DawidLonux 4 Napisano 9 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Witajcie. Zacznę od tego że chce pójść w kierunku programisty jako praca.Nie jestem totalnym początkującym,prawdzie mówiąc próbowałem,pisałem w każdym z popularniejszych języków, Java,C#,Python,HTML/CSS czy C++(najbardziej znam,poziom średnio-zaawansowany).Najlepiej mi się siedziało z wszystkich w C++,lecz wiadomo oferty pracy nie aż taka potężna jak inne wyżej wymienione. Teraz uczyłem się Javy,lecz coś mi w niej nie pasuje,no nie wiem Bardzo mi zależy by wybrać język przyszłościowy,popularny,żywy oraz dobrze płatny i oczywiście junior i z tym rzeczy związane.Mam dylemat bo nie wiem co wybrać.Ogólnie to fajnie mi się pisało w C#,lecz mam wątpliwości co do pracy,liczba ofert na stanowisko .Net jest dość trochę,lecz na dzień dzisiejszy wygląda tak JavaScript >Java > Python > C#/.Net > C++. Czytałem że Python jest bardzo dobrym wyborem jeśli chodzi o przyszłość,wiadomo robotyka + sztuczna inteligencja.Zaś Java króluje pod względem ofert pracy(nie licząc JS).Nie bardzo mnie kręcą języki internetowe.Bardzo lubię składnię C- podobną,czyli Java,C++ czy C#.Struktura programu Python tak średnio,niby łatwa,ale dla mnie trudna ,gdyby była C- podobna to czemu nie Na koniec dodam że za niedługo kończę edukację i będzie trzeba podjąć się pracy,myślę by właśnie Juniora wybrać,może się uda,chyba ze źle myślę to mi wyjaśnijcie Dylemat,gdyż to Informatyka i pnie ona w bardzo szybkim tempie do przodu i wszystko się zmienia,także trzeba dobry język wybrać,wiadomo. Także podsumowując,co wybrać na przyszłość.Chodzi o pracę,jej oferty,zarobki na ten moment nie istotne,jak na Juniora są dla mnie zadowalające na dzień dzisiejszy.Powiedzcie jaką wy macie opinię i myśli na ten temat. Edytowane 9 Lipca 2020 przez DawidLonux Link to post Share on other sites
Karister 505 Napisano 20 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 (edytowane) Zabierasz się za to od złej strony. Język programowania to tylko narzędzie pracy programisty. W zawodowym pisaniu programów liczy się znacznie więcej - ekosystem, frameworki, itd. Właściwe pytanie brzmi, co chce się robić. Nie będziesz pisał gier komputerowych w PHP i nie będziesz pisał systemów internetowych w C. JS to już w ogóle osobna bajka z całym światem frontendu. Weź też pod uwagę, że polski rynek dla programistów to głównie Warszawa, Kraków, Wrocław i Trójmiasto. Reszta ma znacznie słabiej. Zajrzyj na stronę https://justjoin.it/. Widać wyraźne skupiska i różnice w stawkach. Poza tym 95% ofert pracy to web lub mobile. W tym jest multum ofert i praca przysłowiowo przychodzi sama. Przygotuj się też na to, że nie dostaniesz pracy za napisanie "umiem C++, C#, Javę, PHP, ...". Ja pracuję ponad siedem lat w zawodzie i znam jeden: Javę. Jak muszę coś skrobnąć w Pythonie czy Bashu, muszę się posiłkować Google i na pewno mój kod nie powala. Możesz powiedzieć, że coś umiesz (na juniora), jeśli stworzysz działającą aplikację, która coś robi, jest napisana z użyciem jakiegoś frameworka do DI, a kod jest przemyślany (użycie konstruktorów, poprawna enkapsulacja, podział roli - SRP, sensownie wykorzystany polimorfizm, użyte z głową wzorce projektowe czy architektoniczne, zrozumienie, kiedy używać dziedziczenia, a kiedy kompozycji). Obiektywnie patrząc, łatwiej jest pójść na studia informatyczne po papier, zdobyć nieco expa na stażu i potem z górki. Wejść samemu w te wszystkie tematu to sporo roboty. Oczywiście się da, ale wymaga to dużo samozaparcia i czasu. Czasy juniora za "Hello World" przeminęły z wiatrem jakieś 5-8 lat temu. Z pragmatycznego punktu widzenia przyszłościowe są Java i C#. Bankowe i e-commerce'owe molochy będą z nami jeszcze przez dekady i ktoś będzie w nich musiał grzebać. EDIT: Amazing... ktoś tu wcześniej odpowiedział spamem z reklamą jakiegoś szkolenia, a ja nie popatrzyłem na datę. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Karister Link to post Share on other sites
kamilg__ 2 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 W dniu 20.11.2020 o 12:45, Karister napisał: Obiektywnie patrząc, łatwiej jest pójść na studia informatyczne po papier, zdobyć nieco expa na stażu i potem z górki. Wejść samemu w te wszystkie tematu to sporo roboty. Oczywiście się da, ale wymaga to dużo samozaparcia i czasu. Czasy juniora za "Hello World" przeminęły z wiatrem jakieś 5-8 lat temu. Pójście na studia z zamysłem, że tam się nauczy programowania to strzał w kolano. A nawet prosto w głowę. 1 Link to post Share on other sites
Karister 505 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To tylko stwierdzenie powtarzane w internetach niczym mantra bez głębszego namysłu. 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts