razor10 2 Napisano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Witam, mam pewien problem jesli zly dzial to przepraszam. Wczoraj zauwazylem ze nie mam do wyboru opcji uspienia komputera, jest tylko hibernacja. Czesto korzystam z uspienia bo jest po prostu wygodniej. Zniknelo nagle wczoraj , probowalem wszystkiego co na necie pisza bez skutku, aktualizowalem sterownik karty itd... ktos jakas rada??? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 A masz jakieś zapisane punkty przywracania systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 mam ale niestety bardzo dawno temu Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.T... 1 Napisano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 ktoś zmienił profil zasilania ? system sam tego nie zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 tylko ja uzywam komputera, system zasilania taki sam AMD. patrzylem na innych planach rowniez to samo . po prostu mam zamknij, uruchom ponownie i hibernacja, brak uspienia nic nie zmieniane bylo.... Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 wiec... jakies pomysly ktos? Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Wyłącz hibernację i powinno wrócić uśpienie. Uruchom konsolę jako administrator (kliknij start, wpisz cmd, wybierz uruchom jako administrator). Wpisz komendę: powercfg -h off (wyłączy hibernację). Najlepiej ponownie uruchom komputer (nie zamknij system, tylko wybierz uruchom ponownie). Po tej operacji powinna zniknąć hibernacja, a w zamian pojawi się uśpienie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Zrobilem tak jak napisales. niestety teraz nie ma ani hibernacji ani uspienia Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Coś masz nieźle namieszane w systemie. Opcje zasilania>Zmień ustawienia planu (powinien być optymalny/zrównoważony)>Przywróć domyślne ustawienia Jak już to wykonasz, to następnie. Opcje zasilania>Zmień ustawienia planu (powinien być optymalny/zrównoważony)>Zmień zaawansowane ustawienia> Zobacz co masz pod hasłem Uśpienie. Teraz jeszcze dla pewności. Opcje zasilania>Wybierz działanie przycisków>Ustawienie zamykania - powinien być ptaszek przy Uśpij, jak nie ma wybierasz zmień ustawienia, które są niedostępne i stawiasz ptaszka przy uśpieniu. Teraz najlepsze, bo mało kto o tym wie, ale tryb uśpienia bardzo często znika przez sterowniki od karty graficznej. W pierwszej kolejności ściągnij sobie najnowsze sterowniki do karty graficznej ze strony jej producenta. Ściągnij program DDU, odłącz komputer od internetu, wyczyść sterowniki karty graficznej i uruchom ponownie komputer. Po ponownym uruchomieniu zainstaluj najnowsze sterowniki, uruchom ponowie komputer i ponownie podłącz go do internetu. Jak dalej nie będzie uśpienia, to popatrz w menedżerze urządzeń, czy czasem nie brakuje sterowników od któregoś urządzenia. https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14008 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 System oryginalny czy z witaminką? Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 System orginalny. Zobacz co masz pod hasłem Uśpienie. - zezwalaj na wznawianie pracy wedlug czasomierza. powinien być ptaszek przy Uśpij, jak nie ma wybierasz zmień ustawienia, które są niedostępne i stawiasz ptaszka przy uśpieniu.- nie ma tam nawet takiego przyciusku uspij jak wezme zmien ustawienia myk ze sterownikami karty juz probowalem, zainstalowalem najnosze stery bo sadzilem ze to cos da, niestety bez skutecznie, zaraz sprawdze zrobic to tak jak napisales z DDU Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Sprawdź, w menedżerze czy jeszcze od czegoś nie brakuje sterowników. Hibernację możesz włączyć ponownie, według wcześniejszej instrukcji, zmieniasz tylko w komendzie off na on. Z tym uśpieniem może być trochę zabawy. Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 wszystko zaktualizowane, jedynie co trojkat jest pod high def audio bus. ale jak biore zaktualizuj sterownik to informuje mnie ze sa najlepsze sterowniki. przegrzebalem caly internet, probowalem wszystkiego , nawet jak ludzie pisali ze temat do zamkniecia bo pomoglo. u mnie du*a nie zaleznie czy jestem na planie zrownowazonym, czy na amd . Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14008 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Cofnij system za pomocą Punktu Przywracania Systemu do dnia kiedy ta funkcja działała. Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 wlasnie tu jest problem, bo mega dawno nie robilem backupa i to nawet bardzo mega dawno... a sadze ze dzien przed zalozeniem tematu uzywalem uspienia na komputerze . wiec to dosyc dziwne. nie wiem czasem czy nie bylo po prostu jakiejs aktualki windowsa Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14008 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Punkty przywracania systemu tworzą się przy każdej aktualizacji systemu Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 ta opcja nie jest juz dostepna Wybierz przycisk Start , a następnie wybierz pozycję Ustawienia > Update & Security > Windows Update >Wyświetl historię aktualizacji>Odinstaluj aktualizacje.Wyświetlanie ustawień historii aktualizacji tak moge to zrobic? mam ostatnia jakos dosyc pozno. a wiec to przestalo dzialac duzo dluzej niz po aktualizacji Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 21 minut temu, razor10 napisał: trojkat jest pod high def audio bus. ale jak biore zaktualizuj sterownik to informuje mnie ze sa najlepsze sterowniki. To już wiesz czemu uśpienie nie działa. Odinstaluj całkowicie urządzenie i ponownie uruchom komputer, może wtedy przywróci właściwy sterownik. Możesz też spróbować ręczne wgranie starszego sterownika na siłę. Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 ok zrobilem tak jak mowisz, urzadzenie znowu sie pojawilo i sterownik jest ten sam czyli z 2016 roku. uspienia dalej nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Uśpienia nie będzie, dopóki będzie problem ze sterownikiem. Podaj dokładny VID i PID urządzenia, może znajdą się jakieś inne sterowniki. Bez wyprostowania tej sprawy nic nie zrobisz. https://www.apowersoft.pl/faq/get-vid-pid.html Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 ale po odinstalowaniu urzadzenia i uruchomieniu ponownie, ten trojkat przy high def zniknal wiec wychodzi na to ze jest ok, i w menedzerze urzadzen nie ma sie do czego przyczepic juz Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 To teraz wykonaj te kroki, które wcześniej opisałem, może uśpienie się pojawi. Ewentualnie możesz jeszcze przywrócić ustawienia początkowe w BIOSie. Tam też coś może być namieszane z funkcjami oszczędzania energii. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14008 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Masz aktywowany system? Cytuj Link to post Share on other sites
razor10 2 Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 tak aktywowany Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14008 Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Musisz mieć niezły bajzel z system, ściągnij Eusing Free Registry Cleaner [gdy pojawi się okno z pytaniem o kod aktywacyjny kliknij Skip albo Pomiń], kliknij Skanuj Rejestr a jak skończy na Napraw Rejestr. Jest bezpieczny, sama go używam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts