krakow2000 9 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Witam Aktualnie mam Revoluta i bawię się kryptowalutami, nie są to zyski jak na akcjach ale lepsze niż % z banku. Na Revolut jak nie masz konta premium to pobierają 2,5% od zakupu i 2,5% ze sprzedaży a pieniądze natychmiast po wymianie lądują na twoim koncie (wymieniasz i od razu masz pieniądze). Czy tak samo działa to na innych giełdach?? Czy może "wystawiasz" chęć sprzedania i czekasz aż ktoś kupi?? Taka giełda np. BitBay. No i revolut ma ubogą bazę kryptowalut (za to bogatą bazę akcji spółek z różnych branż). Nie straciłem jeszcze nic na krypto, trzeba tylko w odpowiednim momencie sprzedać i kupić lecz przez te 5% w sumie prowizji Revoluta to jest około 5% mniej zysku w kieszeni. Edytowane 2 Lutego 2021 przez krakow2000 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) 3 godziny temu, krakow2000 napisał: Czy może "wystawiasz" chęć sprzedania i czekasz aż ktoś kupi?? Dokładnie tak to działa, masz oferty kupna i sprzedaży w określonych cenach. Dodatkowo żeby wypłacić pieniądze musisz się zweryfikować np. zdjęciem prawa jazdy. Giełda ma też chyba obowiązek zgłosić cię do skarbówki czyli na starcie jesteś 19% w plecy. Plus jakieś prowizje oczywiście. Edytowane 2 Lutego 2021 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 BitBay - każdy użytkownik podlega weryfikacji tożsamości zdjęcie z dowodem i jego skan z obu stron+ przelew weryfikacyjny na 10PLN (o ile pamiętem), w myśl przepisów o praniu brudnych pieniędzy. Przelewasz własne coiny lub kupujesz za walutę. Zlecenia jak na zwykłej giełdzie czyli szybkie kupno/sprzedaż, opcje na cenę, ilość itp. Od każdej transakcji pobierana jest prowizja. Kwestie podatkowe to klasyczne 19% (jak napisał zbiku) + drugie tyle (teoretycznie) jeśli obrót krypto realizowany jest poza granicą kraju. więcej info masz w support bitbay'a Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 2 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 8 godzin temu, krakow2000 napisał: Aktualnie mam Revoluta Revolut ma zaniżone ceny walut - na tym zarabia. Lepiej mieć konto na jakiejś giełdzie. Ale nie powiem, na początek Revolut dla "sprawdzenia siebie" jest ok. Cytuj Link to post Share on other sites
krakow2000 9 Napisano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 No Revoluta już olałem, siedzę na BitBay, lepsze zarobki Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Nie zapomnij się ze skarbówką rozliczyć Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Są jakieś poradniki dotyczące "optymalizacji" opodatkowania, ale nie wiem, co są warte. Sam się zdziwiłem, że nie tylko obrót krypto, ale również kopanie podlega podatkowi 19%. Te dziady na wszystkim położyły swoje chciwe łapy. Cytuj Link to post Share on other sites
krakow2000 9 Napisano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 9 godzin temu, zbiku90 napisał: Nie zapomnij się ze skarbówką rozliczyć Oczywiście, jak bym śmiał okradać PiS... znaczy Polskę. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 3 godziny temu, Player1 napisał: również kopanie podlega podatkowi 19%. Te dziady na wszystkim położyły swoje chciwe łapy. Póki nie zamienisz na PLN to wg mojej wiedzy możesz kupować co dusza zapragnie za krypto i US się nie dowie. Jak wymienisz na złotówki na swoim koncie to już podchodzi pod jakiś pit. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 14 godzin temu, zbiku90 napisał: możesz kupować co dusza zapragnie za krypto i US się nie dowie No tak, ale jednak możliwość płacenia krypto za towary i usługi, póki co, są ograniczone. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 51 minut temu, Player1 napisał: No tak, ale jednak możliwość płacenia krypto za towary i usługi, póki co, są ograniczone. Jeszcze trochę i to się zmieni. PayPal wkrótce umożliwi płacenie krypto, a to dopiero początek. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 https://tokeneo.com/pl/visa-doda-kryptowaluty-do-swojej-sieci-platnosci-dyrektor-firmy-nie-wyklucza-takiej-mozliwosci/ Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 @up: wiem, słyszałem, ale na razie to tylko plany, ciężko powiedzieć kiedy Visa czy Master Card wprowadzą karty połączone z portfelem krypto, chociaż wierzę, że to nastąpi. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 21 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 MasterCard już zatwierdził krypto, trwają prace nad wdrożeniem, a więc Visa nie mogła zostać w tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts