Skocz do zawartości

SX8200 Pro - producent podmienia po cichu kontroler i pamięci :D

Recommended Posts

Wygląda na to że nowy kontroler jest wolniejszy,

testowany model 1TB

po lewej stary model, a po prawej nowszy

dHxn5rVByCUVJqXdf8cs3m-970-80.png

źródło

https://www.tomshardware.com/news/adata-xpg-sx8200-pro-controller-change

Z komentarzy w necie czytałem że to też może być podmiana kości z TLC na QLC

Czytałem, czytałem... To teraz już chyba i wszystkie konstrukcje na E12 i SM2262EN nie są już takie pewne. Odnoście co tam siedzi w środku. Z drugiej strony kostki samsunga :-)

Heh, tu coś na plus, tu na minus o ile to nie są quad bit mlc ;P

O ile dali nieco niżej taktowany kontroler i trwalsze kostki to jeszcze ok, można przyjąć do wiadomości, że zrezygnowali trochę z wydajności na rzecz trwałości i lepszego zachowania w laptopach ale jeśli tylko cięli koszty to słabo. Z drugiej strony spadki są trochę za duże coś.

Edytowane przez anemus

Mój to ENG.c5c8a8eadf67e0e6009807bafa8f59c0.jpg

Mogę jakoś bezpiecznie wyjąć dysk i zobaczyć co jest na nim napisane? U siebie mam na nim radiator i czy jak odkręcę  tylko ten radiator to już będę widział  ten napis czy jest on umiejscowiony z drugiej strony i będę musiał dysk odpiąć/wyciągnąć? Pytam bo nie znam się na składaniu komputerów i nie chcę nic skopać. Dysk nie jest podzielony na partycje i jest na nim oczywiście system. A tak na marginesie to po złożeniu kompa przez zaprzyjaźniony serwis powiedziano mi że teraz już nie dzieli się dysku na partycje bo nie ma takiej potrzeby i że robiło się to kiedyś przy dyskach mechanicznych.Czy to prawda czy zmienić serwis następnym razem? U mnie te wartości w ATTO są jeszcze niższe niż na zdjęciu z prawej strony. Czy  procent zapełnienia dysku ma wpływ na wyniki tego testu?Zrobię później jeszcze test i wrzucę zdjęcie. I jeszcze jedno podczas testowania dysk rozgrzewał mi się aż do 73 stopni.Rozumiem że jest wtedy obciążony na 100% ale czy jednak temperatura nie jest za wysoka?Jego normalna temperatura to około 40 stopni.Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Kurcze , mogli by pisać chociaż , że to wersja 2.0 itp. sam mam taki stary już dysk (Kingston v300) który tylko na początku produkcji trzymał parametry , a w kolejnych wersjach wydajność mocno zmalała . Dowiedziałem się o tym po zakupie , ale na szczęście trafiła mi się lepsza wersja .

A więc tak, radiator jest na termopadzie przyklejony i z tej strony co właśnie jest seria dysku. Mój łatwo puścił, co nie znaczy że twój puści.

Ja mam radiator na płycie, sztywny. Jak masz ten od dysku z napisem xpg to może być problem.

Wyjęcie to w zasadzie jak zasilanie wyjmiesz z gniazdka i poczekasz 15 minut nic nie powinno się stać. Dwie śrubki i wysuwasz.

Z drugiej strony jeżeli trafił ci się G to jest wolniej ale za to dłużej będzie sprawny.

Jeżeli nie masz z nim żadnych problemów to olej.

One tylko z AMD mają problem na B450, B550 i X470, ale w zasadzie tylko wtedy jak są dwa dyski w kompie SSD.

Dziś swój zamieniam na WD Black i zobaczę czy miałem na B550 problem przez dysk Adaty czy po prostu B550 nie lubi dwoch SSD.

Druga sprawa, że te prędkości testowe w realnym użytkowaniu są nieosiągalne, w codziennym użytkowaniu, w grach nie odczujesz różnicy, dopiero np przy kopiowaniu dużych plików, renderowaniu filmów 4k, programowaniu np:)

Też ma ten model ale w testach wychodzi mi że jeszcze ta lepszą, ale z takimi akcjami bez informowania klienta to już następnym razm 5 razy się zastanowię zanim coś od nich kupię

U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu.Ta blaszka ze śrubkami to chyba radiator dołączony do płyty głównej prawda?Nie wiem dlaczego ale ten radiator nie przylega do dysku bo przy dotknięciu rusza się ale śrubki wkręcone do końca.Nie da się ich już dokręcić.Czy ten radiator/blaszka powinna się tak ruszać?Pytam dlatego bo jak już pisałem wyżej temperatura dysku podczas tego testu dochodziła do 76 stopni.

Zrobiłem jeszcze testy i najlepszy wyszedł zaraz po włączeniu kompa,wynik porównywalny z wynikiem dysku przed zmianami,jednak następne testy były już słabsze.Niewiem czy tak to powinno być i od czego zależy że raz jest lepiej a raz gorzej.Wrzuciłbym te wyniki ale szczerze mówiąc nie wiem jak.

Nyw5rI4.jpg

Edytowane przez login1969

Są dwa pytania...Czy pod blaszką jest termopad?Czy nie naklejono termopadu na naklejkę dysku?

P.S. Na WD Black M2 500GB, Crucial MX 500 1TB i HDD Samsung 1TB wsio OK. Czyli Adaty do AMD nie polecam. Chyba że jako jedyny dysk SSD a reszta talerze.

Kuźwa mam dość, znów sobie zaczęło instalować AMD RAID i padło wszystko. Skąd ta łajza bierze sobie sama sterowniki do RAID?

System idzie na MX a M2 na magazyn. Chyba że tak też się nie da...

Edytowane przez AudiAWX

"Czy pod blaszką jest termopad?Czy nie naklejono termopadu na naklejkę dysku? Czyli sugerujesz że temperatura 74 st. w trakcie testu ATT jest za wysoka?Zaraz odkręcę tę blaszkę i sprawdzę.

No to trochę się wyjaśniło.Dysk jest w drugim slocie,nie pod tą blaszką.Jest na nim jednak naklejony termopad dodawany z dyskiem,Z tego co się zdążyłem zorientować to ten termopad jest nic nie wart.Natomiast ta blaszka jest w drugim slocie i po odkręceniu wygląda tak:

https://imgur.com/a/qGLJWwU

Domyślam się że jest to blaszka z termopadem pełniąca rolę radiatora.Niestety nie mogę dodać zdjęcia bezpośrednio na forum dlatego dałem link.

I teraz pytanie czy bawić się i zakładać na dysk tę blaszkę z termopadem czy dać sobie spokój?Temperatura dysku w normalnym użytkowaniu około 41 stopni.

Inna sprawa że nie zobaczę jaki w końcu mam ten dysk...

Uf8wA99.jpg

Edytowane przez login1969

W testach, ale to AMD i wentylator z proca pchał na dysk powietrze dodatkowo.Może dziś zamontuje spartana 4 max na 2 wentylatory to pewnie na wieżowym temperatury dysku podskoczą w górę.

Będzie to pierwszy w Polsce komp gdzie system siedzi na crucialu mx500 a M2 jest pod GTA i Battlefielda. Nosz kuźwa przez tą płytę spać nie mogę...

A tak na marginesie to po złożeniu kompa przez zaprzyjaźniony serwis powiedziano mi że teraz już nie dzieli się dysku na partycje bo nie ma takiej potrzeby i że robiło się to kiedyś przy dyskach mechanicznych.

Kto chce, to sobie zrobi partycje, kto nie chce, to sobie nie zrobi. Nie ma żadnego przeciwwskazania, żeby dysku SSD nie dzielić na partycje.

Ja na przykład dziele, bo przywracanie systemu szybsze, a gry instaluje na drugiej partycji co pozwala szybko je uruchomić dając napraw w origin czy steam.

Teraz widzę że i crucial MX ma problemy. Może nie ten dysk zamieniam. Oszaleć można ...

https://whatnext.pl/crucial-ma-problemy-z-dyskami-mx500/

No i może rozwiązanie na b550 i M2 plus SSD sata.

Wygląda że nie można przy M2 korzystać z sata 0 i sata 1.

https://www.nextofwindows.com/why-hard-drive-or-ssd-does-not-show-up-in-gigabyte-ab350m-motherboard

Edytowane przez AudiAWX

Wyłączanie portów SATA zależy od projektu linii PCIe na płycie i jej wewnętrznych switchów 

W przypadku płyty GIGABYTE B550 AORUS ELITE nie ma potrzeby współdzielenia linii SATA / M.2,

ponieważ ta płyta ma tylko 1,2,3,4-porty SATA, gdzie normalnie płyty posiadają 1,2,3,4,5,6-porty SATA,

JHuVjX0.png

można powiedzieć ze producent dla tego modelu pozbył się współdzielenia linii dla dysków SATA / M.2,

wywalając porty SATA5,SATA6 i w ich miejsce podciągnął linie PCIe dla portu(ów) M.2, i pewnie dlatego w dokumentacji nic nie pisze o M.2 / SATA shared bandwidth itp. bo takiej funkcji nie ma :P

Edytowane przez mutissj

Yo.

Przełożyłem cruciala bx500 na sata 3, HDD Samsung na 4 i kuźwa wreszcie działa z M2 WD.

Ale wyłączyłem przy okazji w biosie CMS.

Więc albo, albo.

Tego całego uefi to się dopiero uczę, wapniak jestem, wolę bios...

Edytowane przez AudiAWX