Skocz do zawartości

4,1 gb ramu sprzętowo zarezerwowane


Recommended Posts

witam,

mam problem z ramami, mam 2 kości po 4 gb, nie wiem dlaczego ale dostępne mam tylko 3,9 a 4,1 gb jest sprzętowo zarezerwowana. Próbowałem wkładać ramy na sloty 1 i 3, 2 i 4 ale nic to nie zmienia a 4 gb ramu to nie za dużo i jest problem jak chce się pograć w jakąś trochę bardziej wymagającą grę. Proszę o pomoc bo się męczę z tymi ramami już od prawie roku, z góry dzięki.

 

Moje podzespoły:

Pamięć ram - HyperX Fury DDR4 8gb 2666MHz CL15
Płyta główna - ASRock Fatal1ty B450 GAMING K4

Procesor - AMD Ryzen 5 2600 3.4Ghz

Dysk HDD - Toshiba P300 2TB

Dysk SSD - GoodRam CX300 120GB

Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB

Zasilacz - XFX PRO 550W

1462806775_RAM(2).jpg.6fab265e43b469213927c220c6f4c583.jpg

Link to post
Share on other sites

Przepraszam, że się wtrącę, ale u ciebie wygląda, że to bios blokuje ci pamięć. W instrukcji znalazłem takie ustawienia  w pozycji North Bridge Configuration , następnie Share Memory , gdzie po przetłumaczeniu Skonfiguruj rozmiar pamięci przydzielonej zintegrowanemu procesorowi graficznemu po uruchomieniu systemu. Miałem kiedyś płytę, w której mogłem na sztywno przydzielić pamięć operacyjną do procesora graficznego i w systemie była widoczna jako zarezerwowana.

Link to post
Share on other sites
47 minut temu, BlackCoffe napisał:

No to zmień na A2 i B2. 

próbowałem też

15 minut temu, kaz3k69 napisał:

Przepraszam, że się wtrącę, ale u ciebie wygląda, że to bios blokuje ci pamięć. W instrukcji znalazłem takie ustawienia  w pozycji North Bridge Configuration , następnie Share Memory , gdzie po przetłumaczeniu Skonfiguruj rozmiar pamięci przydzielonej zintegrowanemu procesorowi graficznemu po uruchomieniu systemu. Miałem kiedyś płytę, w której mogłem na sztywno przydzielić pamięć operacyjną do procesora graficznego i w systemie była widoczna jako zarezerwowana.

czyli co mogę zrobić żeby to naprawić ?

 

Link to post
Share on other sites

Problem w tym, że ty nie masz zintegrowanej grafiki. Trudno mi powiedzieć co siedzi na twojej płycie ale kolega ma rację, że może przy boocie alokuje pamięć pod coś czego nie masz... Szukaj shared memory, uma lub igfx. W twojej płycie zdaję się jak na screanie (1). Z drugiej strony nie powinno tam być opcji alokacji pow. 2GB (2) i nie powinno się dać ustawić jak integry nie masz więc dziwne. Chyba że nvidia ale u mnie czegoś takiego nie ma (tylko współdzielona i 8GB dedykowanej). Tak czy siak jakieś urządzenie rezerwuje. Jeśli to Nvidia to będziesz miał w menadżer zadań/wydajność/gpu.

Może też być niekompatybilny lub uszkodzony ram. Wtedy winda go widzi ale nie potrafi użyć (traktuje jak zarezerwowany). Obstawiam ostatnią opcję. Jeśli tak to CPU-Z pokaże. Choćby single channel jeśli w ogóle nie mniejszą pamięć

 

share.jpg

shared2.jpg

Edytowane przez anemus
  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites

BIOS aktualny? Przywracałeś ustawienia fabryczne? Sprawdź czy w slotach nie ma jakiegoś paprocha(kurzu).

Edytowane przez CrisPell
  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, anemus napisał:

Problem w tym, że ty nie masz zintegrowanej grafiki. Trudno mi powiedzieć co siedzi na twojej płycie ale kolega ma rację, że może przy boocie alokuje pamięć pod coś czego nie masz... Szukaj shared memory, uma lub igfx. W twojej płycie zdaję się jak na screanie (1). Z drugiej strony nie powinno tam być opcji alokacji pow. 2GB (2) i nie powinno się dać ustawić jak integry nie masz więc dziwne. Chyba że nvidia ale u mnie czegoś takiego nie ma (tylko współdzielona i 8GB dedykowanej). Tak czy siak jakieś urządzenie rezerwuje. Jeśli to Nvidia to będziesz miał w menadżer zadań/wydajność/gpu.

Może też być niekompatybilny lub uszkodzony ram. Wtedy winda go widzi ale nie potrafi użyć (traktuje jak zarezerwowany). Obstawiam ostatnią opcję. Jeśli tak to CPU-Z pokaże. Choćby single channel jeśli w ogóle nie mniejszą pamięć

 

share.jpg

shared2.jpg

CPU-Z pokazuje mi normalnie 8gb i dual channel

 

wlączyłem w biosie IOMMU tak jak na ss u góry i spróbowałem te sloty przeczyścić, któraś z tych dwóch rzeczy pomogła bo mam dostępne 7,4GB ale dalej mam 568MB sprzętowo zarezerwowane, niewiem czy to zostawić czy dalej się z tym bawić i dzięki za pomoc

 

Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, anemus napisał:

Nie przejmuj się tym, Ileś tam zawsze będziesz miał zarezerwowane. Czyli wirtualizacja i/o ci rezerwowała pamięć, a nie grafika (znaczy  grafika nvidii ale przez amd-vi)   czy problemy z RAM.

Mylisz się, to wciąż za dużo. Ja mam 74MB zarezerwowane tylko.

Edytowane przez CrisPell
Link to post
Share on other sites

Nie mylę się. To nie za dużo. Twój sprzet != od jego sprzętu. Skoro przy wirtualizacji miał dużo to i po jej wyłączeniu tablica translacji i/o będzie większa niż u ciebie.

Nie wiem jakie urządzenie ale jakiś tyle rezerwuje. Wystarczy, że ma coś na pcie na mostku zamiast na cpu z umm (choć nie podejzewam, żeby miał grafikę na czarnym slocie ale coś może siedzieć na pcie lub usb).

Edytowane przez anemus
Link to post
Share on other sites
  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...