Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

Najlepsze z tą kartą graficzną intela *ANY RADEON GPU  :rotfl:

RX 6800 XT TUF - 4499 zł RX 6800 TUF - 3899 zł RX 6800 XT STRIX - 5090 zl

Jak tak to ma wyglądać to ja tą generację odpuszczam sobie całkowicie. Dla mnie najważniejsza jest wydajność/cena. RX 5700 XT za 1450zł (po sprzedaży kodów) się póki co nudzi w 1080p w większości gier, na święta trzeba sobie nowy monitor 1440p sprawić :D Z ray-tracingiem poczekam aż będzie więcej tytułów obsługiwać chociaż nie ukrywam że CP2077 chciałem ograć tak jak należy. No cóż, może przy drugim podejściu :)

PS. No i na pewno nie brałbym Radka od Asusa, z Navi dali ciała strasznie. Jak wyżej, Szafir albo ewentualnie PowerColor.

• Popieram 1

Widzę, że u was przemyślenia podobne co u mnie. Bardziej niż na dostępność nowych generacji czekam już chyba raczej na dobre ceny 5700x/2070S na BF. Jak rzucą 2070s w cenie jaka już się zdarzała (1600-1700) albo 5700x za podobnie okazyjną kwotę to nie będę się zastanawiał ani minuty.

Czekać to można i 10 lat. Lepiej z następnymi generacjami nie będzie.

No chyba, że ktoś dzisiaj myśli o gpu za 3500zł, ale poczeka licząc, że w kolejnej generacji niższy model który będzie tak samo wydajny, nawet jak ceny pójdą w górę wyjdzie taniej jako produkt z niższej półki.

Ja już nie kupiłem pascala bo stwierdziłem, że przeczekam, późnej nie kupiłem turinga bo mi się wydawały drogie, a teraz jest jeszcze większa kaszana. Jedyny plus taki, że dzisiejsze modele z średniej półki mają wydajność podobną jak starsze topowe, tylko na dzień dzisiejszy to już takiego szału nie robią jak 1080ti/2080ti na premierę. 

Nie siedzę namiętnie w AMD ale patrząc na ceny 2070s które były okrzyknięte "drogimi" kartami na swoją połkę, najbardziej na wierzchu są ci co je kupili blisko premiery. Lata minęły, pojawiły się nowe karty, a one tak samo drogie jak wtedy.

Edytowane przez wojciechu15

Nie siedzę namiętnie w AMD ale patrząc na ceny 2070s które były okrzyknięte "drogimi" kartami na swoją połkę, najbardziej na wierzchu są ci co je kupili blisko premiery. Lata minęły, pojawiły się nowe karty, a one tak samo drogie jak wtedy.

Ale już ludzie, którzy kupili dwa miesiące wcześniej za te same pieniądze "2070bezS" już tacy szczęśliwi nie byli ;)

Problem leży w głowie, a nie w rynku. Jak ktoś w momencie zakupu uważał, że to produkt wart tych pieniędzy, to po 2 miesiącach przecież nic mu z tej karty nie ubyło. Jak ktoś kupuje sprzęt żeby się 3 miesiące pobawić a później przehandlować to cóż, problem leży w podejściu, bo NV/AMD sprzedaje produkt pierwszemu właścicielowi do grania/pracy a nie dla ludzi którzy kupują go z 2 czy 3 ręki.

Tak samo problem z ceną gier leży moim zdaniem głównie w głowach. Kupując 2 lata po premierze bawimy się tak samo dobrze (a nawet lepiej, bo co mieli poprawić to poprawili) jak na premierę, a wydawać nie trzeba prawie nic. Jest gamepass i inne czary za kilka złotych. Jak ktoś umie sobie poukładać w głowie trochę inaczej i nie da się wciągnąć w wir konsumpcji to można się świetnie bawić i nie będzie to żadnym luksusem, bo większość gier po pewnym czasie można kupić za równowartość dobrej pizzy. A jak ktoś uważa, że jak nie kupi gry w dzień premiery za 300zł to znowu, moim zdaniem problem bardziej leży w głowie, a nie w portfelu.

Edytowane przez wojciechu15