shandala 2 Napisano 30 Września 2020 Udostępnij Napisano 30 Września 2020 małe pytanko, muszę coś zmieniać w biosie? W sensie ten programik znajduje mi najlepsze ustawienia i je ustawia, czy trzeba je wprowadzić manualnie? ryzen 5 3600 / msi b450 a pro Potestowałem trochę swojego 3600 tym programem Robi max 4450 na 1,3V 4400 na 1,275 4375 na 1,25 4350 na 1,225 4300 na 1,2 Temperatury na fortisie 3: 1,3V około 68 stopni 1,225V 61-63 Wg diagnostyki wyszły mi parametry: Oc 4425 1,275V Undervolt 4250 1175 Całkiem fajne i szybkie narzędzie do znalezienia wyjściowych ustawień do dalszego doszlifowania Edit Małe sprostowanie Stabilne 4450 w CB20 jest dopiero przy 1,31 (a przy testach w grach pewnie jeszcze więcej wyjdzie) Temperatura w czasie testu 75-77 stopni Optymalne wydaje się być ustawienie 4300 na 1,2V Temperatura w CB20 67-68 stopni Mój chce maksymalnie 4100 na 1,275. To znaczy, że słaba sztuka, czy program zostawia sobie taką rezerwę? Cytuj Link to post Share on other sites
mikr 1 Napisano 30 Września 2020 Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Zmień ustawienie LLC - w przypadku MSI chyba na 3 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 30 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2020 W logach i na górze macie CCX quality I'm więcej tym lepszy procek/CCX, jak jest jedno CCX lepsze to czasem można dać na tym lepszym +25mhz na Ryzen5/7 Cytuj Link to post Share on other sites
shandala 2 Napisano 30 Września 2020 Udostępnij Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Zmień ustawienie LLC - w przypadku MSI chyba na 3 LLC mam na Mode 3, LLC NB na auto. Czy LLC NB tez ustawić na mode 3? Bo trąbi ciągle: "There is a need to reduce LLC!" Step# 4 Sets overclocking parameters... CCX1 Quality 127 Frequency 4100 MHz Voltage 1275 mV OC= CCX2 Quality 116 Frequency 4075 MHz Voltage 1275 mV OC= Cinebench 20 started Cinebench 20 finished with result: 3707 Voltage: 1.285 V PPT: 87.4 W Temperature: 68.1° Takie coś uzyskałem z tym errorem "There is a need to reduce LLC!". Mam takiego słabego proca, czy o co biega? poprawa w benchmarku po OC w wysokości 3 punktów XD 3704 -> 3707 Edytowane 30 Września 2020 przez shandala Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 30 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2020 "There is a need to reduce LLC!". Z tego co na forum to jakis bug. Cytuj Link to post Share on other sites
shandala 2 Napisano 30 Września 2020 Udostępnij Napisano 30 Września 2020 "There is a need to reduce LLC!". Z tego co na forum to jakis bug. okej, a zapytam jeszcze raz muszę coś zmieniać w biosie? W sensie ten programik znajduje mi najlepsze ustawienia i je ustawia, czy trzeba je wprowadzić manualnie? Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 30 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Możesz albo te ustawienia w Biosie ustawić, albo ustawić opcje Autoload profile with OS Cytuj Link to post Share on other sites
shandala 2 Napisano 30 Września 2020 Udostępnij Napisano 30 Września 2020 udało się wykręcić 4.075, jak na bronze to jestem zadowolony Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 1 Października 2020 Udostępnij Napisano 1 Października 2020 @@krzyhox, nie to że się czepiam ale weź proszę ten twój post #18 jak go możesz jeszcze edytować w spojler bo scrolla grzeje. Temat rozwojowy, pewnie będzie spory ruch. Jak nie możesz, to grzecznie prosimy moderację 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2020 U mnie w końcu to co mi znalazło 4.375/4.400 na 1.275 v nie było stabilne ale podniosłem do 1.3v i teraz wszystko ok, czyli raczej to co tam znajdzie na teraz to taki punkt wyjściowy do ostatecznych poprawek. Temperatura i tak mi nie skacze powyżej 75 stopni w czasie kompilacji kodu(po to mi to OC na wszystkich rdzeniach) Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 1 Października 2020 Udostępnij Napisano 1 Października 2020 @ wrobel_krk Próbowałeś w biosie zmienić LLC na 2, mimo zaleceń na 3 przy 1.275V? Ryzenom (przynajmniej 3600) bardzo niewiele brakuje z braku do stabilności. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Ok, popróbuje jeszcze w weekend, może pobije jakieś moje wyniki Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 1 Października 2020 Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Daj znać co Ci wyszło. Mi się nie chce już w to bawić. Zostanę przy ręcznych ustawach na 4.2 . Nie potrzeba mi więcej mocy do obecnej karty i wykorzystywania komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Musze sobie zrobic wlasny benchmark bo mi w sumie zalezy na tym by sie kod kompilwal szybciej, na pewno po oc jest szybciej niz na stock/auto OC, ale czy juz jest róznica między 4.375 1.275v a np 4.4 1.325, to nie wiem Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 1 Października 2020 Udostępnij Napisano 1 Października 2020 @krzyhox, nie to że się czepiam ale weź proszę ten twój post #18 jak go możesz jeszcze edytować w spojler bo scrolla grzeje. Temat rozwojowy, pewnie będzie spory ruch. Jak nie możesz, to grzecznie prosimy moderację Niestety nie mogę go edytować. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2020 W międzyczasie już jest wersja beta 3, widać szybko mają feedback i poprawiają, można poczekać tydzień/dwa i będzie dopracowana wersja Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Jak zacząłem czytać te stepy/logy co @krzuchu wrzucił to kawa mi się skończyła nim doturlałem się do końca. Za 1-2mc będzie lepiej. Z apką do ramu było podobnie na początku. Ale koleś to bardzo szybko pomaga + ma tonę logów od społeczności. Ma ktoś może 3800XT/3900XT i testował? I ciekawe czy będzie wspierał Zen3. :< 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Intel chyba nie udostępnia takich narzędzi z poziomu Windowsa, żeby można robić OC (jak Ryzen Master), tylko w biosie, przynajmniej nie słyszałem o takim czymś. O Intel Xtreme Tuning Utility nie słyszałeś nigdy? W sumie intel ma niewiele modeli odblokowanych więc OC na nim to troszkę egzotyka, w przeciwieństwie do AMD. Najtańszy zestaw pod OC na tą chwilę AMD: Ryzen 3 3100 + B450 = ok. 750zł Intel: i3 9350KF + Z390 = ok. 1100zł A w przeszłości różnice były znacznie większe, sam odblokowany i5 to był koszt ponad 1k pln. Sam sens podkręcania gdzieś po drodze nieco zanikł bo obecnie wszystko jest tak fabrycznie wyśrubowane że ciężko cokolwiek znacznego ugrać, patrz nowe cpu i gpu. E: Na myśli miałem "cywilne" podkręcanie na powietrzu lub AiO, custom loopy to inna para kaloszy. Edytowane 2 Października 2020 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2181 Napisano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Ma ktoś może 3800XT/3900XT i testował? I ciekawe czy będzie wspierał Zen3. :< ciekawe czy będzie wspierał Zen3 - będzie: Very soon AMD will introduce the Zen 3 generation, which means that the CTR project will receive another update. Intel Xtreme Tuning Utility W sumie słyszałem ale jakoś mi wypadło z głowy bo nie miałem w sumie intela z K, a spoko to narzędzie? Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Co do XTU to taki sobie program... W Clevo P870DM musiałem przez niego podkręcać i7 6700K nim kupiłem BIOS Premy... Ogółem zły nie jest - na pewno dużo prostszy i mniej przytłaczający w obsłudze niż Ryzen Master (który jest wg. mnie mało czytelny i zawsze mnie odstraszał). Natomiast z XTU było sporo bugów... szczególnie z profilami i ustawieniami pamięci. ciekawe czy będzie wspierał Zen3 - będzie: To git. Jak będzie black frajer day to nie będę musiał się stresować czy brać Zen2 czy Zen3. Będę mógł się kierować per per $ i bezstresową kompatybilnością X470. Samo IPC niewiele mi da (w moim konkretnym przypadku) więc może będzie warto przyjanuszowac na np. 3800XT/3900XT. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Niestety nie mogę go edytować. Zrobione. W sumie intel ma niewiele modeli odblokowanych więc OC na nim to troszkę egzotyka, Generalnie to XTU sprawdza się też świetnie do undervoltingu. I tam już nie jest taką egzotyką . Jedyna dobra alternatywa, ThrottleStop zaczął się (przynajmniej) u mnie gryźć z Windowsem, więc sensowniejszego wyjścia niż XTU nie ma. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Nowa wersja prawdopodobnie będzie opublikowana jutro. CTR 1.1 Beta 2 (coming soon!) CTR 1.1 got a new engine. Now, before making a step to a higher frequency, CTR checks the current frequency with reduced voltage relative to the reference one. In most cases, this can prevent BSOD during the frequency step or high Vdroop. This also allows CTR not to make false steps (e.g. increasing frequency). The load level during the stress test has also been corrected. Now the more loyal FFT value is used, which can protect the system from BSOD. Load Line Calibration level requirements have been revised and thanks to the new engine, you can use LLC Auto in most cases. This is another step towards safe overclocking. Note. The “Recommended to improve voltage” warning is only information and does not require the user to immediately interfere with the UEFI setup (BIOS). “Enhance accuracy” is a system of additional frequency step crushing using voltage. Depending on the reference voltage value, the CTR selects the optimal number of extra steps. Yes, the “tuning” process becomes longer, but the results are more accurate. This setting has a direct impact on your diagnostic time. If this option is enabled, the step time is doubled to 2 minutes. The diagnostic mode has received a number of improvements. Step time has been increased and the load has been corrected using the FFT. This has significantly reduced the probability of BSOD. The cooling system has been assessed and depending on it the user will be offered an undervolting mode or an overclocking mode with saving the current PPT level. That is, if you use a BOX cooler, you will be offered an automatic undervolting mode, which has a chance to reduce the CPU temperature in the load up to 15 degrees (and reduce the noise level). The penalty system for the final profile has been changed. Now the penalty will depend on the maximum processor temperature during the diagnostics as well as the current Vdroop level. This allows the profile to have some additional stability reserve. Note. If you have improved the cooling system or changed the LLC level in UEFI (BIOS), you must re-diagnosis, otherwise the settings for the penalty system will not be changed. Profile Management is another major innovation of CTR 1.1. There are 2 profiles available in which you can record the results of the current test or make manual corrections to the values. “Autoshare stats” allows you to send the result of a successful system tuning to a server. The report contains all information available in the “BENCHMARK” tab. The results are open to everyone. “CHECK STABILITY” – an opportunity to test the system for stability. The base time is 10 minutes if “Enhance accuracy” option is enabled – 20 minutes. If an error is found – the stress test will be stopped immediately. EDC, TDC, PPT and Max temperature values are corrected. CTR protection system will only intervene if there is a real threat. Note. EDC, TDC, PPT and Max temperature values do not apply to the PBO setting, do not affect the CPU protection system and do not affect the system performance. Some improvements for the graphical interface. Added a button to reset settings, and the ability to hide advanced settings. Pop-up tooltips have been added. Fixed numerous bugs. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Dziś przetestowałem 1.1 beta 3 - działa już to lepiej. Ustawił mi 1.075V przy 4.2GHz. Spadki do 1.069 V pod obciążeniem (LLC3). Moje ustawienia - stabilne od ponad pół roku bardzo zbliżone t.j. 1.0625V - bios (LLC1) - HWInfo - CPU Core Voltage (SVI2 TFN) - 1.063V z podbiciem przy obciążeniu do 1.069V. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Btw jak to działa, robi profil w tej aplikacji bądź ryzen master? Czy można to zapisać twardo w biosie żeby mieć profil? Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 W aplikacji jest możliwość zapisu 2 profili. Możesz ustawić żeby dany profil startował ze startem systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts