) 4 minuty temu, Krzysztof Miś napisał: wtedy nie byli pierwsi Pierwsi w sensie ilości udziału na rynku gpu. Intel ma większy udział niż nvidia i amd razem. Więc na rynku są pierwszym graczem. Edytowane 22 Września 2021 przez MiK 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 11 minut temu, MiK napisał: Intel ma większy udział niż nvidia i amd razem Jeśli bierze się pod uwagę integry do wyświetlania pulpitu i filmów to faktycznie miażdżą konkurencję. Zwłaszcza w segmencie mobilnym. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Nie chcę się czepiać słówek tylko zwrócić uwagę jakim molochem na rynku gpu jest intel. Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 4 godziny temu, wrobel_krk napisał: NVIDIA szykuje wersje super na czas debiutu Alchemika, a że oni się dobrze szpiegują więc pewnie te karty są całkiem niezłe, tylko pytanie co ze sterownikami, wiem że to nie AMD i pewnie więcej ludzi nad nimi pracuję niż u czerwonych ale może być róznie Nie gram na intelu, no chyba że na nowych w stare fallouty i nie ma problemu ale tak ogólnie to z jakąkolwiek generację intela nie miałem problemu ze sterownikami nigdy. Duo, i co z tego jak wydadzą supery jak albo ich nie będzie albo oczywiście ceny będą wystrzelone z kosmosu. Ja nie mam bólu nawet nie czekam, nie sprawdzam już. Nie zarabiam jak niektórzy tutaj 10 tysięcy na rękę tylko 3 z kawałkiem, mam do zapłacenia rachunki za mieszkanie, za garaż, za boxa na graty bo nie ma piwnicy do mieszkania i jeszcze trzeba za coś żyć, coś zjeść. W 2015r kupowałem GTX'a 970, o którego regularnie dbam, wydałem wtedy sporo i żarłem przysłowiowy gruz, ale przyszedłem do sklepu wziąłem z półki i cena była jakaś w miarę ludzka wydałem wtedy 1429zł i byłem przeszczęśliwy bo mogłem sobie pograć w fallouta 4 który to na GTX460 chodził ale no suabo.. Platformę zmieniałem średnio co 5 lat, głównie to GPU bo reszta szkieletu trochę wcześniej zazwyczaj. Niestety nie jestem wróżbitą maciejem i mogę sobie sam pluć na siebie bo mogłem tanio kupić RTX'a 2070s i pewnie nawet bym nie czytał tych tematów bo co bym chciał to bym uruchomił w miarę komfortowych ustawieniach na moim monitorze 24' 144Hz. Pomyślałem sobie wtedy, poczekam już chwilę bo zaraz będzie next gen i będzie większy sens nawet jak będą trochę droższe. I bądź tu mądry... A teraz tylko czysta fantazja do pośmiania się, ale jakbym miał możliwość wsadzenia komuś atomówki to bym to zrobił u samsunga albo TSMC, oddalił się w miarę od strefy detonacji, zrobił streama na YT jak wysadzam i daruję wam grzyba i powiedział że to jest to na co zasługujecie, a bomba była kupiona za BTC. Myślę że detonacja nuklearna bardzo szybko by zmobilizowała kraje do uregulowania pseudo pieniędzy. Oczywiście to tylko nierealna fantazja ja tylko mogę z czystym sumieniem zacytować zenka(nie, nie martyniuka) - "Mam na to wszystko w^&**%ne". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2021 14 godzin temu, Gadget napisał: A teraz tylko czysta fantazja do pośmiania się, ale jakbym miał możliwość wsadzenia komuś atomówki to bym to zrobił u samsunga albo TSMC, Serio, zrzuciłbyś bombę atomową nad fabrykami chipów bo nie możesz kupić karty graficznej po normalnej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Niewiele by to pomogło w temacie braku gpu na rynku Ja bym szedł w drugą stronę i na szybkości pobudował ze 2 fabryki Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2021 I dokładnie to sie dzieje. Pod koniec 2022 Intel, Samsung i TSMC mają ukończyć budowę i rozpocząć produkcję w nowych fabach - stąd też analitycy przewidują znaczącą poprawę dopiero w Q1 2023 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 5 minut temu, Rebelmind napisał: I dokładnie to sie dzieje. Pod koniec 2022 Intel, Samsung i TSMC mają ukończyć budowę i rozpocząć produkcję w nowych fabach - stąd też analitycy przewidują znaczącą poprawę dopiero w Q1 2023 Ja liczę nie na tyle co poprawę ale nadpodaż. Walczyli by o to by nie płacić za magazynowanie stocków. Jedyna szansa by ceny na rynku się unormowały w szybkim tempie i nie zostawiły im pola do cichych (stałych) podwyżek. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Nie ma się co łudzić @Revenant, nie po to się ceny podnosi w kosmos żeby potem je na powrót zakopać. No bo jakże by inaczej mogło być niż tak: Wchodzi RTX 4000 Ada Lovelace; RTX 4080 okazuje się mieć wydajność 3090 + 20% i na start MSRP 5000 pln. Ludzie, którzy kupowali RTX 3080 po 6000 pln zakrzykną "taniocha!" i będzie powtórka z Q3 2020... W powrót niższych cen uwierzę jak zobaczę. Cytuj Link to post Share on other sites
RBX100 61 Napisano 9 Października 2021 Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Na spadek cen kart musiałoby się złożyć kilka rzeczy, zażegnanie kryzysu surowców, podzespołów, spadek wartości krypto no i czas. Przecież teraz to się cała siatka ludzi się stworzyła, przeróżnych pośredników którzy bezpośrednio przyczyniają się do wzrostu cen, tacy niechętnie zrezygnują z łatwego zarobku. Myślę że ceny dopiero spadną jak skończy się ten cały bum na kopanie, jak kopacze przestaną kupować karty, produkcja wróci do normy a cały rynek z powrotem nasyci się nowymi kartami. Pośrednicy jak zobaczą że niczego nie sprzedają to też będą zmuszeni schodzić z cen. Na to wszystko potrzeba dużo czasu i nie nastawiałbym się jakoś hurra optymistycznie że w najbliższym czasie wszystko wróci do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts