danceman 3 Napisano 25 Maja 2021 Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Witam, poszukuje monitora do pracy biurowej (głównie arkusze kalkulacyjne, przeglądanie outlooka, internetu -to wszystko często w podzielonych okienkach na ekranie) Nie będzie wykorzystywany do obróbki grafiki, aczkolwiek wolałbym matryce IPS ze względu na przyjemniejsze kolory i lepsze kąty widzenia -tu często będzie to wykorzystywane. Budżet nieokreślony, aczkolwiek chciałbym aby nie było nic ponad potrzebę. Dobrze, żeby wygląd był "biurowy"(a przynajmniej niegamingowy) oraz aby jakość wykonania i ergonomia była przyzwoita. Obecny monitor to SAMSUNG S27C650D, matryca MVA (IPS). Ogólnie spoko, ale rozdzielczość to tylko full HD. myślę nad: z 27 calowych: ASUS ProArt PA278CV - 1920 zł , według rtings best of office monitor, ale jak dla mnie chyba trochę ponad potrzebę -cena prawie 2 tysie) Dell S2721DS - 1155 zł Dell S2721QS - 1500 zł (tu wyjątek, bo rozdzielczość 4K, ale cena uczciwa w porównaniu do asusa oraz drugiego della w 1440p i opinie dobre, w tym na rtings) z 32 calowych: tu mam problem, bo większość monitorów 32' 4K na IPS jest nastawiona głównie na gaming bądź profesjonalne zastosowanie w grafice, z tego względu ceny są zbyt wysokie jak na moje potrzeby. A mi zależy głównie na zastosowaniu typu office. LG 32UN880-B - mega ergonomiczny, ogólnie super... ale to już wydatek rzędu 3200 zł . Dell S3221QS - 1650 zł- jest to VA, czy ktoś cokolwiek może powiedzieć o tym modelu? obecny monitor to SAMSUNG S27C650D i nie wiem czy przesiadka z IPSa nie będzie zbyt drastyczna Czy znajdzie się jakiś monitor ~32 cale, 4K, IPS do zastosowania typowo biurowego, oferujący większą produktywność, pole robocze, ale z półki cenowej proporcjonalnie tak jak np. Dell S2721DS ? powiedzmy do 2500zł ? Edytowane 25 Maja 2021 przez danceman wyszczególnienie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Kolejny temat? Nie można było od razu założyć jednego? Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 3 godziny temu, worm napisał: Kolejny temat? Nie można było od razu założyć jednego? tak, tamte chciałem usunąć, ale niestety się nie dało Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 26 Maja 2021 Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Na pewno nie musisz się bać przesiadki z IPS na VA. Kolory będą podobne, a czerń o wiele lepsza. Co więcej - jako że nie będziesz używał monitora do grania, to takie kwestie jak ewentualny wyższy czas reakcji i większe smużenie nie będą Cię dotyczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Dzięki za informację Godzinę temu, Krokorok napisał: Matryca VA też ma swoje plusy i przesiadka z IPS powinna być przyjemna. Za niecałe 2k masz bardzo fajny - 32 calowy - model BenQ -> https://www.komputronik.pl/product/488657/benq-ew3270u.html Bardzo ładny obraz, oszczędza wzrok, pozwala podłączyć laptop bez zasilania, energooszczędny, no i kosztuje fajne pieniądze. Bardzo dopracowany produkt. Ogólnie fajnie się prezentuje, ale niestety praktycznie nieergonomiczny, a monitor miałby być często obracany. Gdyby znalazły się jeszcze jakieś propozycje to proszę o podesłanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts