ernorator 3643 Napisano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Za laserowe cięcie rdzenia trzeba płacić, za microkody trzeba starzyste. Za biosy i sterówniki GPU też pewnie odpowiadają stażyści Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 amd w swojej historii lubiło takie myki robić, w niejednym sempronie czy phenomie dodatkowe jajeczko się odblokowywało A to to wiem, phenom x3 na x4 przy odpowiedniej płycie było to łatwe jak włączenie SMT Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel82 40 Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ja kupiłem Athlona x3 445 z myślą o odblokowaniu i nici, czarny ekran po zapisaniu w biosie, ani rdzeń ani L3 nie odblokowane.Do dziś mam tą płytę asrocka i procka. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Co skutecznie poblokuja? Czy w Polaris/Vega/Navi nie miałeś możliwości podmiany Biosa? I co po wgraniu Biosu miałeś prócz wyższego taktowania i nieco większego limitu mocy? RX 5600XT poblokowali na Amen tak, że do dzisiejszego dnia nie ma żadnego oficjalnego sposobu na zwiększenie taktowania po za to, które ustaliło AMD jako maksymalne. Wystarczy, że takie blokady wprowadzą i koniec. Ale już 5700 można było flashowac Biosem z XT (@Mutti, dobrze pamiętan że robiłeś to bodajże Ty?) Ilość CU pozostała bez zmian Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2020 I co po wgraniu Biosu miałeś prócz wyższego taktowania i nieco większego limitu mocy? W navi nie ale w innych pojawiały się dodatkowe CU, brakujące GB RAM tip. Chyba gdzieś czytałem, że Vegi potrafiły się odblokowywać z 56 nie tylko do 64cu ale też na 60, 62cu Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 I co po wgraniu Biosu miałeś prócz wyższego taktowania i nieco większego limitu mocy? RX 5600XT poblokowali na Amen tak, że do dzisiejszego dnia nie ma żadnego oficjalnego sposobu na zwiększenie taktowania po za to, które ustaliło AMD jako maksymalne. Wystarczy, że takie blokady wprowadzą i koniec. Ilość CU pozostała bez zmian ale nieoficjalnie masz z 5600xt zrobionego 5700 i 400 cebulionów zaoszczędzone - 5700 oprócz pamięci i szyny ma te same bebechy co 5600xt Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 @Dj no ale po to się właśnie wgrywa biosy z innych modeli: wyższy limit mocy czy zegary, które normalnie byłyby nieosiągalne poprzez zwykle OC. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 (edytowane) ale nieoficjalnie masz z 5600xt zrobionego 5700 i 400 cebulionów zaoszczędzone - 5700 oprócz pamięci i szyny ma te same bebechy co 5600xt Ja wiem o tym, że pojawił się jeden bios do RX 5600XT, który zdejmuje limity taktowania i mocy ale ten bios nie działa w 98% przypadków - działa tylko na konkretnym modelu karty mało tego jest problematyczny a wgranie go stanowi nie lada wyzwanie nawet dla osoby, która się tym zajmuje kilkanaście lat. W dalszym ciągu osobiście uważam, że RX 5600XT jest nadal świetnie poblokowany i tak zostanie. Wystarczy, że AMD w kolejnej wersji sterowników zablokuje to co odblokowano i nadal stoimy w miejscu. Ten Bios, który się pojawił nie zaliczam do plug&play @Dj no ale po to się właśnie wgrywa biosy z innych modeli: wyższy limit mocy czy zegary, które normalnie byłyby nieosiągalne poprzez zwykle OC. W dalszym ciągu RX 5600XT jest zablokowany a ile czasu minęło od premiery? Jeśli AMD wyda na świat kartę graficzną z takim samym rdzeniem i ilością CU a zablokują taktowanie to zrobią to tak samo skutecznie jak w przypadku RX 5600XT. Edytowane 20 Października 2020 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 (edytowane) a może właśnie odwrotnie zrobią, wyjdzie navi2 to dadzą unlock na serie 5600, co by się szybciej w swoim segmencie posprzedawała ja jestem pełen podziwu po unlocku 5600, w SotTR 1080p ust najwyższe 105 kl/s gdzie pełny 5700xt robi koło 120 (14%), a przecież ma jeszcze inne bajery w architekturze dodane Edytowane 20 Października 2020 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Moim zdaniem tyle razy nie blokowali zabaw z Bios w wielu różnych modelach, że i tym razem można zaryzykować i liczyć na podobne możliwości przy RDNA2. Powiem więcej: taki następca rx 5600 XT z ponownie rygorystycznie ustawionym power limitem tj karta w sam raz dla mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 a tak nawiasem nowe stery się pojawiły 20.10.1 Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Dziwne, że nie przytoczyliście modów za czasów ATI. Pamiętam 9500 przerabiane na 9700 xP Dawało to boost na poziomie 70%+. Tyle, że w tamtych czasach wszystko dało się kręcić o 20% i uważano to za normalne;P Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Dziwne, że nie przytoczyliście modów za czasów ATI. Rozmowa dotyczy kart produkcji AMD, a nie ATI. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 No to nieźle. Tylko jedna karta na osobę w danym sklepie + możliwość zajmowania miejsca w kolejce. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 bardzo prawilnie, skończy sie branie po 10-20 szt i odsprzedawanie na oelyxach po 2 kafle drożej Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Również popieram. Jeszcze powinna być obowiązkowo jakaś captcha przy kupowaniu Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Tj legitne, największy sklep w Se jakiś czas temu wrzucił już info, że Ryzen 5000 będzie pierwszym Cpu sprzedawanym BEZ PRZEDSPRZEDAZY, z limitem 1szt/domostwo ("household") oraz że należy się spodziewać dłuższej procedury kupna. Popieram! Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Czyli może uda mi się załapać na kartę Edytowane 21 Października 2020 przez krzyhox Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-6000-specyfikacja-i-dostepnosc-kart-graficznych Pomimo tego, że byłem pewien o mniejszym poborze energii Navi2 względem Ampere tak teraz się tego obawiam, Z informacji wychodzi, że wersja Navi 21 XT będzie pobierać podobne ilości energii co RTX3080 a jest jeszcze Navi 21 XTX No chyba, że XT to już najmocniejsza wersja. Edytowane 21 Października 2020 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Yup, i Uj bombki strzelili z tym całym gadaniem o wielkim kroku w dziedzinie performance per Watt Jak już pisałem, ja "dziękuję, ale NIE" za taki progress. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) mnie nigdy top nie interesował, dlatego mam nadzieję , że wypuszczą coś z poborem do 200w (po uv może sie z tego 150 da zrobić) i w miarę wydajne zresztą skoro Xbox Series X przy rdr2 pobiera cały 128w to po czasie jak już nowe konsole opanują rynek gier można będzie przeskoczyć i olać te wszelkie mankamenty sterowników, poborów, undervoltingów i tym podobnych bzdetów Edytowane 21 Października 2020 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Pobór energii to jedna sprawa, która mnie martwii natomiast druga to RayTracing. AMD ani razu nie wspominało o tej technice, nie promowało jej, nie zapowiadało gier z jej obsługą - kompletna cisza w tej kwestii. Obawiam się, że liczenie RT w wykonaniu AMD będzie bardzo słabe. nV pod tym względem ma już 1 generację kart, którą przetarła szlak. Edytowane 21 Października 2020 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Może AMD chce zrobić Wielkie boom 28 Edytowane 21 Października 2020 przez krzyhox Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Pobór energii to jedna sprawa, która mnie martwii natomiast druga to RayTracing. AMD ani razu nie wspominało o tej technice, nie promowało jej, nie zapowiadało gier z jej obsługą - kompletna cisza w tej kwestii. Obawiam się, że liczenie RT w wykonaniu AMD będzie bardzo słabe. nV pod tym względem ma już 1 generację kart, którą przetarła szlak. jak będzie słabe to słabo to widzę w przyszłych grach, w końcu w nowych konsolach siedzi jakieś pokombinowane navi2, a wątpię żeby devsom chciało się robić dodatkowe efekty dla kart zielonych na PC Edytowane 21 Października 2020 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 jak będzie słabe to słabo to widzę w przyszłych grach, w końcu w nowych konsolach siedzi jakieś pokombinowane navi2, a wątpię żeby devsom chciało się robić dodatkowe efekty dla kart zielonych na PC Jakie dodatkowe? Masz jeden standard - Microsoft DXR więc RT będzie działać na każdej karcie wspierającej to rozwiązanie czy to programowo czy sprzętowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts