Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

2 godziny temu, bmi86 napisał:

Nie demonizowałbym tak z tymi średnimi ustawieniami z RX 6700 w 1440p

Chodziło o worst case scenario czyli nowe, wymagające gry w natywnym 1440p. Ale w nich jest FSR tak jak pisałem, więc wciąż można grać w ultra czy high tyle że z upscallingiem.

• Popieram 1

TLOU Pt 1, Hogwarts, Jedi Survivor, APT:  Requiem, W3 Next Gen na ultra  ~45 FPS bez upscalerów, więc na wysokich, ewentualnie z mixem wysokie-medium spokojnie 50-60FPS+ średnio jest do zrobienia bez FSR, biedy strasznej jeszcze nie ma :)

• Lubię to 1

Właśnie sobie śmigam w CP2077 2.0 na nowych sterownikach na profilu Wydajność i w domyślnym (czyli z FSR) 1440p Ultra (pożyczyłem sobie na weekend z roboty 1440p 60 Hz) jest absolutnie grywalnie - średnio 54 FPS (V-Sync off).

W sumie oprócz tego w tej chwili na dysku mam tylko Dishonored: Death of the Outsider, wyżej niż 120 FPS się chyba nie da ustawić, praktycznie cały czas te 120 w 1440p Ultra. Więc w sumie jest całkiem nieźle. Mam do ogrania jeszcze trochę staroci, do Starfielda raczej nie będę podchodził, a TLoU i God of War (które mam w planach) raczej dadzą radę.

Teraz jeszcze znaleźć sensowny monitor - w VA posucha straszna. Jest faktycznie Albo Odyssey G7 za worek pieniędzy, albo 165 Hz, na które wszyscy narzekają w recenzjach. Pytanie, czy skoro nie gram w CS-a, a jeśli FPS to coś w stylu Wolfenstein, powinienem się tym przejmować...

Edytowane przez radosuaf

A jaki budżet panie R? Okolice 1400 PLN? To deko lipa, bo używki / zwroty G7 są w tym samym budżecie. 

https://allegro.pl/oferta/monitor-samsung-odyssey-c27g75tqspx-240hz-1ms-qle-14181999100

Chyba, że koniecznie musi być płaski @radosuaf, przy czym nie znam człowieka, który po wypróbowaniu curved (nawet jeśli "płaski only!") zrobił by zwrot... 

1. Budżet chyba taki, że na 240 Hz nie styknie :).

2. W kwestii zwrotów i używek - co do zwrotów, to obawiam się właśnie, że zwrot raczej nie jest dlatego, że ktoś nie trafił z modelem, tylko dlatego, że konkretny egzemplarz ma jakiś defekt (nierównomierne podświetlenie, wadliwy piksel). Po drugie - faktura pójdzie w koszty, więc sprzęt z FV jest automatycznie 40% tańszy :).

3. W kwestii zakrzywionego - dużo siedzę w Windowsie i wykrzywione linie wydawałyby mi się dziwne. Może bym się przyzwyczaił, ale wolałbym nie ryzykowac, że kupię i nie będę mógł zwrócić, albo będę musiał "bawić się" w zwroty (co w przypadku tego gabarytu może być już upierdliwe).

Ten AOC jest akurat po zwrocie z outletu Morele: https://allegro.pl/oferta/monitor-aoc-agon-ag275qxn-eu-outlet-13926369988 w mega cenie i z fakturą, ale pytanie właśnie dlaczego...

Edytowane przez radosuaf
  • 2 tygodnie później...

Zaryzykowałbym jednak stwierdzenie, że lekko jest bottleneck z R5 3600 - CS2 nadal jest bardzo mocno CPI dojeżdżający, nawet w 3440 x 1440. Ta gra dla 6950 XT to powinien być pikuś, dobrze ponad 100 spodziewałbym się zobaczyć jeśli nie ma CPU bottleneck. 

Palę MM'a

Procesor jest do zmiany, tylko cały czas mam rozterki. Byłem pewien, że wezmę 5700x, ale po obejrzeniu paru porównań na YT, gdzie różnice między 5700x a 5600 a nawet 3600 są relatywnie niewielkie w grach to mam mętlik i skłaniam się na 5800x3d. To jest max co mogę wydusić z AM4 i spokojnie posiedzieć na niej parę najbliższych latek. Pozostaje jedynie przekonać siebie, że jest to opłacalne

• Lubię to 1
Godzinę temu, radosuaf napisał:

Cyberpunk 2077 w 1440p Ultra i 120 klatkach? Proszę bardzo :).

Poszarpane klatki, bez freesynca, vrr czy vsynca. Co z tego, że więcej, jak jakość tragiczna. To już wolę konsolowe stabilne 60 niż 120 byle jakich. 

Do tego fatalny frame pacing i suttering. 

.

Edytowane przez MiK
45 minut temu, MiK napisał:

Poszarpane klatki, bez freesynca, vrr czy vsynca. Co z tego, że więcej, jak jakość tragiczna. To już wolę konsolowe stabilne 60 niż 120 byle jakich. 

Do tego fatalny frame pacing i suttering. 

.

AMD zaleca minimum 70 FPS wejściowe - wtedy po podwojeniu jest 140 klatek i wygląda to całkiem zgrabnie, ja mam monitor 165 Hz, więc mieszczę się nieco pod i zrywa bardzo rzadko, aczkolwiek chyba wolę 70 klatek bez AFMF, bo mnie 70 wystarcza :).

Dodajmy do tego, że to Preview Driver, więc teoretycznie to nawet jeszcze oficjalnie nie wyszło.

Edytowane przez radosuaf
  • Lubię to 1
4 godziny temu, MiK napisał:

Poszarpane klatki, bez freesynca, vrr czy vsynca.

Z tego co rozumiem to właśnie Freesync ma być włączony a V-sync wyłączony. Nie jest to optymalne rozwiązanie pod gry single player, ale obrazu rwać nie powinno za bardzo.

Cytat

AFMF may be enabled for any DirectX® 11 and 12 title such as Cyberpunk 2077 using the per-app settings within AMD Software: Adrenalin Edition™.

To jest dobra wiadomość że będzie działać z wszystkimi nowymi grami, nie tylko wybranymi. Osobiście poczekam na publiczną wersję i przetestuję w paru tytułach z ciekawości, ale szału się nie spodziewam. Trochę boli że HDR musi być wyłączony, ciekawe czy tak zostanie czy jakoś to rozwiążą.

Mamy nowszą wersję:

https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-23-30-afmf-tech-preview

• We have added initial support for HDR to expand the AFMF gaming experience.
  • After monitoring user experience feedback, AFMF can now be globally enabled on all DirectX® 11 and 12 titles.
    • Users may use the per-app settings to individually disable or enable AFMF.
  • Improvements to frame pacing have been made, resulting in an overall smoother gameplay experience and improved image quality.
  • Additional game support for AMD Radeon™️ Anti-Lag+
    • MechWarrior 5: Mercenaries
    • Deep Rock Galactic
    • Warhammer 40,000: Darktide
    • Sniper Elite 5
    • Returnal™
    • Remnant II
    • Spider-Man: Miles Morales
    • Spider-Man Remastered
    • PUBG: BATTLEGROUNDS
    • Call of Duty ®: Modern Warfare ® II
    • Tiny Tina's Wonderland
    • Hogwarts Legacy
    • Resident Evil 3
    • For more info on Anti-Lag+ click HERE.
  • 3 tygodnie później...