jmichael 8 Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Jak się użytkuje w praktyce pompę ciepła? Mam tutaj na myśli, czy dobrze sprawdza się w ogrzewaniu podłogowym + podgrzewaniu CWU? Jak jest z ich obsługą, serwisowanie, kosztami eksploatacyjnymi. Jak sprawdzają się w układach z dodatkowym źródłem ciepła jakim jest np kominek? Cytuj Link to post Share on other sites
romek.niewiadomek 1 Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 W naszym klimacie sprawdza się jedynie pompa odzyskująca ciepło z powietrza i ogrzewająca wodę użytkową - w okresie letnim, w ziemie ogrzewanie kominkiem przez dodatkową wężownicę co do ogrzewania podłogowego, zależy w jakim systemie zrobiona, dużo zmiennych, mało danych na sensowną i krótką odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
jmichael 8 Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Czytam, że wiele też zależy od dobrze ocieplonego domu. Tzw domu energooszczędnego czy wręcz pasywnego. Czyli takiego którego OZC jest stosunkowo niskie. Czy przy niskim OZC również potrzeba dodatkowego źródła ciepła? Cytuj Link to post Share on other sites
razer80 2 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Oczywiście ze najlepiej gaz pod warunkiem ze masz dostępność. Dwa lata temu złożyłem wniosek o gaz, umowę mam podpisaną i ciągle aneksowaną bo „bo coś się nie da”. Ja podczas budowy domu robiłem kalkulację i wychodzi że jeżeli jest dostępne przyłącze gazu to opłaca się kocioł gazowy- skuteczność 97% Chyba że planujemy auto elektryczne, solary i te sprawy wtedy to co innego. Jeżeli nie ma gazu, to oczywiście pompa ciepła. Cytuj Link to post Share on other sites
jmichael 8 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 A co w sytuacji gdy np pompa się uszkodzi, wystąpi jakiś bład a mamy zimę. Czy jest jakiś plan B? Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Elektryczna grzałka (o ile pompa nie padła całkiem). Cytuj Link to post Share on other sites
adi777 669 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Ja mam pompę ciepła w kupionym projekcie, ale zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym. Fakt, będzie drożej w użytkowaniu, ale dużo taniej w kupnie, a zanim różnica się zwróci, to pewnie minie dobrych kilka lat, jak nie kilkanaście. Jak już, to chyba lepiej brać pompę gruntową, podobno powietrzna może nie wystarczyć, nie wiem, trzeba będzie to dobrze przemyśleć. Z drugiej strony, będę miał rekuperację, a ta podobno bardzo dobrze współpracuje z pompą ciepła... Cytuj Link to post Share on other sites
razer80 2 Napisano 16 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Pompa ma grzałkę elektryczną. Poza tym zawsze można w razie w zamontować dodatkową elektryczną grzałkę w zbiorniku CWU oraz w zbiorniku buforowym. Koszt takiej grzałki to około 150 zł za sztukę (2kw) i fajnie załatwi Ci sprawę. Jeżeli chodzi o pompę ciepła to przykładowe schemty połączenia w kotłowni masz np tutaj http://www.wentek.pl/pompy-ciepla.html Cytuj Link to post Share on other sites
Gregoriusz 0 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Samemu nie radzę niczego wymieniać. Od takich robót sa przeciez firmy, które zakładały pompy. U nas w umowie z levadą jest zapis o cyklicznym serwisowaniu instalacji Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Od maja do września nagrzejesz wodę w bojlerze. Zima dobrze mieć dodatkowy piec albo wspomagać się grzałka elektrycznaWysłane z budki telefonicznej przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts