Skocz do zawartości

Pytanie o przełącznik w starej klawiaturze Acer'a

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez wodego,

Recommended Posts

Nie chciałam już spamić w wątku kamiledi15 i stwierdziłam, że napiszę osobny wątek. 

Mam w pracy bardzo starą klawiaturę marki Acer, duża, ciężka, na wtyczkę DIN. Zauważyłam, że ma ona pod spodem przełącznik [możliwe opcje są oznaczone jako 1, 2, 3]. Zaciekawiło mnie do czego on służył, co może się kryć pod tymi opcjami. Znalazłam o niej informacje, ale niestety po chińsku :P Może Wy wiecie do czego służy ten przełącznik? Klawiatura to dokładnie Acer KB-101A. Podrzucam jeszcze jej zdjęcia.

IMG-20201117-115530.jpg

IMG-20201117-115603.jpg

IMG-20201117-115659.jpg

Wydaje mi się, że chodzi o ilośc klawiszy. XT miało ich 83, enhanced xt tak jak i AT po 102 czy tam 103. Czyli przełącznik odpowiednio zmienia sygneły ale jednocześnie blokuje część klawiatury. Tak by wynikało z tego tekstu:

The Enhanced Keyboard entered production in mid 1985 and first appeared with the IBM 3161 terminal. It used a new layout, seemingly inspired by the DEC LK201 keyboard, with elements of the 122-key terminal keyboard layout. The original terminal models featured a 102-key (US) or 103-key (rest of the world) layout. The first PC-compatible Enhanced Keyboard was packaged with the IBM 7531 Industrial PC, an industrial version of the PC/AT. Compared with the terminal keyboard, it featured lock lights, a detachable cable, and a 101- or 102-key layout (the numeric keypad having one less button on the former). In 1986, IBM produced variants of the Enhanced Keyboard for certain models of the IBM PC/XT, PC/AT and XT/286. The Enhanced Keyboard and its variants became standard for IBM's PS/2 line of computers in 1987, and an option for various IBM terminals and other computers.

• Popieram 1

O trzy lata młodsza ode mnie :D To moja służbowa klawiatura :P;) Pomyślę :P

To przy okazji pokażę inne klawiatury na DIN jakie mam ;)

Chicony

Klawisz F1 spotkał się z chloroformem dlatego go nie ma ;)

IMG-20201117-115928.jpg

IMG-20201117-115952.jpg

Ortek

Ta klawiatura jest przy kompie z win 95 [wcześniej miał 3.11]. Ma specjalne nakładkami ze skrótami do min programów.

IMG-20201117-115008.jpg

IMG-20201117-115052.jpg

Mam jeszcze jedną klawiaturę od kompa z przyciskiem Turbo i klawiszem blokady klawiatury, ale jej zdjęcia dam jak będę w pracy bo na razie na zdalnym siedzę :P

• Popieram 1

Takie klawiatury w sprawnym stanie chodzą na Allegro po kilka stów, więc jakbyś chciała się pozbyć taniej to chętnie przygarnę :D Tą Chicony niekoniecznie, bo jest zbyt podobna do tej co teraz mam (choć na plus szare klawisze i sprężynkowy kabel - moja tego nie ma :( ), ale te pozostałe super. Choć dokładnie moje priorytety opisałem w swoim temacie, więc jakbyś miała coś co spełnia moje wysokie wymagania, to śmiało pisz :D

Tak z ciekawości - po co przycisk Turbo w klawiaturze? Szybciej się klawisze wciskają? :) Czy to działa zamiast Turbo w komputerze?

Jeszcze co do klawiatury zauważyłem ciekawą rzecz - w starym komputerze nie da się wcisnąć jednocześnie strzałek prawo+góra+spacja. Postać w grze wtedy nie reaguje na spację. W lewo działa. Z kolei w nowym komputerze jest zupełnie odwrotnie - czyli działa prawo+góra+spacja, a w lewo nie działa. Czy to normalne? Sprawdziłem w kilku grach.

Edytowane przez kamiledi15