Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

Gigabyte od dawna ma za bardzo agresywnie ustawione profile chłodzenia, bo mój ŚP 3080 Vision @ stock wchodził w pierwsza prędkość kosmiczna dosyć regularnie, żeby po chwili z niej zejść. 

1 godzinę temu, Rebelmind napisał:

PNY

Ja bym miał, PNY 3070 były całkiem spoko wersje 2 wentylatorowe nawet, w stosunku np do gainwarda ghost. Z 4080 problem jest taki że zmienili bios i wentyle się kręcą od wyższych obrotów niż w testach, albo sam sobie wgrasz inny bios albo już nie jest tak cicho.

Teraz, wrobel_krk napisał:

PNY 3070

3070 @ stock (podstawowy profil TDP od Nvidia) był tak chłodny przy jeszcze przyzwoitej wielkości chipa, że nawet 2-wentylowe konstrukcje spokojnie dawały radę (testowałem najtańszego z najtańszych Zotac Twin coś tam) więc tu żadna zasługa PNY. Dobrą firmę widać tam, gdzie przy gorącym chipie kultura pracy pozostaje przyzwoite. 

• Lubię to 1
7 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Ja bym miał, PNY 3070 były całkiem spoko wersje 2 wentylatorowe nawet, w stosunku np do gainwarda ghost. Z 4080 problem jest taki że zmienili bios i wentyle się kręcą od wyższych obrotów niż w testach, albo sam sobie wgrasz inny bios albo już nie jest tak cicho.

Kto w dzisiejszych czasach wgrywa nowy bios żeby zmienić krzywą wentylatorów albo aby zmienić taktowanie GPU ? LOL

Od tego są programy, po co mieszać w karcie ; )  

• Że co, proszę? 1
  • Popieram 1

a to taki problem wgrać bios do vga by zmienić mape wentylatora na cichą?

ty wgrywaleś do mobo bez celu i nikt sie nie zajaknął.

Poza tym minimalny rpm to 1450 to sobie mozesz ustawić w msiafterburner....

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Domyślne TDP, o którym piszę powyżej dla 3070, to było 220W - to i ni dziwota, że dla 50W więcej mogła się zrobić suszarka..

8nm to nie 5.Tutaj power limit był potrzebny do mhz

youtube.com/watch?v=gvPTyijNoPM

Na patencie też by mozna reklamować 4070s bo nie trzyma zegara 3d

Edytowane przez janek20
W dniu 23.09.2024 o 19:35, wrobel_krk napisał:

Problem ze było minimum 1150 RPM później dali 1450 albo coś ten deseń.

Tylko bios da radę zmienić minimum

Na mojej karcie mogę ustawić ręcznie minimum 20% w panelu adrenaline a w msi afterburner 25%. Karta jest niesłyszalna przy takich ustawieniach. 

• 1 miesiąc temu...

Pytanie do mądrzejszych. Obecnie posiadam 6950xt merc 319. Dotychczas użytkowałem ją na ustawieniach undervolt z programu adrenaline. Temperatura samej karty nie przekraczała 70 stopni, ale hotspot już pokazywał 98 stopni, pobór mocy ok 275W, są to dane z hwinfo.
Znalazłem w necie ustawienia:
f0d0013cd7a86cbf68562f242300bc00.jpg
Karta jest stabilna, testowałem na Metro Exodus (FPS ok.135), Days Gone (FPS zablokowany na 120) i Cyberpunk (w teście, w ustawieniach FPS 88)
Rozdzielczość 3440x1440, ustawienia na maxa.
Temperatura na hotspocie spadła o 30 stopni, teraz wynosi 68 stopni, pobór prądu jest na poziomie 212W.
Wynik bardzo dobry jak chodzi o FPS i temperaturę, ale kumpel zmartwił mnie, że karta nie może pracować na niskich napięciach, bo podobno na dłuższą metę mogę ją uszkodzić.
Czy naprawdę długotrwałe użytkowanie karty z niskimi napięciami może wpłynąć ujemnie na jej żywotność?

24 minuty temu, marik81 napisał:

Czy naprawdę długotrwałe użytkowanie karty z niskimi napięciami może wpłynąć ujemnie na jej żywotność?

Niczym się nie przejmuj. Skoro w grach jest stabilnie to karta będzie działać, tym bardziej, że oddziałują na nią niższe temperatury. 

• Lubię to 1

Dzięki, to mnie uspokoiłeś. Między ustawieniami undervolt predefiniowanymi w adrenaline a tymi z neta praktycznie nie ma różnicy jeśli chodzi o wydajność, w CP FPS spadło z 92 do 88, za to nie dość, że jest dużo chłodniej to przede wszystkim też ciszej.
Kumpel namieszał mi, że kondensatory mogą paść, że rdzenie nie będą pracować optymalnie i inne rzeczy, których nawet nie umiem powtórzyć. Skąd ma takie info to w sumie nie sprecyzował, podobno gdzieś wyczytał.

2 godziny temu, marik81 napisał:

Nie, nie może - a w przypadku topowych chipów z podkręconym TDP długotrwałe użytkownie na profilu UV może wręcz WYDŁUŻYĆ żywotność. Karta po zbyt mocnym UV po prostu traci stabilność i jeśli ten problem nie występuje to ciesz się z temperatur.

• Lubię to 2

Witam

Zakupiłem używanego RX 5700 od Asrocka https://www.asrock.com.tw/Graphics-Card/AMD/Radeon RX 5700 Challenger D 8G OC/index.pl.asp

po zainstalowaniu sterowników (przed również) wentylatory praktycznie się kręcą, odpala się Windows a karta  powoli nabiera  temperatury 40, 60, 80 *C  a wentyle max 500-800 rpm. Dopiero po przekroczeniu około 80 *C wentyle przyspieszają do około 1500 rpm temperatura spada do około 70 *C i tak kółko 

Po zainstalowaniu MSI Afterburner i ustawieniu ręcznej kontroli wentyli jest  ok rpm około 1400 w spoczynku i 45 *C. Próbowałem różnych sterowników a  nawet podłączyłem kartę do innego kompa  i dalej to samo. Wentyle ledwo reagują na temperaturę. 

Ktoś wie co jest  nie tak ? ten model tak ma czy padł jakiś czujnik czy coś  ? 

RX 5700.PNG

• 2 tygodnie później...