mateusz_04 0 Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 witam, mam problem z ramami, mam 2 kości po 4 gb, nie wiem dlaczego ale dostępne mam tylko 3,9 a 4,1 gb jest sprzętowo zarezerwowana. Próbowałem wkładać ramy na sloty 1 i 3, 2 i 4 ale nic to nie zmienia a 4 gb ramu to nie za dużo i jest problem jak chce się pograć w jakąś trochę bardziej wymagającą grę. Proszę o pomoc bo się męczę z tymi ramami już od prawie roku, z góry dzięki. Moje podzespoły: Pamięć ram - HyperX Fury DDR4 8gb 2666MHz CL15 Płyta główna - ASRock Fatal1ty B450 GAMING K4 Procesor - AMD Ryzen 5 2600 3.4Ghz Dysk HDD - Toshiba P300 2TB Dysk SSD - GoodRam CX300 120GB Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB Zasilacz - XFX PRO 550W Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 W Uruchom wpisz: msconfig. Przejdź do zakładki Rozruch tam kliknij na Opcje Zaawansowane. W wyświetlonym oknie wybierz Maksymalna pamięć i kliknij OK. Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2021 próbowałem z msconfig i nic nie pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Może czas na większą ilość ramy może dokup jeszcze jeden taki zestaw RAMu Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2021 już mam 2 kosci tylko sęk że połowa ramu nie jest do użytku (sprzętowo zarezerwowana) Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Od początku tak miałeś czy po jakieś aktualizacji? Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2021 W dniu 16.09.2021 o 17:40, BlackCoffe napisał: Od początku tak miałeś czy po jakieś aktualizacji? Właśnie nie jestem pewny, ale ostatnio mi działało i jak czyściłem kompa to odpiąłem ramy i jak już włożyłem z powrotem to się popsuło i komp zabiera mi 4,1gb ramu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 To w takim razie wyłącz komp, jeszcze raz wyjmij kości RAM i wsadź z powrotem. Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2021 W dniu 18.09.2021 o 13:59, BlackCoffe napisał: To w takim razie wyłącz komp, jeszcze raz wyjmij kości RAM i wsadź z powrotem. próbowałem już setki razy Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 W które gniazda masz wpięte kości RAM? A2i B2? Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2021 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: W które gniazda masz wpięte kości RAM? A2i B2? A1 i B1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 No to zmień na A2 i B2. Cytuj Link to post Share on other sites
kaz3k69 2 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Przepraszam, że się wtrącę, ale u ciebie wygląda, że to bios blokuje ci pamięć. W instrukcji znalazłem takie ustawienia w pozycji North Bridge Configuration , następnie Share Memory , gdzie po przetłumaczeniu : Skonfiguruj rozmiar pamięci przydzielonej zintegrowanemu procesorowi graficznemu po uruchomieniu systemu. Miałem kiedyś płytę, w której mogłem na sztywno przydzielić pamięć operacyjną do procesora graficznego i w systemie była widoczna jako zarezerwowana. Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2021 47 minut temu, BlackCoffe napisał: No to zmień na A2 i B2. próbowałem też 15 minut temu, kaz3k69 napisał: Przepraszam, że się wtrącę, ale u ciebie wygląda, że to bios blokuje ci pamięć. W instrukcji znalazłem takie ustawienia w pozycji North Bridge Configuration , następnie Share Memory , gdzie po przetłumaczeniu : Skonfiguruj rozmiar pamięci przydzielonej zintegrowanemu procesorowi graficznemu po uruchomieniu systemu. Miałem kiedyś płytę, w której mogłem na sztywno przydzielić pamięć operacyjną do procesora graficznego i w systemie była widoczna jako zarezerwowana. czyli co mogę zrobić żeby to naprawić ? Cytuj Link to post Share on other sites
kaz3k69 2 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Odpal bios poszukaj opcji north bridge i zobacz czy opcja share memory jest edytowalna. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Problem w tym, że ty nie masz zintegrowanej grafiki. Trudno mi powiedzieć co siedzi na twojej płycie ale kolega ma rację, że może przy boocie alokuje pamięć pod coś czego nie masz... Szukaj shared memory, uma lub igfx. W twojej płycie zdaję się jak na screanie (1). Z drugiej strony nie powinno tam być opcji alokacji pow. 2GB (2) i nie powinno się dać ustawić jak integry nie masz więc dziwne. Chyba że nvidia ale u mnie czegoś takiego nie ma (tylko współdzielona i 8GB dedykowanej). Tak czy siak jakieś urządzenie rezerwuje. Jeśli to Nvidia to będziesz miał w menadżer zadań/wydajność/gpu. Może też być niekompatybilny lub uszkodzony ram. Wtedy winda go widzi ale nie potrafi użyć (traktuje jak zarezerwowany). Obstawiam ostatnią opcję. Jeśli tak to CPU-Z pokaże. Choćby single channel jeśli w ogóle nie mniejszą pamięć Edytowane 21 Września 2021 przez anemus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) BIOS aktualny? Przywracałeś ustawienia fabryczne? Sprawdź czy w slotach nie ma jakiegoś paprocha(kurzu). Edytowane 21 Września 2021 przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 11 godzin temu, CrisPell napisał: Sprawdź czy w slotach nie ma jakiegoś paprocha(kurzu). To samo z socketem i CPU, weź pod lupę i posprawdzaj czy wszystkie piny są proste a w sockecie nie ma jakichś zanieczyszczeń. Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz_04 0 Napisano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2021 15 godzin temu, anemus napisał: Problem w tym, że ty nie masz zintegrowanej grafiki. Trudno mi powiedzieć co siedzi na twojej płycie ale kolega ma rację, że może przy boocie alokuje pamięć pod coś czego nie masz... Szukaj shared memory, uma lub igfx. W twojej płycie zdaję się jak na screanie (1). Z drugiej strony nie powinno tam być opcji alokacji pow. 2GB (2) i nie powinno się dać ustawić jak integry nie masz więc dziwne. Chyba że nvidia ale u mnie czegoś takiego nie ma (tylko współdzielona i 8GB dedykowanej). Tak czy siak jakieś urządzenie rezerwuje. Jeśli to Nvidia to będziesz miał w menadżer zadań/wydajność/gpu. Może też być niekompatybilny lub uszkodzony ram. Wtedy winda go widzi ale nie potrafi użyć (traktuje jak zarezerwowany). Obstawiam ostatnią opcję. Jeśli tak to CPU-Z pokaże. Choćby single channel jeśli w ogóle nie mniejszą pamięć CPU-Z pokazuje mi normalnie 8gb i dual channel wlączyłem w biosie IOMMU tak jak na ss u góry i spróbowałem te sloty przeczyścić, któraś z tych dwóch rzeczy pomogła bo mam dostępne 7,4GB ale dalej mam 568MB sprzętowo zarezerwowane, niewiem czy to zostawić czy dalej się z tym bawić i dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Nie przejmuj się tym, Ileś tam zawsze będziesz miał zarezerwowane. Czyli wirtualizacja i/o ci rezerwowała pamięć, a nie grafika (znaczy grafika nvidii ale przez amd-vi) czy problemy z RAM. Edytowane 23 Września 2021 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) 18 godzin temu, anemus napisał: Nie przejmuj się tym, Ileś tam zawsze będziesz miał zarezerwowane. Czyli wirtualizacja i/o ci rezerwowała pamięć, a nie grafika (znaczy grafika nvidii ale przez amd-vi) czy problemy z RAM. Mylisz się, to wciąż za dużo. Ja mam 74MB zarezerwowane tylko. Edytowane 23 Września 2021 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 25 Września 2021 Udostępnij Napisano 25 Września 2021 (edytowane) Nie mylę się. To nie za dużo. Twój sprzet != od jego sprzętu. Skoro przy wirtualizacji miał dużo to i po jej wyłączeniu tablica translacji i/o będzie większa niż u ciebie. Nie wiem jakie urządzenie ale jakiś tyle rezerwuje. Wystarczy, że ma coś na pcie na mostku zamiast na cpu z umm (choć nie podejzewam, żeby miał grafikę na czarnym slocie ale coś może siedzieć na pcie lub usb). Edytowane 25 Września 2021 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
bariszop 0 Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 poszukaj opcji mostka północnego i sprawdź, czy opcja współdzielenia pamięci jest edytowalna. Cytuj Link to post Share on other sites
arthur1983 0 Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Witam wszystkich, podepnę się pod ten temat bo mam ten sam problem. Mój sprzęt to: Pamięć ram -2xKingston HyperX Fury Red CL16 DDR4 8GB 2666NHz Płyta główna - MSI X470 GAMING PLUS (AMD X470) Procesor - AMD Ryzen 5 2600 3.4/3.9Ghz Karta graficzna - GeForce PCI-E GTX 1650 Zotac 4GB GDDR6 AMP Jak napisałem na początku mam ten sam problem z pamięcią sprzętowo zarezerwowaną, tylko w moim przypadku jest 8,1GB z 16GB. Wypróbowałem sposoby o których wcześniej była mowa i nic nie dały, jak było tak jest. System, Bios jak i CPU-Z widzi obie kości, przeprowadziłem test pamięci programem z Win 10 i nie znalazł błędów. Czy ktoś miał by jakieś pomysły co można jeszcze zrobić poza dokupieniem kolejnych kości?? Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Załączam foto i zrzuty z biosu, menadżera zadań oraz z CPU-Z Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts