janek20 1290 Napisano 22 Września Udostępnij Napisano 22 Września Tak to wyglada na XLR8 i starym biosie,gdzie do tego windforce ktory bedzie mial pod 40 decybeli https://www.techpowerup.com/review/pny-geforce-rtx-4080-verto-epic-x-rgb-oc/37.html Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Czyli XLR się udał. Fajnie, ja i tak nie wziąłbym ani PNY ani Gigaszita (do tego pierwszego nie mam jeszcze zaufania, do tego drugiego od dawna). Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Gaming ma 3.7 slota i też ma dobre wyniki.Jest nieco gośniejszy bo zamiast np 90mm wentylatorów ma 110 wiec w rpm musi być wiecej decybeli https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4080-super-gaming-oc/40.html Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Gigabyte od dawna ma za bardzo agresywnie ustawione profile chłodzenia, bo mój ŚP 3080 Vision @ stock wchodził w pierwsza prędkość kosmiczna dosyć regularnie, żeby po chwili z niej zejść. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września 1 godzinę temu, Rebelmind napisał: PNY Ja bym miał, PNY 3070 były całkiem spoko wersje 2 wentylatorowe nawet, w stosunku np do gainwarda ghost. Z 4080 problem jest taki że zmienili bios i wentyle się kręcą od wyższych obrotów niż w testach, albo sam sobie wgrasz inny bios albo już nie jest tak cicho. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Teraz, wrobel_krk napisał: PNY 3070 3070 @ stock (podstawowy profil TDP od Nvidia) był tak chłodny przy jeszcze przyzwoitej wielkości chipa, że nawet 2-wentylowe konstrukcje spokojnie dawały radę (testowałem najtańszego z najtańszych Zotac Twin coś tam) więc tu żadna zasługa PNY. Dobrą firmę widać tam, gdzie przy gorącym chipie kultura pracy pozostaje przyzwoite. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Ja miałem 3070 gigabyte2.5 slota z PL 270/270 i jakoś z kulturą pracy na bakier.2200+ rpm,pomimo wentylatora 80 mm było głośno Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Domyślne TDP, o którym piszę powyżej dla 3070, to było 220W - to i ni dziwota, że dla 50W więcej mogła się zrobić suszarka... Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września 7 godzin temu, wrobel_krk napisał: Ja bym miał, PNY 3070 były całkiem spoko wersje 2 wentylatorowe nawet, w stosunku np do gainwarda ghost. Z 4080 problem jest taki że zmienili bios i wentyle się kręcą od wyższych obrotów niż w testach, albo sam sobie wgrasz inny bios albo już nie jest tak cicho. Kto w dzisiejszych czasach wgrywa nowy bios żeby zmienić krzywą wentylatorów albo aby zmienić taktowanie GPU ? LOL Od tego są programy, po co mieszać w karcie ; ) 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września (edytowane) a to taki problem wgrać bios do vga by zmienić mape wentylatora na cichą? ty wgrywaleś do mobo bez celu i nikt sie nie zajaknął. Poza tym minimalny rpm to 1450 to sobie mozesz ustawić w msiafterburner.... 3 godziny temu, Rebelmind napisał: Domyślne TDP, o którym piszę powyżej dla 3070, to było 220W - to i ni dziwota, że dla 50W więcej mogła się zrobić suszarka.. 8nm to nie 5.Tutaj power limit był potrzebny do mhz youtube.com/watch?v=gvPTyijNoPM Na patencie też by mozna reklamować 4070s bo nie trzyma zegara 3d Edytowane 23 Września przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Godzinę temu, Kawabonga napisał: Od tego są programy, po co mieszać w karcie ; ) Problem ze było minimum 1150 RPM później dali 1450 albo coś ten deseń. Tylko bios da radę zmienić minimum Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września W dniu 23.09.2024 o 19:35, wrobel_krk napisał: Problem ze było minimum 1150 RPM później dali 1450 albo coś ten deseń. Tylko bios da radę zmienić minimum Na mojej karcie mogę ustawić ręcznie minimum 20% w panelu adrenaline a w msi afterburner 25%. Karta jest niesłyszalna przy takich ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Mówimy o PNY 4080, każda karta ma inaczej Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Procenty nie maja tu znaczenia,wszystkie rtx 4080 maja 30 a rpm minimalne od 950 do 1450 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Pytanie do mądrzejszych. Obecnie posiadam 6950xt merc 319. Dotychczas użytkowałem ją na ustawieniach undervolt z programu adrenaline. Temperatura samej karty nie przekraczała 70 stopni, ale hotspot już pokazywał 98 stopni, pobór mocy ok 275W, są to dane z hwinfo.Znalazłem w necie ustawienia:Karta jest stabilna, testowałem na Metro Exodus (FPS ok.135), Days Gone (FPS zablokowany na 120) i Cyberpunk (w teście, w ustawieniach FPS 88)Rozdzielczość 3440x1440, ustawienia na maxa.Temperatura na hotspocie spadła o 30 stopni, teraz wynosi 68 stopni, pobór prądu jest na poziomie 212W.Wynik bardzo dobry jak chodzi o FPS i temperaturę, ale kumpel zmartwił mnie, że karta nie może pracować na niskich napięciach, bo podobno na dłuższą metę mogę ją uszkodzić. Czy naprawdę długotrwałe użytkowanie karty z niskimi napięciami może wpłynąć ujemnie na jej żywotność? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października 24 minuty temu, marik81 napisał: Czy naprawdę długotrwałe użytkowanie karty z niskimi napięciami może wpłynąć ujemnie na jej żywotność? Niczym się nie przejmuj. Skoro w grach jest stabilnie to karta będzie działać, tym bardziej, że oddziałują na nią niższe temperatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Dzięki, to mnie uspokoiłeś. Między ustawieniami undervolt predefiniowanymi w adrenaline a tymi z neta praktycznie nie ma różnicy jeśli chodzi o wydajność, w CP FPS spadło z 92 do 88, za to nie dość, że jest dużo chłodniej to przede wszystkim też ciszej. Kumpel namieszał mi, że kondensatory mogą paść, że rdzenie nie będą pracować optymalnie i inne rzeczy, których nawet nie umiem powtórzyć. Skąd ma takie info to w sumie nie sprecyzował, podobno gdzieś wyczytał. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października 2 godziny temu, marik81 napisał: Czy naprawdę długotrwałe użytkowanie karty z niskimi napięciami może wpłynąć ujemnie na jej żywotność? Nie, nie może - a w przypadku topowych chipów z podkręconym TDP długotrwałe użytkownie na profilu UV może wręcz WYDŁUŻYĆ żywotność. Karta po zbyt mocnym UV po prostu traci stabilność i jeśli ten problem nie występuje to ciesz się z temperatur. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Godzinę temu, marik81 napisał: Skąd ma takie info to w sumie nie sprecyzował, podobno gdzieś wyczytał. Na oglądał się chyba jakiegoś Foresta czy innego bajkopisarza na YT Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Tak, ta teoria o undervoltingu uszkadzającym karty wpłynęła od tego majstra. Ciekawe, czym on się teraz zajmuje. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Gra w The Forest XD Cytuj Link to post Share on other sites
shakal844 0 Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Witam Zakupiłem używanego RX 5700 od Asrocka https://www.asrock.com.tw/Graphics-Card/AMD/Radeon RX 5700 Challenger D 8G OC/index.pl.asp po zainstalowaniu sterowników (przed również) wentylatory praktycznie się kręcą, odpala się Windows a karta powoli nabiera temperatury 40, 60, 80 *C a wentyle max 500-800 rpm. Dopiero po przekroczeniu około 80 *C wentyle przyspieszają do około 1500 rpm temperatura spada do około 70 *C i tak kółko Po zainstalowaniu MSI Afterburner i ustawieniu ręcznej kontroli wentyli jest ok rpm około 1400 w spoczynku i 45 *C. Próbowałem różnych sterowników a nawet podłączyłem kartę do innego kompa i dalej to samo. Wentyle ledwo reagują na temperaturę. Ktoś wie co jest nie tak ? ten model tak ma czy padł jakiś czujnik czy coś ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 3 Listopada Udostępnij Napisano 3 Listopada Sprawdź czy ma oryginalny bios, albo czy nie ma przełącznika biosu i jest ustawiona na tryb silent. Cytuj Link to post Share on other sites
shakal844 0 Napisano Niedziela o 12:43 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:43 (edytowane) Przełącznika nie ma, a bios wgrywałem oryginalny ze strony VGA Bios Collection z Tech Power Up. Efekt ten sam wentyle praktyczne się nie kręcą a temp 85 *C Edytowane Niedziela o 12:44 przez shakal844 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano Niedziela o 12:52 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:52 Jak masz Afterburnera to odinstaluj, gryzie on z AMD sterownikami. Steruj karta przez AMD Adrenaline Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts